Anita Rennan og Eyvind Hellstrøm
© O. Borgos

Anita Rennan: -Så lenge kjærligheten føles riktig må man følge hjertet sitt, og for meg føles dette helt riktig

Anita Rennan tok den kjente kokken og TV-personligheten Eyvind Hellstrøm med storm og holder ham i nakken når han blir for fancy. Møt kvinnen som til tross for at hun prøver å hevde det, slett ikke bare befinner seg i kulissene!

13. mars 2023 av Erik Vallebrokk

Anita Rennan trives best i bakgrunnen, men det hender like fullt at hun finner sin plass ved siden av sin adskillig mer berømte livsledsager. I tillegg til at de to er samboere, er de også profesjonelle samarbeidspartnere som har gitt ut tre kokebøker (fire medregnet Truls à la Hellstrøm der hun i likhet med de andre har tatt bildene) og en guidebok. 

De har akkurat lansert Hellstrøm Items, en merkevare og nettbutikk som skal drive med kjøkkenutstyr – foreløpig tekstiler – og litt oljer, eddiker og slikt, og Anita fungerer også som Eyvinds manager. 

Anita Rennan

Alder: 42 

Bor: Oslo 

Familie: Samboer med Eyvind, sønnen Nils (13) fra tidligere ekteskap 

Yrke: Helt sjef, fotograf, manager 

Aktuell: I høst kom Hellstrøms hemmeligheter fra havet, den tredje boken hun har laget med samboeren Eyvind Hellstrøm, der hun er fotograf og han står for rettene.

– Jeg er så dårlig på årstall, men jeg ble vel kjent med Eyvind rundt 2010-2011, sier Anita der vi sitter i parets store og vakre leilighet på Skillebekk i Oslo. 

Vi befinner oss på «tacokjøkkenet», det ene av to kjøkken i boligen. Den består av to leiligheter som er slått sammen til sin opprinnelige størrelse. Stasbygningen sto ferdigbygd i 1891, og den gang var leilighetene store. En gang på 60-tallet ble den delt i to, men da Anita – med en god porsjon flaks – fikk kjøpt sin leilighet i 2015, bodde allerede Eyvind i den andre. De slo ned noen vegger, og vips var leiligheten bragt tilbake til sin opprinnelige prakt. 

Tacokjøkkenet er der Anita kokkelerer på fredager, til glede for sønnen Nils (13). Men i likhet med sin mor vet han å sette pris på at Eyvind lager mat resten av uken på sitt eget, usedvanlig velutstyrte kjøkken i den andre enden av leiligheten. 

– Jeg kan lage mat altså, men det er jo fantastisk å bli servert av Eyvind, sier Anita.

Anita Rennan familie

RETTESNORA: Når Eyvind skriver for avanserte oppskrifter til bruk i bøkene deres, er det Anitas tur. Hun snakker ham bort fra altfor lange ingredienslister og fremgangsmåter.

© O. Borgos

Paret gjør gjerne et poeng ut av at Anita får Eyvind litt ned på jorda i forhold til vanskelighetsgraden på oppskriftene de presenterer i de til nå tre kokebøkene de har gitt ut. 

– Altså, alle vet jo at Eyvind kan lage mat, sier Anita. – Han trenger ikke bevise noe. Det er bedre å vise at du kan lage mat som alle vi andre kan få til også. Det handler om å senke terskelen uten å miste hans signatur. Jeg har jo sittet og sett i så mange år nå på at han driver og lager mat, og det er ikke så vanskelig det han holder på med. Men han har det sånn under huden, han bare gjør det som det var en ryggmargsrefleks, tilsetter litt av ditt og litt av datt. Å prøve å fange det, og bryte det ned til noe forståelig, er det vi jobber med. 

– Hvis det blir for mye ingredienser og for mange steg i fremgangsmåten, sier jeg at det her går ikke, fortsetter hun. – Det tar for lang tid, eller det blir for avansert. Vi må bryte det ned til noe enklere. Vi skal ikke lage restaurantmat, vi skal lage mat for de tusen hjemmekjøkken. Hele grunnideen med de tre Hemmeligheten-bøkene er at det skal være mulig for Hvermannsen å lage rettene. Det inkluderer for all del meg, jeg ser meg selv som gjennomsnittlig, sier Anita lattermildt.

«– Det handler om kjemi, og om alt annet enn alder.»

– Det er litt psykologi i dette. I hvert fall er det slik for min egen del, at hvis jeg åpner en kokebok og det er for mange ingredienser, så er jeg gone med en gang. Hvis fremgangsmåten er for lang, så mister du meg. Det handler om å treffe på alle de parameterne, og det har vi jobba litt med. Så vet jeg jo at det er mange som har en forutinntatt holdning om hvem Eyvind er, at de har formeninger om at han er så fin og flott på det, at det skal være hvite duker og krystall.

– Det handler litt om å avmystifisere Eyvind Hellstrøm, altså? 

– Ja, det vil jeg si. Han er en veldig folkelig og varm, morsom type. Så er det TV-programmene Hellstrøm rydder opp og Hellstrøm rydder opp hjemme hvor han skulle ha en streng rolle, og det har satt seg et inntrykk av at han også er sånn privat. Det stemmer jo ikke. 

Det vet Anita Rennan alt om, men hvem er egentlig denne kvinnen som har erobret den tidligere stjernekokkens hjerte? Hun ble født på Steinkjer i 1980, er utdannet grafisk designer og webdesigner, selvlært fotograf, og ikke minst har hun lang fartstid fra TV-bransjen som hun kom inn i nærmest ved en tilfeldighet.

– Jeg var på et godt gammeldags nachspiel hvor jeg traff en dame som heter Pia Lykke som var produsent i Monster Entertainment. Vi ble sittende og prate og spurte hverandre ut om livet. Da fortalte jeg henne at jeg jobbet i reklamebransjen og var klar for å prøve noe annet, men visste ikke hva. Jeg ville bare prøve noe nytt. Det var ikke noe mer snakk om det der og da, men så gikk det en uke og hun ringte meg og spurte om jeg hadde lyst til å prøve meg i TV-bransjen. Hvorfor ikke, tenkte jeg, så sånn starta det. 

Det ble en ny og spennende tilværelse. Anita Rennans første TV-produksjon var Isdans der hun hadde ansvar for deltakerne, og flere programmer fulgte. Hun har hatt forskjellige oppgaver i Bye & Rønning, Ali Reza and the Rezas, Team Antonsen, Blanke ark, 4-stjerners middag, Skal vi danse, Senkveld, Dagens mann og ikke minst Hellstrøm rydder opp og Hellstrøm rydder opp hjemme.

Anita Rennan Eyvind hellstrøm

RETTESNORA: Når Eyvind skriver for avanserte oppskrifter til bruk i bøkene deres, er det Anitas tur. Hun snakker ham bort fra altfor lange ingredienslister og fremgangsmåter.

© O. Borgos

Hun ble kjent med Eyvind Hellstrøm før innspillingen av Hellstrøm rydder opp, og ble i praksis sjefen hans da hun startet å jobbe på produksjonen. De to utviklet et vennskap som etter hvert ble til det hun omtaler som «noe større og finere». 

Anita har tidligere vært gift med skuespiller og komiker Håvard Lilleheie, og sammen har de sønnen Nils. De har delt foreldreomsorg og er stadig gode venner, og det kan også nevnes at eksmannens nye familie og Anitas ditto går utmerket sammen. 

2015 ble et nøkkelår for Anita Rennan. Hun ble ansatt i TV2 der hun fikk en sjefsstilling, og hun flyttet inn med Eyvind Hellstrøm. Mange mente sikkert mye om aldersforskjellen på de to – 31 år – men ingen har noen gang sagt noe stygt til henne om det. Likevel, tror hun folk bak hennes rygg kaller henne gold digger?

– Vet du hva, jeg bryr meg så lite om hva andre folk mener og synes. Det har jeg alltid gjort. Det er jeg ikke interessert i. Jeg leser ikke kommentarfelt, jeg forholder meg ikke til sånt. Jeg tenker det hverken handler om alder, kjønn eller farge. Så lenge kjærligheten føles riktig må man følge hjertet sitt, og for meg føles dette helt riktig. Ingen, hverken i familie eller vennegjeng, har reagert på det. Det handler om kjemi, og om alt annet enn alder. 

Både kjemi og kjærlighet synes udiskutabel når de to observeres i lag, om det er i offisielle sammenhenger eller privat. Anita Rennan og Eyvind Hellstrøm er i tillegg faglig dyktige personer med hver sine kompetanseområder, og de opplever stor suksess med alt de driver med.

Deres første boksamarbeid var Bonjour, Paris utgitt i 2019, en reiseguide med anbefalinger til «deres» Paris med Anita som fotograf. Dernest ble det kokebøker, og det førte til virkelig stor suksess. Hellstrøms hemmeligheter med undertittelen «Mat med kjærlighet» kom høsten 2020, og oppfølgerne Hellstrøms grønne hemmeligheter og Hellstrøms hemmeligheter fra havet ble utgitt med et års mellomrom. Alle tre med Anita som fotograf og blikkfang på omslagene sammen med Eyvind, og alle tre ble utropt til Årets kokebok av en profesjonell fagjury. Salgstallene har også vært deretter. Hva tror Anita suksessen skyldes? 

– Delvis skyldes det nok avmystifiseringen av Eyvind og at oppskriftene kanskje er mer pedagogiske enn de normalt ville vært. Hun tror også selve utgangspunktet for bokserien har hatt mye å si for suksessen.

– Da Norge stengte ned i 2020, sa jeg at nå må vi lage mat. «Men det gjør vi jo hver dag», sa Eyvind. Jeg sa at vi skal filme det, og vi skal legge det ut på Instastories. Nå trenger folk inspirasjon og litt varme og glede. Det skal gjøres så enkelt som at vi skal starte med en tomatsaus, og det skal være helt basic så alle skal ha tilgang til råvarene, men også føle at det er overkommelig å gjennomføre. Jeg tror vi gjorde det hver eneste dag i tre måneder, og det tok helt av. Det kokte i innboksen. Folk elska det, og da skjønte jeg at vi opparbeida oss et tillitsforhold til følgerne som etter hvert skjønte at det Eyvind holder på med ikke er så innmari vanskelig. Jeg tror det var et godt springbrett for den første boka som vi også lagde underveis.

– Hele mitt mål var å gi en flue på veggen-følelse, at det ikke skulle være så polert, at du skal søle litt, bråke litt, sier Anita videre. – What you see is what you get. Det er ikke så nøye, ta det litt på feelingen. Jeg tror det gjorde det identifiserbart, på en måte. Folk tenkte at dette kunne de fikse, og det skapte nok en nysgjerrighet rundt den første boka. Da så folk at OK, dette er faktisk overkommelig, og det er gode smaker og mye å lære her. Det tror jeg la grunnlaget for de to neste bøkene også. Og ikke minst er Eyvind en fagmann. Han har mer enn 40 års bakgrunn på kjøkkenet, så fagkunnskapen og troverdigheten på innholdet er jo ikke noe å tvile på.

Anita sluttet i TV2 i mai 2021. Jobben der var utelukkende administrativ, og hun kjente at det boblet i den kreative delen av henne. Vendepunktet kom da faren døde høsten 2020, og jobben samtidig for det meste besto i å sitte på Teams 24/7. Da var hun nødt til å ta et skritt tilbake og stoppe opp litt, og det ble krystallklart at endring måtte til. 

– Jeg har veldig god dialog med sjefen min i TV2 som hadde stor forståelse for beslutningen min, og dessuten visste at jeg hadde et ønske om å jobbe mer kreativt. Det lå nok lenge i kortene, og det ble veldig tydelig for meg da jeg stoppet farten et lite øyeblikk. 

Nå driver Anita og Eyvind selskapet Nelson AS sammen. Det er oppkalt etter Eyvinds avdøde boxer som har fått sin erstatning i atter en boxer, denne kalt Bob. Selskapet beskjeftiger seg med TV-produksjon, bokproduksjon, kjøkkenartikler, nettbutikk, akevitt og vin, SoMe-innhold og mer, og Anita administrerer det meste, inkludert karrieren til samboeren. Hvordan er det egentlig å være manageren til Eyvind Hellstrøm? 

Anita Rennan Eyvind Hellstrøm

GLAD I HUNDER: Eyvind Hellstrøm er kjent for å være glad i boxere. Her ser vi Bob, og selskapet han og Anita Rennan driver er oppkalt etter den forrige boxeren han eide, Nelson.

© O. Borgos

– Det er ikke så vanskelig, men det er veldig mange som vil ha en del av Eyvind og bruke navnet hans som er en veldig god merkevare. Det skjønner jeg godt, men da handler mye om å sortere og finne ut hva som er riktig i forhold til hans profil, og ikke minst bevare troverdigheten og integriteten hans, sånn at man ikke søler til merkevaren, at man er ryddig på det. Det handler på en måte om å se de lange linjene, tenke langsiktig, og om hva som skal kommuniseres og hvordan.

Anita har ikke ledelsesutdanning, men har vært i mange lederposisjoner. Har hun et mer intuitivt forhold til disse tingene? 

– Ja, det tror jeg. Jeg var nesten ni år i Monster som produksjonsleder og seks år som produksjonssjef i TV2, så det faller ganske naturlig for meg, både forhandlinger og å ta lederskap, og tenke langsiktig og strukturert. Jeg føler også at Eyvind har full tillit til meg, og har aldri følt noe annet. Vi er to kreative sjeler, men er likevel veldig forskjellige, og kompletterer hverandre veldig godt. 

– Dere har klart definerte arbeidsoppgaver?

– Det er vel ganske definert. Enkelt sagt er det han foran kamera og jeg bak. Det kommer selvfølgelig an på hvilke prosjekter vi jobber med, men i bokprosjektet sier det seg sjøl at han står for alt om mat og kreativiteten rundt det, mens jeg jobber med alt det tekniske rundt; bildene og presentasjonen. Min stilling er nok kreativ og administrativ leder.

– Du gjør designbiten også? 

– Jeg har i hvert fall lagt til rette for det, så har forlaget designere som gjør jobben. Men jeg har lagt klare føringer på hvordan det skal se ut og hvordan det skal kommuniseres. 

Fotointeressen har hun fra sin far som før han ble forsikringsmann jobbet for FN. Han var blant annet i Gaza på slutten av 60-tallet der han tok masse bilder. Da Anita var liten på 80-tallet fant han ofte frem lysbildeapparatet på lørdagskveldene og viste frem resultatet mens de spiste popcorn og koste seg. 

– Mamma er også veldig kreativ, estetisk og flink til å male og tegne, så det har nok ligget i meg hele veien. Da jeg begynte å jobbe som grafisk designer oppdaget jeg raskt at jeg kunne ta mye av bildene sjøl. Jeg liker å fange ting som snakker til meg, men jeg er ikke så flink til å ta bilder på kommando. Jeg må ha en følelse. Jeg må kjenne litt på rommet først, eller gå litt rundt i terrenget, sier hun.

Anita Rennan alder

HELT SJEF: Det faller ganske naturlig for Anita å ta en lederrolle. Selv om hun ikke har lederutdanning, har hun mer enn nok erfaring.

© O. Borgos

Det foreløpig siste resultatet av parets kreative samarbeid er Hellstrøm Items, en egen nettbutikk som selger kjøkkentekstiler og andre tekstiler som er GOTS-sertifiserte. Det innebærer at de er godkjente økologiske produkter som følger en streng internasjonal standard. 

– Det er i utgangspunktet kjøkkenartikler. Innledningsvis så jeg at vi har et veldig høyt forbruk av kjøkkenhåndklær her i huset. Eyvind bruker kjøkkenet hardt. Jeg har funnet ut at det ikke er så mye bærekraftig produksjon bak mange kjøkkenartikler, og tenkte at dette kan jo vi gjøre sjøl, under vårt eget brand. Vi har allerede akevitt, olivenolje, salt og pepper og kommer med noen eddiker, og så kom vi i dialog med noe som heter Eco Concepts. Det er et produksjons- og designstudio som skaper bærekraftige produkter for en moderne livsstil. De hjalp oss videre og satte oss i kontakt med riktige produsenter

– Det har vært en lang reise, med korona og krig og fandens oldemor som har satt en del stoppere for oss, men nå har vi hatt en soft launch, fortsetter hun. – Det er mye interesse fra butikker rundt forbi som ønsker å selge. I tillegg til dette kom min sønn Nils og sa noe til meg høsten 2021: «Dere er klar over at det går som en farsott på TikTok det klippet med Eyvind der han sier «Jeg er ikke kokken din»?» Det er fra en Hellstrøm rydder opp-episode fra mange år tilbake. Vi merker at 17-18-åringer roper det etter Eyvind, at det er en stor greie. Så gjorde vi en test og lagde noen gensere og T-skjorter med «Jeg er ikke kokken din» på, og det tok fullstendig av. Det solgte som bare det, så det har vi fortsatt med, det er helt vilt. Han er en rockestjerne, blant unge gutter spesielt. Men Items skal være en kjøkkenlinje og tekstiler, en egen merkevare.

Duoen tar tiden til hjelp med tanke på hvordan Hellstrøm Items skal utvikles videre. 

– Vi skynder oss langsomt. Vi vil opp og stå med kjøkkenhåndklærne og forkledene, så har vi olivenoljen som selges i dagligvare, og så kommer det noe eddik etter hvert. Det er ikke et mål å få opp mest mulig og størst mulig produksjon. Det skal jo ikke overproduseres heller. 

Alt tyder på at Anita har full kontroll på det meste, men ett spørsmål gjenstår: Har det vært krevende å finne sin plass ved siden av en så profilert mann som Eyvind Hellstrøm? 

– Å nei, jeg elsker å befinne meg i kulissene. Jeg har ikke noe behov for å være mer synlig. Og jeg synes ikke det er krevende, jeg har jo også vært sjefen hans i TV-produksjon i flere år. Jeg kjenner Eyvind godt, med styrker og svakheter. Jeg trives med å holde på med mitt i bakgrunnen og produsere ting, men jeg har absolutt ikke noe behov for å stå i front, avslutter Anita Rennan.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...