DUGNAD: – Hele bygda har stilt opp, og begge familiene våre, både onkler, fedre, mødre og tanter, som elektrikere, malere og altmuligmenn. Dette er dugnadsarbeid, sier investorene Anita Krohn Traaseth og Hans Olav Brenner om samarbeidet deres på prestegården i Snertingdal. 

© NTB

Anita Krohn Traaseth er Taras nye jurymedlem: Kjøpte usett gård med «ukjent» Brenner

Hun kjøpte en halv prestegård hun ikke hadde sett, sammen med en mann hun aldri hadde møtt, for penger som ikke var hennes egne. Les historien om hvordan næringslivslederen og nytt jurymedlem for Tara-prisen Årets modigste kvinne 2020, Anita Krohn Traaseth, og NRK-profilen Hans Olav Brenner fant hverandre i Snertingdal.

18. november 2020 av Lisbeth Skøelv

Anita Krohn Traaseth

Alder: 48 

Bor: I Oslo 

Familie: Gift med Knut Thomas Traaseth, sammen har de døtrene Martine (25), Hannah (19) og Milla (13). 

Yrke: Næringslivsleder, spaltist, podkaster og forfatter. Er styreleder og styremedlem i en rekke selskaper og organisasjoner. Tidligere administrerende direktør i Innovasjon Norge og den første kvinnelige administrerende direktør i Hewlett-Packard Norge. 

Sosiale medier: @anitakrohntraaseth (Instagram), @krohntraaseth (Twitter) og mentorpodkasten «Godt nok for de svina». 

Aktuell: Som nytt jurymedlem til Tara-prisen Årets modigste kvinne 2020. 

Den daværende Innovasjon Norgelederen satt i møte med alle de nordiske klimaministrene da en SMS fra NRKprofilen Hans Olav Brenner tikket inn. Han var i en budrunde på Biri kapellanbolig fra 1899 i Snertingdal i Oppland, der både han og Anita har røtter, men hadde ikke råd til å kjøpe gården alene. «Spleiselag», foreslo Anita etter å ha fått med faren på laget. Slik gikk det til at de to profilene kjøpte den historiske gården sammen i 2017 – uten noen gang å ha møttes. De måtte ut med to millioner kroner, Anita eier 40 prosent mens Hans Olav eier 60 prosent av det de kaller Præstgar’n. 

KULTURELL GJENG: Musiker Sinikka Langeland, tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande, skuespiller Anne Marit Jacobsen og direktør for Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Ellen Agnete Krageberg, er bare noen av dem som har tatt turen til det uoffisielle kulturhuset i Snertingdal. Til høyre vertinnen Anita Krohn Traaseth. 

© Privat

– Vi er også heldige som har så mange Præstgar’nbestevenner, som tar i et tak hele året rundt. Præstgar’n er på en måte et felleseie i bygda. Det må nesten være sånn, skal dette prosjektet holdes ved liv i flere år, sier 48-åringen som etter at hun gikk av som administrerende direktør i Innovasjon Norge i fjor, ble valgt som medlem av European Innovation Council Advisory Board og leder av regjeringens utvalg for innovasjon og vekst i grøntsektoren. I tillegg er hun styreleder og -medlem i en rekke selskaper og driver mentorpodkasten «Godt nok for de svina». Og nå altså, nytt jurymedlem for Tara-prisen Årets modigste kvinne 2020, der hun erstatter tidligere statsråd Karita Bekkemellem som har vært med i juryen siden prisen ble opprettet i 2011. Anita har gått til oppgaven med å plukke ut årets seks modige finalister med stor respekt. 

– Det synes jeg har vært en ære, og veldig stas! Jeg har fulgt kåringen over flere år, og det er viktig å fremme ulike rollemodeller som er modige, slik Tara gjør, sier hun. 

– Hva er mot for deg? 

– Mot handler om å ta valg gjennomsnittet av oss ikke tar, å gjøre noe uventet, men som flere får glede av. Ofte koster det noe å ta disse utradisjonelle valgene, avslutter Anita Krohn Traaseth.

Psst... Les om Årets modigste kvinne 2020: Maud Angelica Behn 

JURYEN: Juryen for Tara-prisen Årets modigste kvinne 2020 består av Taras sjefredaktør Torunn Pettersen (bak f.v.), journalist Lisbeth Skøelv, næringslivsleder Anita Krohn Traaseth og skuespiller Mari Maurstad. 

© Privat

– Magen og hjertet fortalte at dette var viktig, forklarer næringslivstoppen, som er nytt jurymedlem av året for Tara-prisen Årets modigste kvinne. Næringslivstoppen og NRK-programlederen eier prosjektet privat, og bruker egne sparepenger og billettinntekter for å dekke vedlikehold og utvikling. De har også fått støtte fra Kulturminnefondet. De to partnerne ble enige om å restaurere prestegården litt etter litt, og gjøre den mer åpen og tilgjengelig som kultur-, litteratur- og matgård. 

– Samarbeidet går superbra! Det er rett og slett en glede, og det var ikke gitt, for vi hadde aldri møttes før vi kjøpte Præstgar’n sammen. Vi har aldri kranglet eller vært uenige om noe. Vi planlegger og jobber effektivt nesten daglig digitalt, og det er fritt frem for ulike arrangement og opplegg. Hans Olav er en glimrende primus motor og produsent av ulike kulturarrangement, sier hun om makkeren, som nylig mottok Kulturminnefondets nasjonale formidlingsstipend 2020 for innsatsen for å bevare og åpne prestegården i Snertingdal for publikum.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...