© Privat / NTB

– Det viktigste er å lete etter alternative lyspunkter

På Fremskrittspartiets landsmøte i mai går Siv Jensen av som partiets leder etter 15 år i jobben. Dette blir en milepæl i hennes karriere, og til Tara sier hun at hun gleder seg til å kunne bruke mer tid på seg selv og familien.

27. mai 2021 av Lene Wikander

Siv Jensen går av som partileder av personlige grunner. Hun trenger rett og slett å bruke mer tid på seg selv, sa hun blant annet da FrP innkalte til pressekonferanse om hennes avgang 18. februar i år. 

Til Tara forteller hun at hun tidlig valgte den nærmeste familien som sin kohort siden hun bor alene, og at hun elsker å lage mat til familie og venner og at akkurat dette er noe hun nå gleder seg til å kunne bruke mer tid på nå som hun går av som partileder. 

– Jeg er overbevist om at det er et riktig valg for partiet og meg, sa Siv Jensen på pressekonferansen 18. februar, da beskjeden kom om at hun nå velger å gå av som partileder. 

– Prosessen har ikke vært lett. Det har vært en jobb og livsstil som krever 120 prosent 24 timer i døgnet, året rundt. Jeg har sagt at jeg har måttet kunne revurdere situasjonen. 

Dette har vært store deler av mitt yrkesaktive liv. Det har vært givende og et stort privilegium, men jeg har forsaket mye, sa hun blant annet til VG om bakgrunnen for at hun velger å gå av som partileder. 

– Det handler om meg. Jeg trenger å gjøre noe annet. Jeg trenger å ha mer tid til meg selv, jeg trenger å ikke alltid måtte sette andres hensyn først. Jeg trenger å bruke arbeidskapasiteten og engasjementet mitt, men på noe annet enn det jeg har gjort de siste 24 årene, avsluttet hun, og det er vel noe mange av oss kan kjenne oss igjen i. 

Noen ganger er det nødvendig å skifte kurs her i livet. Korona-pandemien har fått mange til å få øynene opp for andre måter å gjøre vante ting på, men også beveget flere av oss til å satse på noe helt nytt og revurdere våre prioriteringer i livet.

ENDRING: – Noen ganger er det nødvendig å skifte kurs i livet, sier Siv Jensen.

© Privat

Siv Jensen (51)

Hun var Norges finansminister i Erna Solbergs regjering og Norges fjerde lengst sittende finansminister siden innføringen av parlamentarismen i 1884. 

Hun har vært stortingsrepresentant for Oslo siden 1. oktober 1997, leder i Fremskrittspartiet siden 6. mai 2006 og parlamentarisk leder fra 28. januar 2020. Av utdannelse er hun diplomøkonom. 

Hun var klar arvtager etter partiets frontfigur gjennom 30 år, Carl I. Hagen, og har søkt å bevege partiet i retning av et borgerlig regjeringssamarbeid. 

Den 18. februar 2021 meddelte Jensen sin avgang som leder av Fremskrittspartiet etter nesten 15 år i vervet. Hun satt frem til landsmøtet som var 8. mai. 

NYBAKT HUNDEEIER: Med lapphunden Karma har det blitt en ny hverdag for Siv. På Facebook skriver hun i april til dette bildet: «Her blir det turer og lek og masse kos.»

© Privat

Noen har flyttet inn i joggedressen og kastet bhen. Andre har begynt med utendørsaktiviteter som krever sine klær. Atter andre sminker og pynter seg for å gå på kjøkkenet eller ut med søpla. Felles for de fleste er imidlertid at penkjolen har blitt liggende i skapet. Hva har vært din korona-outfit? 

– Jeg har vært blant de heldige som har kunnet gå på jobb, og ikke bare hatt hjemmekontor. Derfor har jeg stort sett gått i akkurat de samme klærne som jeg pleier på Stortinget, men en viktig del av koronaantrekket for meg har blitt munnbind.

Stadig nye restriksjoner, uforutsigbarhet og vaksineutsettelser begynner å røyne på for oss alle. Hvilke triks bruker du for å beholde humøret og holde ut enda litt til?

– Jeg tror noe av det viktigste du kan gjøre er å akseptere restriksjonene og lete etter alternativer for lyspunkt i hverdagen. Det kan være å trene ute eller finne noen inspirerende filmer på YouTube som gjør at du kan trene hjemme. Nå kan jeg ikke se alle venninnene og vennene mine like ofte som jeg ønsker, og da er det et godt triks å bruke teknologien til hjelp og invitere en gjeng på for eksempel Facetime-drink.

FARVEL TIL POLITIKKEN: På landsmøtet til Fremskrittspartiet i mai gikk Siv av som leder, en jobb hun har hatt siden 6. mai 2006. 

© NTB

Hva tenker du er det viktigste vi kan lære av denne pandemi-situasjonen? Har du lært noe nytt om deg selv? 

– Det viktigste er at vi ikke skal ta ting for gitt. Vi er svært heldige som bor i Norge, hvor det er kort vei mellom politikere og andre innbyggere. Slik kan folk bli hørt på hva som har blitt vanskelig i hverdagen deres eller for bedriften, og politikerne kan raskt innføre tiltak som bøter litt på i den krevende tiden. 

Kan alt dette føre til noe positivt også? I så tilfelle hva? 

– Vi har alle blitt veldig flinke til å bruke digitale verktøy. Jeg har også lært meg å bruke mange nye verktøy på kort tid. Vi vil alle møte kolleger igjen fysisk, og vi kommer til å reise igjen når det blir mulighet for det. Men jeg tror alle har sett hvor tidsbesparende og økonomisk det kan være å ta i bruk digitale løsninger, og det er jeg sikker på at vi vil fortsette med også etter korona-pandemien.

IKKE BARE HJEMMEKONTOR: Bak munnbindet går livet på Stortinget sin vante gang. 

© NTB

GLAD TANTE: Siv gleder seg til å få mer tid med familien, her sammen med nevøene Theo og Tobias.

© Privat

Hvis du kunne velge en karantene-kohort til en bedre middag for fire, hvem ville du valgt og hvorfor? Her er alt og alle lov, både kjente og ukjente, superstjerner, levende og døde. 

 – Jeg ville faktisk valgt familien min. Jeg bor alene og valgte derfor raskt min nærmeste familie som min kohort, og det er jeg veldig glad for. Nå har vi vært sammen hele koronatiden, og jeg ville ikke valgt noe annet om jeg kunne velge på nytt. Jeg liker svært godt å lage middag til familien og tilbringe tid sammen med dem. Det er noe jeg også gleder meg aller mest til i tiden fremover når jeg går av som partileder i FrP. 

KJENTE SØSTRE: Siv Jensen og søsteren Nina har begge vært åpne om hva det betyr å være der for hverandre når man trenger det som mest.

© Privat

Hva gleder du deg aller mest til å gjøre når dette er over?

– Klemme! Det er så mange mennesker jeg har lengtet etter å klemme, noe jeg ikke har kunnet det siste året. Jeg er en omtenksom og raus person, og da er det et stort savn å ikke kunne klemme folk som er i en vanskelig situasjon eller noen man vil dele glede med.

Les også: Sonja Henie - det som aldri ble fortalt

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...