norske julefilmer
Den beste julefilmen:


© Universal pictures / Hughes Entertainment/ Columbia Pictures / Ústřední půjčovna filmů

18 julefilmer du bare må se i jula

Her er julefilmene det ikke blir jul uten! Klassiske, underholdende og rørende - disse julefilmene passer for både store og små. Finn dine julefavoritter.

3. oktober 2022 av Ellinor Engelstad

Hvis du elsker film og jul, så har du kommet til det rette sted! Det er ingenting som er koseligere enn en julefilm, kakao, teppe og full fyr i peisen. Det er julestemning på sitt beste!

Det finnes noen klassikere vi bare MÅ se hver jul for at stemningen skal komme krypende. Derfor har vi samlet 21 av de aller beste av slaget, så det er bare å legge seg komfortabelt i sofaen og gjøre klar tv-en. 

Sjekk lista om du finner noen av dine favoritt julefilmer, eller kanskje blir du inspirert til å se en av våre forslag:

Gode ​​julefilmer får frem julestemningen 

Ikke bare er julen en religiøs høytid, det er også feiringen av koselige, romantiske og søte filmer. Det finnes utallige julefilmer som virkelig kan få deg i julestemning, og vi er her for å hjelpe deg hvis du ikke har oppdaget dem enda. Du finner de fleste julefilmene som er oppført her på strømmetjenester som Netflix, HBO og Viaplay.

1. Love Actually

Filmen som har alt: julestemning, gode skuespillere, forskjellige interessante historier, humor, kjærlighet, fin musikk - og et av de mest rørende øyeblikkene i filmhistorien med Emma Thompsons karakter. Denne klassikeren har forhåpentligvis de fleste sett, men heldigvis blir den jo bare bedre og bedre hver gang man ser den. 

love actually julefilm

Den søte julefilmen Love Actually

© Viaplay

2. The Holiday

Denne herlige julefilmen følger to kvinner i hvert sitt land, som midt i julestria bestemmer seg for å oppleve en litt annerledes jul. Dermed flytter de inn i hverandres hjem over julen, og her møter de hver sin lokale fyr...

For dem som kanskje har begynt å omtrent kunne "Love Actually" utenat, kan denne være en fin erstatter. Dette er en sikkelig feel-good film om å følge hjertet sitt. 

julefilm the holiday cameron diaz

Jude Law og Cameron Diaz i julefilmen The Holiday

© Viaplay

3. Reisen til julestjernen

En klassisk julefilm som virkelig ringer julen inn. Reisen til julestjernen har for mange blitt en viktig del av norske juletradisjoner. Denne filmen tar deg med tilbake til barndommen, hvor sangene til Sonja bare blir vakrere for hvert år. Et virkelig must-se i julen!

4. Tre nøtter til Askepott

Er dette den ultimate julefavoritten? Hva er vel julemorgenen uten Tre Nøtter til Askepott på TV-en? Musikken, kostymene, den litt corny voice-overen av Knut Risan - det blir ikke jul uten. Denne er det vanskelig å bli lei av. 

5. Alene hjemme

Ingen julefilm-liste uten Alene Hjemme! Det er julefilmen over dem alle - og med god grunn! Hvert år er det like underholdende å se Kevin herje over tyvene med strykejern, jernrør og spikerpistol. Heldigvis klarer han det hvert år og moren hans rekker akkurat hjem før jul. Det er nesten så man feller en tåre. 

julefilm hjemme alene

Den ikoniske julefilmen Hjemme Alene er en must-se i julen!

© Viaplay

6. Flåklypa Grand Prix

Denne herlige klassikeren er ikke en julefilm, men går på tv hver romjul og det har den gjort i lang tid. Når de velkjente stemmene høres fra tv-skjermen, da er det bare å hoppe i pysjen og la roen senke seg. En nostalgisk og søt julefilm!

7. The Family stone

Denne drama-komedien tar deg med inn hos den engelske familien Stone i juletider. Her spiller Sarah Jessica Parker en karrierekvinne fra New York som skal møte svigerfamilien for første fang. Men ting går ikke alltid som planlagt når man skal feire jul med svigers, og det er denne filmen et godt eksempel på. 

På rollelisten til denne hyggelige julefilmen er også andre kjente ansikter som Diane Keaton og Rachel McAdams.

julefilm the family stone

Sarah Jessica Parker i rollen som Meredith. 

© Viaplay

Det kommer en tid etter julen også: Dette er våre beste tips til gode nordiske krimserier

8. Hjelp, det er juleferie!

Kanskje julens beste komedie må være "Hjelp, det er juleferie!". Clark Griswald, som er evig uheldig, gjør som alltid sitt beste med å skape en fin og hyggelig jul for familien. Men det er ikke bare bare å henge opp julelys, skaffe juletre og få svigers på besøk. Det ender dessverre med en katastrofal jul - blant annet en uspiselig kalkun og en brent katt. 

Hjelp det er juleferie julefilm

En underholdende og god film som sikrer julestemningen

© Viaplay

9. Tomten är far till alla barnen

Svensk må-se-julefilm med høy latterfaktor! Alt som kan gå galt, går galt når en moderne storfamilie med mine, dine og våre barn – og ekser skal feire en fredelig jul sammen. 

10. Hjem til jul (serie)

Hvis du er så glad i julefilmer at du gjerne vil ha mer enn halvannen times underholdning og julestemning kan "Hjem til jul" anbefales! Her får du nemlig 2 sesonger hvor vi følger kjærlighetslivet og familielivet til Johanne i juletida. 

11. New years Eve

Til tross for at handlingen i "New Years Eve" utspiller seg på nyttårsaften, gir denne filmen garantert julestemning. Slik som i Love Actually følger vi her flere par og personer på nyttårsaften hver går gjennom ulike ting. Dette er en romantisk komedie som vil røre og underholde. 

12. A Christmas Carol

En animert klassiker hører med i førjulstiden. A Chistmas Carol forteller historien om Ebenezer Scrooge, en eldre herre som virkelig ikke liker julen. Han blir hjemsøkt av spøkelset av sin gamle kollega, i tillegg til ånder som viser han julen som den var før, nå og i fremtiden. Denne filmen gir nostalgiske følelser og julestemning!

13. Polarekspressen

I denne animerte julefilmen får en ung gutt, som tviler på at julenissen overhodet finnes, bli med på en togtur til Nordpolen. Her stiger han på og får opplevelser som gir han troen tilbake på julen, julenissen og alle eventyrene det bringer. 

14. Christmas with the Kranks

Familien Krank har bestemt seg for å ikke feire jul, da datteren deres er på college og ikke kommer hjem til årets julefeiring. Men hva skjer da hun i siste sekund bestemmer seg for å dra hjem uten forvarsel? Da blir det forbereding og pynting til jul i all hui og hast, før datteren kommer hjem. 

julefilm juleklassiker

Denne underholdende julefilmen underholder både store og små. 

© Viaplay

15. Snekker Andersen

Det finnes nok mange versjoner av historien om Snekker Andersen. Men uansett versjon er det viktigste at Snekker Andersen virkelig elsker julen, og vil gjøre alt for at familien hans får den julen de fortjener - og dette inkluderer selvfølgelig besøk av selveste julenissen. 

16. Jul i blåfjell

En serie for store og små! Bli med blånissene inn i blåfjell og se hva som skjer når uventede ting snur opp ned på tradisjonene til nissene. 

17. How the Grinch stole christmas

Filmen finnes både som tegnefilm fra 1966 og live action-film med Jim Carrey i hovedrollen fra 2000: men historien er cirka den samme: Grinchen hater julen, så han stjeler den fra innbyggerne i Who-town - men ender selvfølgelig opp med å bli litt mykere i løpet av julen likevel. 

Hvis du ikke allerede har sett den originale jule-tegnefilmen, gjør deg selv en tjeneste å se den. Du kommer med garanti i julestemning med begge filmene.

the grinch julefilm

Juleklassikeren The Grinch!

© Viaplay

18. Jack Frost

Denne julefilmen skal innrømmes å være ganske trist, men den er til gjengjeld også veldig morsom. Jack Frost er en musiker som ofte er på tour, hvilket gjør at han ikke ser kona og sønnen sin så ofte som han gjerne vil. 

På vei til en viktig jobb innser Jack at han burde være hjemme til jul, istedenfor på jobb, og bestemmer seg derfor for å snu. På veien hjem blir han drept i trafikken. Et år senere vender han dog tilbake som snømann og oppsøker sønnen sin for å tilbringe tid med han. Selv om det er en trist julefilm, er det også en veldig søt og rørende historie.

julefilm jack frost

Julefilmen Jack Frost

© Viaplay

Julefilmer gjør julen mye finere 

Julen er den perfekte tiden for å krype under dynen og komme i julestemning med julefilmer. Været er kaldt, dagene føles korte, og koselige kvelder i sofaen tar stadig mer plass. 

Heldigvis finnes det mange flotte julefilmer som kan ses om og om igjen hvert år. Eldre julefilmer er ofte forbundet med mye nostalgi og gode minner, men hvert år slippes det også flere nye filmer som gjør mørketiden litt hyggeligere å komme seg gjennom.

Pssst: Hvis du er mer en serieperson, vil du nok like disse 14 spennende true-crime seriene

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...