dragonflies martha louise lilli bendriss mari manzetti
© Foto: Thomas Qvale / Makeup: Linda Nicolaysen, assistent Karina Olsen / Stylist: Kjersti Andreassen/Stylemanagement

«Jo mer kjærlighet vi gir ut, jo mer får vi tilbake»

Uttalelsen kommer fra Märtha Louise, Lilli Bendriss og Mari Manzetti, som forteller om kjærlighetskraften. Det kvinnelige trekløveret inspirerer til mer bevissthet.

13. januar 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Vi er kommet sammen som tre sterke kvinner, og vil formidle hva kjærlighet egentlig er. Vi lever i en krevende verden, ofte basert på frykt. Mennesker kan holde seg selv og andre nede. Hvorfor holder vi på med å skape en slik verden? Når vi er sjenerøse, skapes samfunn hvor folk blir trygge, kreative og blomstrer. Vi utfolder oss, vokser og blir større. Vi starter med kjærlighet til oss selv, åpner opp, blir rausere og respekterer mer. La oss være tøffe og stå i den bevisstheten. 

Slik starter Märtha Louise, Lilli Bendriss og Mari Manzetti sitt budskap, som på starten av et nytt år er viktigere enn noensinne.

Kjærlighetskraft, hva er det egentlig? 

– Det er den universelle kraften som alle mennesker har i seg, selve limet som holder oss sammen. Dess mer kjærlighet du tar i bruk, dess mer får du. Livet ditt blir bedre med kjærlighet, forklarer Lilli og Mari. 

Märtha Louise, hvorfor er du opptatt av kjærlighetskraft? 

– I en krise som en flystyrt, kontakter man sine kjære og forteller hvor glad man er i dem. Hvorfor vente med å gi hverandre den kjærligheten til vi dør? Vi må gjøre det mens vi lever. Forskning viser at når vi blir elsket og sett, tar vi valg som er bra for oss. Vi vil bidra til å være støttende til hverandre og bli tryggere på den vi er. Da kan vi se mennesker uten å dømme.

martha louise livskraft

LIVSKRAFT: – Det er alltid så hyggelig å møte hverandre, det er som vi har kjent hverandre hele livet. Vi skaper så mye morsomt, og ler mye. 

© Foto: Thomas Qvale / Makeup: Linda Nicolaysen, assistent Karina Olsen / Stylist: Kjersti Andreassen/Stylemanagement

Märtha Louise

Alder: 51. 

Bor: I Lommedalen. 

Yrke: Utdannet fysioterapeut. Prinsesse, foredragsholder, forfatter, forretningskvinne. Forlovet med Durek Verrett. @iam_marthalouise

Mennesker kan ha en frykt for ikke å passe inn og bli utstøtt, hvordan oppfører de seg da? – De tar andre ned, vil ha dem til å kjenne seg dårligere og blir sjalu. Motvekten er å respektere seg selv, ha egenkjærlighet og se på andre på samme omfavnende måte. Det finnes mange rause folk som heier på hverandre, men de er ikke like synlige som de som media fremhever. De rause trenger ikke å vise seg frem, de roper ikke høyest, fortsetter Märtha.

Hvordan har din kunnskap hjulpet deg personlig i den tiden du har vært inne i? 

– Være til stede og være lyttende. I seg selv og til de andre. Kjenne at jeg er her og nå. Når jeg kommer hjem, legger jeg arbeid fra meg, og er til stede og gir kjærlighet. 

– Pauser er også viktige, de er undervurdert som ladestasjon. Telefonen virker ikke hvis den ikke lades, det samme må vi gjøre med oss selv. Hvis man er sensitiv er det avgjørende å legge pauser inn i dagboken, og en pause kan være så mangt. Se på et lys, et bål eller utover et vann. Stell hagen, eller gå en tur. Alle finner sin greie. Personlig møkker jeg i stallen, og jeg liker å bake. Det å bake brød er ekstra jordende.

Om Dragonflies

Hvordan kom disse tre kvinnene sammen? Sommeren 2020 møtte Mari og Lilli hverandre for første gang i Risør, og følte de hadde kjent hverandre hele livet. En lunsj ble til en 10 timers samtale. Begge opplevde at det var en mening med møtet, det var ikke tilfeldig, de fikk en følelse av at de skulle gjøre noe sammen. Det kom til Mari at de skulle formidle hvilken kraft som bor i hvert enkelt menneske og forklare forskningen som er gjort på temaet. Lilli var enig. En idé var å samle folk til meditasjon i sirkler, for å heve energien i oss selv og andre. 

Den samme sommeren var ekstra tøff for Märtha Louise. Hun var dypt preget etter Ari Behns bortgang, døtrene hadde mistet sin far og hun så ikke helt hvor veien gikk videre. Hun tok kontakt med Mari, som hun hadde kjent i mange år, for å få hjelp i de utfordringene hun sto i. Märtha Louise klarte å rydde i tanker og følelser så det ble mulig å tenke fremover igjen. Mari fortalte da om prosjektet hun og Lilli hadde på gang, og Märtha responderte umiddelbart at hun ville være med. Kjærlighetskraft og meditasjonssirkler var akkurat det hun hadde tenkt på selv helt fra hun var 15 år. Damene ble et trekløver.

De små endringene teller 

– Vi lever i en tøff tid med dyr strøm, matprisene som øker, det er flyktninger og krig. Hva kan vi gjøre? Holde energien oppe for oss alle i den tøffe tiden, gi hverandre trygghet og kjærlighet, unngå å gå inn i frykten. Sett fokus på kjærlighet, spre god energi og vær hyggelig. Det er alle de tre enige om. 

– Det hjelper deg hver gang du går ut, å tenke på at du kan bidra med noe godt. Den bevisstheten om å bidra positivt gjør at du får noe tilbake. 

– Smil til noen på trikken, eller når du går utendørs. Det er bra for både deg og andre. Vi stråler ut flere meter utenfor oss, så hold bevisstheten om at «jeg ønsker å utstråle kjærlighet i dag». Det er bare å starte og øve. 

– Hvis vi alle starter dagen og utfordrer oss selv til å gjøre en god gjerning eller to, vil dette også kunne bli en vane. Husk at de små ting, en telefon eller et smil kan være stort for den som mottar det. 

– Vær mer glad, for dess mer kjærlighet vi gir, dess mer får vi tilbake. Det er jo sykt kult! 

– Ja, hvis alle mennesker på jorden kunne bruke litt mer av sin innebygde superkraft, kjærlighetskraften, ville verden være et bedre sted for oss alle. 

Damene fremhever at kjærlighetskraften løfter oss, derfor er den så viktig. 

– Kjærligheten overvinner alt. Fordi den ikke er egobasert. Kjærlighet kommer fra hjertet, vi gir uten å forvente noe tilbake. Det er en frihet i det. 

Hvordan mister vi taket på kjærligheten? 

– Vi kommer til verden med kjærlighet, men så blir vi formet under oppveksten. Med gode omgivelser fortsetter vi å utvikle kjærligheten, men med negative omgivelser kan den gode kraften dempes, og vi slutter å tro på den. I Norden er vi heller ikke så gode på kroppskontakt, vi bør alle bli rausere på å gi hverandre gode klemmer. 

– Dette med å elske seg selv, er ikke så lett. Men mye positivitet smitter, og er man flere, kan man dele på å dra lasset. Vi trenger mye påfyll!

Lilli, du har mange unge følgere, hvorfor? 

– De unge søker noe ekte. Det er så mye tomt der ute og de unge kan være sårbare. De er søkende på det spirituelle, og de kan se på meg som en trygg og spennende person som står for noe. Jeg har til og med fått kontakt med en 11 åring som sier at hun følger med på alt jeg gjør. Med det vil jeg fremheve til kvinner at det ikke er farlig å bli eldre, med klokskap og kunnskap betyr vi mye for de som kommer etter oss. 

Lilli forteller at hun til og med har hatt bilde av seg på en russebuss i Oslo, og den samme forespørselen fikk Trude Drevland i Bergen. «Dere er så jævla kule damer, dere står for noe», sa 17–18 åringene til oss. Vi vet jo at tenåringer er usikre på seg selv, lever i konkurranse, og synes ikke de ser bra nok ut. Flott at vi kan bidra med noen verdier for dem. 

Hva og hvem skal folk tro på? Kirken har mistet mye av sin påvirkning, folk er rotløse og søker tilhørighet. 

– I stedet for å tenke at ulike religioner har sine feil, se heller større på det, på hva som samler. Fellesnevnerne er kjærlighet, aksept, respekt og helhet. Noe alle kan forholde seg til, uansett hvilket trosretning man tilhører.

lilli bendriss intervju

– Hjertet er en muskel og et organ, men også kilden til magien vi kan ha behov for i hverdagslivet og når vi ønsker å strekke oss mot de store tingene, sier Lilli Bendriss. 

© Foto: Thomas Qvale / Makeup: Linda Nicolaysen, assistent Karina Olsen / Stylist: Kjersti Andreassen/Stylemanagement

Lilli Bendriss

Alder: 76. Yrke: Medium, forfatter, TV-personlighet, foredragsholder. Bor: I Oslo. Single. lillibendriss.com @lillibendriss.

Lilli poengterer at tiden vi er inne i, har vært omtalt i profetier, blant annet av hopiindianere, som et viktig bevissthetsskifte om å forstå naturen og balansen i alle ting. 

– Vi kan ære det levende, alt er bevissthet. Unngå håpløshet, for mer enn noen gang har vi mulighet til å endre. Ja, nettopp med kjærlighetskraften. Indianere har vært massakrert og utryddet, men de ser likevel på naturen og livet med ærefrykt. Det er noe vi har glemt. Naturfolk kommuniserer med usynlige verdener og integrerer det på en naturlig måte. Vi kan finne veien tilbake til den kunnskapen vi har mistet. 

Lilli ble for 15 år siden invitert til Dakota av en indianerstamme hvor de for første gang inviterte hvite kvinner og menn til foredrag og tilgivelse med hellig seremoni, soldans og trommerytmer. 

– Indianere og hvite skulle se på hverandre med kjærlighet, selv om historien har mye vondt å vise til. Tiden hadde kommet for å gå videre, og tilgi fortiden.

«Frykt skaper bare mer frykt. Kjærlighet skaper mer kjærlighet»

Dragonflies skal utvikles i 2023 Lilli, Märtha Louise og Mari etablerte i fjor et produksjonsselskap, Dragonflies, som skal utvikle kurs og ulike tilbud for alle som er interessert i å bli inspirert og få gode verktøy om hvordan man kan komme bedre i kontakt med seg selv, og å bevisstgjøre den kjærlighetskraften vi har. De stilte opp på Tara Weekend i oktober 2022, til stor glede for deltagerne. 

– Hva skal til for å leve et godt liv? Vi belyser hvordan vi kan være i kjærlighetskraften, og vi løfter den frem. Det er lett å glemme å ha fokus på den, selv om det er en selvfølgelighet. Vi snakker da om egenkjærlighet, om å se hverandre, ikke bare å finne den store kjærligheten. Skjer det, er det positivt, men mer som en bonus. 

Litt klisjéaktig og en tullegreie? De er fullt klar over at noen kan hevde det. 

– Men med sårbarhet, mykner vi. Mennesker er flokkdyr, og vi trenger hverandre. Vi er inne i en utfordrende tid, angst, frykt og depresjon gjør at vi trekker oss tilbake. Gå heller ut i gatene, se på hverandre. Vi kan tåle at vi er forskjellige, mangfold er veldig bra. 

– Hvordan er det å ha et samfunn der vi er gode for hverandre? Det som skjedde 22. juli 2011 var grusomt, men i rosetogene åpnet folk opp for kjærlighetskraften, klemte fremmede og snakket med naboen. Alle de tre kvinnene har hjulpet mange med å komme videre i livene sine. Og de vil fortsette med det. 

– Vi ser mange som har mistet seg selv, fordi de lytter til alle andre og ikke til sitt eget indre kompass. Vi ønsker at alle skal finne tilbake til kjærligheten til seg selv, se sine talenter og leve sitt eget liv. Det burde være det mest selvfølgelige, men vi blir trent til det motsatte. Men det er fullt mulig å endre sitt liv, det er en slik bevegelse vi er i gang med.

mari manzetti dragonflies

STERKT SAMHOLD: – Vi støtter hverandre og lar kritikk prelle av. Vi er sterke i oss selv, men støtten er viktig.

© Foto: Thomas Qvale / Makeup: Linda Nicolaysen, assistent Karina Olsen / Stylist: Kjersti Andreassen/Stylemanagement

Mari Manzetti

Alder: 58. 

Bor: i Risør. Yrke: Soulspring-coach og sertifisert innen reading, healing og berøring. 

Jobber med klienter over hele verden. Gift med Fabio Manzetti. marimanzetti.com @marimanzetti

Se hverandre fra hjertet 

– Vi møtes med masker, og holder avstand, ofte i frykt for å bli avslørt. Det er lett å dømme andre i Norge. Og når vi blir spurt: Hvordan går det? Så svarer de fleste: Takk, bare bra. Uansett om vi har det bra eller ei. Kanskje vi skal tørre å åpne opp for at alt ikke er så bra hele tiden, og ta oss tid til å se det mennesket som ikke føler at dagen er så bra. Gjør mange nok det ofte nok, vil vi hjelpe hverandre med trygghet og toleranse. Det er så lett å dømme. Vi har aldri full informasjon om et annet menneske, derfor bør vi også akseptere hverandres forskjeller og gi hverandre trygghet og kjærlighet, så hver og en av oss kan leve vårt liv akkurat som den vi er og stole på at det er bra nok, forklarer Märtha Louise. 

– Neste gang du vil dømme noen, spør deg heller om hvorfor du gjør det? Og prøv heller å åpne opp for en samtale, og vær interessert i den andre. 

«Kjærlighetens kraft er viktigere enn noen gang. Verden trenger kjærlighet»

Hvilke grunnleggende ferdigheter må til? 

– Vi må tørre litt mer. Her er et tankeeksperiment: Hvis du tar bort alt du er redd for, og ser for deg at du har alle pengene i verden tilgjengelig – hva ville du ha gjort da? Kanskje du kan sette den drømmen ut i livet. For hvis jeg lever den drømmen, hva skjer da? utfordrer Märtha Louise.

Hvordan takler dere kritikk? 

– Mennesker som tror på noe annet enn oss, kan bli provoserte. Vi ser at vi alle har ulike erfaringer i dette livet, og alle må få være åpne til å oppleve det. Jeg var tidligere negativ til religioner, før jeg så lyset som 42-åring, forteller Lilli.

dragonflies

SE OG BLI SETT: – Poenget med Dragonflies er å lære mennesker å se på seg selv og andre med kjærlighet. Det å bli sett med et ubetinget kjærlighetsperspektiv og akseptert for hele deg, er med på å la mirakuløse endringer skje.

© Foto: Thomas Qvale / Makeup: Linda Nicolaysen, assistent Karina Olsen / Stylist: Kjersti Andreassen/Stylemanagement

Jeg hadde en åpning som 16 åring, men stengte av, og åpnet opp igjen. Jeg var ateist, men det kom hele tiden ting inn, sier Lilli. 

– Vi har alle våre veier å gå for hva vi skal erfare. Det er helt i orden med ulike syn, og respekt for hverandre. Jeg respekterer andre oppfatninger, men jeg opplever ikke alltid det motsatte, forteller Märtha Louise. 

«Skam for Norge». «Utnytter sårbare mennesker». Varianter av slike kommentarer har de opplevd. Men også at de er modige, inspirerer og utvider horisonter. 

– Når vi ser hvor mange vi har hjulpet, og at flere endrer livet sitt, fortsetter vi med det vi gjør. Poenget med Dragonflies er å lære mennesker å se på seg selv og andre med kjærlighet. Det å bli sett med et ubetinget kjærlighetsperspektiv og akseptert for hele deg, er med på å la mirakuløse endringer skje.

«Vi vil skape en bevegelse. Ved å øke bevisstheten rundt hvor enkelt det er å endre hverdagen med det positive, som et smil»

Unn deg en stille stund 

– Barn fantaserer, vi voksne kan miste den evnen. For å komme tilbake kan vi unne oss en stille stund, la tankene flyte, ta noen dype inn- og utpust gjennom nesen. Da sentrerer vi oss effektivt. I Danmark har man startet med stille stunder i klasserom, og man opplever en markant forskjell, elevene blir mer fokuserte. 

– Er man stresset og har mye å tenke på, er det ikke bare å svitsje til å bli tanketom. Et råd er å sette på rolig, hypnotisk musikk for å senke skuldrene. Eller lytte til en guidet meditasjon med vakre ord fra telefon eller PC, gjerne med kjærlighet og fokus på hjertet som tema. Er man i naturen kan man lytte til havets bølger, følge at bølgene går inn mot stranden og så utover i en jevn rytme, og visualisere at vi gir slipp på det vi ikke trenger lenger, avslutter Märtha Louise, Mari og Lilli. 

Les også: 5 steg til bedre selvtillit

tara weekend 2022

TROMMER PÅ TARA-WEEKEND: På Tara-Weekend i oktober la Lilli, Mari og Märtha ut på en trommereise og viste hvordan vi kan finne kjærlighetskraften i oss selv. 

© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...