DEN PERFKETE GAVEN: Hva gir du til den som har alt? En god bok selvsagt! Her får du 10 boktips.

Julegavetips: Årets bokfavoritter

Trenger du boktips til jul? Vi har plukket ut ti av våre skandinaviske favorittromaner fra i år.

25. november 2019 av Lisbeth Skøelv

Sterk debutant

«Terapeuten» av Helene Flood

Den norske forfatteren Helene Flood opplevde noe som er få debutanter forunt: hennes debutbok ble solgt til 22 land FØR utgivelsen. En så hypet bok måtte vi bare lese. Og Helene Flood innfridde. «Terapeuten» er en spennende psykologisk thriller, men like mye er et sårt portrett av en ung jente som kjenner seg ensom i forholdet, utrygg i hjemmet og mislykket i arbeidslivet. Og som lurer på hvor godt hun egentlig kjenner ektemannen når han plutselig forsvinner. «Terapeuten» er verdt hypen – les den!

Aschehoug, 379 kr. 

Sårt om barnløshet

«Vokse mennesker» av Marie Aubert

I debutromanen «Voksne mennesker» skriver Marie Aubert om barnløshet og søskensjalusi. Ida er vitne til at alle rundt henne får familie og barn, mens hun selv går fra det ene mislykkede forholdet til det andre og lever et ensomt liv. Aubert tar ikke med silkehansker på hovedpersonen Ida. Hun blottstiller hennes egoisme og skamløshet, men tegner samtidig et sårt portrett av en singel og barnløs kvinne i 40-årene som tiden har gått litt fra. Dette er en av de beste debutromanene vi har lest på veldig lenge.

Oktober, 349 kr. 

Festlig satire

«Ikkje tenk på det» av Olaug Nilssen

Olaug Nilssen – forfatteren bak «Få meg på, for faen!» og «Tung tids tale» – gir ut noe så sjeldent som en satire i seks sceners om litteraturbransjen. Høres den navlebeskuende ut? Det er den, men du verden så underholdende «Ikkje tenk på det» er! Olaug Nilssen skriver om «Oddlaug Nilstun» og andre svært gjenkjennelige karakterer fra forlagsbransjen, hun skriver om Metoo, snubletråder på Facebook og hersketeknikker, og det er herlig lesning i et forrykende temp!

Samlaget, 249 kr. 

Sex og frigjøring

«Koral» av Suzanne Brøgger

Suzanne Brøgger – den danske forfatteren som er et feminist-ikon og en levende litterær legende – har med romanen «Koral» skrevet sammen tre av sine selvbiografiske romanene fra 70-, 80- og 90-tallet («Creme fraiche», «Transparens» og «Ja») til en ny roman. Du verden for et spennende liv den dama har levd! Og du verden for et levende språk hun bruker for å beskrive det. Det er sex og frigjøring og usikkerhet og grenseløs forelskelse i et forlokkende sammensurium. Du lider med henne og heier på henne gjennom hele romanen.

Kagge, 399 kr. 

Elegant sammenbrudd

«Full spredning» av Nina Lykke

Hun gjorde stor suksess med «Nei og atter nei» fra 2016, og nå er Nina Lykke tilbake med «Full spredning», med undertittelen «En legeroman». Og for en bok det har blitt! Hennes mørke humor gjennomsyrer romanen om middelklassens voksne trassalder, også kjent som midtlivskrisa. Fastlegen Elin har etter utroskap og ekteskapsbrudd flytter inn på legekontoret. Hun har fått nok – av kravstore pasienter, ektemannens fravær og elskerens unnfallenhet. Den samfunnssatiriske boken er svært underholdene – og en av våre absolutt favoritter i år.

Oktober, 399 kr. 

Angstfylt komedie

«Folk med angst» av Fredrik Backman

Mannen bak suksessromanen «En mann ved navn Ove», Fredrik Backman, er aktuell med tragikomedien om et mislykket bankran og et enda verre gisseldrama, «Folk med angst». Ikke la deg lure av omslaget – eller plottet, for boken er god. Virkelig god. Den er underfundig morsom i beskrivelsen av både gisseltageren, politifolkene, vitnene og generelt folk med angst. Men den er også uendelig sår og vakker i sin skildring av mennesker som sliter. Svenske Backman har en helt særegen måte å skrive på som både rører og underholder på en og samme tid.

Cappelen Damm, 379 kr. 

Elling er tilbake!

«Ekko av en venn» av Ingvar Ambjørnsen

Bok nummer fem om Elling er like sår og underfundig morsom som alltid. Han har flyttet inn i en sokkelleilighet hos enkefru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Vi følger den monotone hverdagen hans der han definitivt ikke lykkes med alt han prøver på. Men så oppdager han Facebook, der han etter hvert gjør furore under falsk navn. Boken er en gripende og vakker skildring av et ensomt menneske som sliter med å finne sin plass i den moderne verden. Anbefales på det varmeste!

Cappelen Damm, 399 kr. 

Straffes for Metoo

«Aldri tilgi» av Trude Teige

Kajsa Coren er tilbake – og nå vil hun Metoo-grisene til livs! Trude Teige har i sin siste krimroman dratt veksler på sin egen bakgrunn som tv-journalist og Metoo-øyeblikkene hun enten opplevde selv eller var vitne til der. Både tv-sjefer og statsråder med urent mel i posen blir i romanen straffet på verst tenkelige vis. Og det er Kajsa som må finne ut hvem som er ute etter hevn. Sterk, spennende og ikke minst aktuell krim fra Trude Teige.

Aschehoug, 379 kr. 

Skandinavisk sjalusi

«Nora eller Brenn Oslo Brenn» av Johanna Frid

Hvor sjalu kan man bli? Svenske Johanna er kjæreste med danske Emil. Ekskjæresten hans Nora er norsk, og Johanna føler seg truet av henne. Hun er sykelig sjalu og opplever mindreverdighetskomplekser overfor både Nora og Norge. Hun følger livet til Nora via sosiale medier til det blir en besettelse. Er det sjalusien som gir henne uutholdelige magesmerter eller er hun faktisk syk? Boken traff oss midt i solar plexus – vi har vel alle hatt våre sjalu øyeblikk som nærmest gjør oss sinnssyk i gjerningsøyeblikket. Boken er godt skrevet og er brutalt ærlig om hvordan sjalusi oppleves.

Aschehoug, 349 kr. 

Humoristisk om middelklassen

«Lavterskeltilbud» av Jens M. Johansson

Adam Berg er forbigått av sine forfatterkolleger, bedratt av sin kone, og usikker på hvor det ble av det politiske engasjementet han en gang hadde. Så bestemmer han seg: han skal skrive den ultimate arbeiderklasseromanen. Men middelklasseforfatteren må bare finne ut hvordan først, for han kjenner ingen vanlige arbeidere. Det er bare å le både med og av Adam på hans vei mot Den Store Romanen. «Lavterskeltilbud» er en satirisk, smart og underholdene roman med politiske undertoner.

Tiden, 379 kr. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...