isbading trend

ISKALD TREND: Koronapandemien har ført til at nye måter å aktivisere seg på har dukket opp – isbading er en dem og er ironisk nok «hot» nå!

© Getty Images

Isbading: Har du hoppet ut i den iskalde trenden?

Isbading er «hot» som aldri før! Hvorfor har så mange kastet seg på den iskalde trenden? Les hvorfor her!

26. februar 2021 av Cecilie Espensen/Gunnhild Bjørnsti

– Jeg og min samboer begynte rundt 10.april i fjor med å ta kalddusjer hjemme i en uke før vi bokstavelig talt hoppet i havet, forteller Cathrine Brandt, som siden da har tatt seg en dukkert i Oslofjorden hver uke. Kaldt eller ei.

ISKALD GLEDE: Cathrine Brandt bader på Sørenga i Oslo hver uke. – Mestringsfølelsen gir et kick, sier hun om sin nye hobby.

© Privat

Cathrines motivasjon for å starte med isbading var at det var sunt:

– Det psykiske virkningen er den beste, det gir meg en mestringsfølelse og jeg får identitet som isbader. Så gøy!, utroper hun og fortsetter: 

– Når man hopper i det kalde vannet, merker man ikke kulden med en gang, det går noen sekunder, utløser masse adrenalin og det er en utfordring å ikke gi opp med en gang. Kroppen min vil opp av det kalde vannet før hodet, så jeg bruker viljen til mer utholdenhet, forklarer hun.

En sosial aktivitet

Mens Cathrine isbader med samboeren sin, isbader andre med kollegaer eller venninner. I andre tilfeller oppstår et fellesskap som følge av isbading. Det skjedde med Badepikene som holder til på Kjøkøya utenfor Fredrikstad:

– Det hele startet 17 august 2020, med et kveldsbad arrangert av ei dame her på Kjøkøya, vi var vel 4 damer da, flere hadde ikke badet på sommeren engang. Men mens vi lå der i vannet, var veien kort til å danne en badeklubb for sosialisering i disse elendige tidene, forteller Stine Helen Bakkehaugen og fortsetter: – Etter koronaen tror jeg de fleste har godt av å tørre å gjøre nye ting og å være barnlig. I dag er vi en hard kjerne på 7–8 stykker som har vært i samme kohort siden august 2020 og som prøver å bade hver dag – uansett vær og vind. 

Isbading  Stine Helen Bakkehaugen badepikene

ISBADE-BOOM: Stine Helen Bakkehaugen var med og startet badeklubben «Badepikene». Gjennom sosiale medier har de spredd isbadeglede og må, på grunn av korona-restriksjoner, si nei til flere medlemmer i badeklubben.

© Privat

Da badeklubben «Badepikene» ble startet, bestilte damene badedrakter som en liten artighet. Etter det har utkledning utviklet seg og oppmerksomheten på sosiale medier tatt litt av for den lille badeklubben forteller Stine Helen.

– Det har tatt av med utkledninger, men det er et artig påskudd for å være sammen litt lenger, brenne bål og kose oss. Dette er som regel i helgene og nå skal vi ha karneval mens vi isbader. Det er flere følgere som sier at de gleder seg til neste stunt så da må hjerner vrenges og fantasien settes i sving.

Heklede luer til enhver anledning, halloweenkostymer og stripete badedrakter à la 1920-tallet startet riktignok som en morsom idé for isbaderne, men skal nå forhåpentligvis genere penger.

badepikene instagram

ISBADER UANSETT VÆR: Gerd Elin og Bjørg i badeklubben «Badepikene» bader uansett vær – og byr gjerne på inspirerende badeglede på sosiale medier.

© Stine Helen Bakkehaugen

– Neste skritt nå er innsamling til veldedige formål, i første omgang kreftforeningen. Så i løpet av mars skal vi prøve å få med firmaer og enkeltpersoner på dette. Det krever litt jobbing, men vi er i gang.

Badepikene teller i dag 19 medlemmer fra 38–70 år. Grunnet korona-restriksjoner har badeklubben måtte sette en stopp for flere medlemmer, med Stine Helen har gode råd til andre som vil teste isbading:

– Få med deg en venn eller et familiemedlem. Vi har en regel om at det ikke er lov til å bade alene. Badesko og hansker av neopren er gull for å beholde varmen litt i det iskalde vannet. Og lue er alfa og omega!

Kjendis-trend

På bildedelingstjensten Instagram har hashtaggen #isbading p.t. over 10 000 innlegg. Isbading er en gratis og oppfriskende trend som selvfølgelig også kjendisene har fått med seg. Blant annet har komiker og programleder Else Kåss Furuseth hoppet i det – det samme har tv-kokken Tina Nordström! Vi lar oss friste – gjør du?

Camilla Prytz isbading kunstner smykkedesigner kristiansand

ADVENTSBAD: Kunstner og smykkedesigner Camilla Prytz (t.v.) har også omfavnet isbading – og i desember var nisseluen en del av bekledningen i Bertesbukta i Kristiansand.

© @camillaprytz via Instagram
Tina Nordström isbading instagram bikini

KOKK MED KRUTT: «Som å bade i en havsorbet» skriver den svenske tv-kokken Tina Nordström på Instagram om isbading – noe som har blitt en søndagsrutine for henne. Hun mener at vi alle bør være litt mer vågale – rett og slett være litt mer som Pippi! Les hvorfor her.

© @mat_tina via Instagram
else kåss furuseth isbading komiker tv

KOMIKK I HVERT SVØMMETAK: Den elskede komikeren og programlederen Else Kåss Furuseth ser noe morsomt i det meste: «Det er såpass iskaldt at man må legge ut bilde av det for at det skal gi mening», skriver hun på Instagram.

© @kaassolini via Instagram

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...