Anite Krohn Traaseth (50)
Anita er bedriftsleder og forfatter. I september 2014 ble hun utnevnt til administrerende direktør i Innovasjon Norge. Hun er tidligere administrerende direktør i HewlettPackard Norge. Hun ble kjent for den norske offentligheten da hun publiserte søknaden sin til MD-stillingen til HP Norge i sin private lederblogg Tinteguri. Traaseth ble kåret til en av de beste unge forretningstalentene i Norge i 2003, rangert blant de 40 beste lederpotensialene på tvers av næringsliv, politikk og vitenskap i Norge i 2009, og mottok priser for beste kvinnelige leder i IKTbransjen i Norge 2012. I 2014 ga hun ut bestselgeren «Godt nok for de svina».

SER LYST PÅ DET: – Jeg er heldig som født med godt humør, og klarer heldigvis å tilpasse meg situasjonen uten store anstrengelser.
© Agnete BrunAnita Krohn Traaseth har stått i stormen før. Med flere ledende stillinger i norsk næringsliv, startet hun i 2012 den personlige bloggen Tinteguri der hun skrev om ledelse på en ganske så ny måte i Norge. Det resulterte i boken «Godt nok for de svina», som ble en bestselger og skapte stor debatt rundt næringsliv og ledelse.
Samme år ble hun ansatt som administrerende direktør i Innovasjon Norge. Fire år senere stormet det igjen rundt Traaseth da det ble kjent at styreleder Per Otto Dyb ønsket å sette hennes stilling på dagsordenen i styret. I den forbindelse skrev Aftenposten at Traaseth i 2016 hadde mottatt en skriftlig advarsel fra et samlet styre i Innovasjon Norge for blant annet mangelfull rolleforståelse, manglende evne til å ta kritikk og problematiske utspill.
Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen stanset styrebehandlingen, og etter at Per Otto Dyb fikk beskjed om at han ikke var innstilt til gjenvalg som styreleder, trakk han seg. De tillitsvalgte i Innovasjon Norge ga sin støtte til Traaseth, og avisen Dagens Næringsliv fant ingen kritikk mot henne i styreprotokollene, men 22. november 2018 sa Traaseth opp sin stilling i Innovasjon Norge. Resultatet for Innovasjon Norge det året ble beskrevet av Aftenposten som «tidenes beste».
Så Traaseth er en fighter og en vinner. Hun tar derfor også korona på strak arm og gjør det beste ut av situasjonen som styremedlem i European Innovation Council i dag. Hun har også brukt koronatiden til å skrive ny bok som kommer i april.
Les også: Slik lærer du deg å takle motgang

FAMILIETUR: Anita nyter turer som dette, men ser også frem til å utvide kohorten igjen.
© PrivatNoen av oss har flyttet inn i joggedressen og kastet bh-en for lengst. Andre har begynt med utendørsaktiviteter som krever sine klær. Atter andre sminker og pynter seg for å gå på kjøkkenet eller ut med søpla. Felles for de fleste av oss er imidlertid at penkjolen har blitt liggende i skapet.
Hva har vært din go to-outfit og hvorfor?
– Jeg har gått for hybriden i formelle Teams-møter med EU og ulike styrer: dressjakke og skjorte oventil, og joggebukse og ullsokker nedentil. I mer uformelle møter har diverse gensere i sterke farger, ullue og koseklær vært habitten. Generelt lite sminke og smykker under hele korona. Penkjole og høye hæler har jeg ikke hatt på meg siden sommeren, med unntak av julaften og nyttårsaften.
Stadig nye restriksjoner, uforutsigbarhet og vaksineutsettelser gjør at det begynner å røyne på for oss alle. Hvilke triks bruker du for å beholde humøret og holde ut enda litt til?
– Jeg er heldig som er født med et godt humør, og klarer heldigvis å tilpasse meg situasjonen uten de store anstrengelsene. Jeg er også realistisk og forberedt på at dette tar lang tid. Vi må langt ut i 2022 for at det begynner å nærme seg «normalen». For enkelte næringer, som for eksempel reiseliv og internasjonal flytrafikk, vil det ta enda lenger tid.
Hva tenker du er det viktigste vi kan lære av denne pandemi-situasjonen? Har du lært noe nytt om deg selv?
– Jeg har lært at dette er en situasjon som rammer alle og at alle må bidra til å følge restriksjoner og ta vaksine om dette skal gå over. Jeg har blitt minnet på hvor heldig jeg er som har nær familie å være sammen med, og at jeg er godt skodd for isolasjon og innendørsaktiviteter.
Kan alt dette føre til noe positivt også? I så tilfelle hva?
– Klart dette også kan føre til noe positivt. Det er mye kreativitet og innovasjon som pågår nå, og det er en rekke nye bedrifter og konsepter som ser dagens lys. Korona er også en påminnelse om at vi ikke må ta alt vi har for gitt, og at vi kanskje kan revurdere noen valg og prioriteringer fremover. Jeg håper det.

BOKAKTUELL: Anita ga nylig ut boken «Fisken på disken», som handler om å ta opp ting selv om det er vanskelig og risikofylt. Cappelen Damm, 350 kr.
© Cappelen Damm
HJEMMEKONTOR: –Jeg har lært at dette er en situasjon som rammer alle, og at alle må bidra, sier Anita.
Hvis du kunne velge en karantene-kohort til en bedre middag for fire, hvem ville du valgt da og hvorfor? Her er alt og alle lov, både kjente og ukjente, superstjerner, levende og døde.
– Den ultimate karantenemiddagen er med Epikur, Marcus Aurelius, Steinar Bjartveit og Ruth Bader Ginsburg.
Hva gleder du deg aller mest til å gjøre når dette er over og hva er du aktuell med nå utover våren?
– Aller mest gleder jeg meg til å klemme gode venner, og gjerne også ukjente, av pur glede! Men først og fremst gleder jeg meg til våren, til et svært forsiktig vårslepp med justeringer av restriksjoner. Jeg er også aktuell med ny bok på Cappelen Damm. I april kommer «Fisken på disken», oppfølgeren til «Godt nok for de svina» fra 2014. Denne oppfølgeren handler om å ta valg, å stå for noe, sette grenser og hvorfor det av og til er viktig å gjøre ting du aldri hadde trodd du kom til å gjøre. For det blir aldri godt nok, blir det vel?
Se også: Dette er podcastene du bør høre