Isbading Anne Kristin Møller

TA ET VÅRBAD: – Når våren kommer og alt begynner å spire, er det ekstra fint å nyte et bad i den varmende vårsolen. Ofte har du stranden for deg selv i disse lyse mellomsesong-ukene, tipser Anne Kristin Møller.

© Cecilie Espensen

Isbading: – Gratis og tilgjengelig for alle – hele året

– Isbading er den nye folkesporten, sier Anne Kristin Møller som selv ble hektet på isbading under et rekordforsøk i 2015. Her får du hennes beste tips for å komme i gang med isbading der du bor!

14. april 2023 av Cecilie Espensen

Det koker i Oslo Badstueforening på Sukkerbiten i Oslobukta denne morgenen. Lokale og turister veksler på å isbade og varme seg i de mange badstuene.

Vi har avtalt å møte Anne Kristin Møller her. Hun er en av mange som har omfavnet den nye folkesporten isbading og hun ønsker at enda fler skal oppdage hvor godt isbading er for kropp og sjel. Det har ført til at hun har skrevet boken «isbading Norge rundt» som viser og beskriver isbadeglede rundt omkring i landet med tips og råd for å komme i gang med isbading.

– Isbading har blitt den nye folkesporten og det er på grunn av pandemien. Under pandemien ble helsestudioene stengt og for folk som ønsket å være aktive, ble isbading et godt alternativ. Det er fint å gå på langrenn og alt annet vi gjør på vinteren, men med isbading trenger man ikke «utstyr» og isbading gjør vår- og vintersesong litt mer lystig – og er noe man kan gjøre hele året, sier Anne Kristin og fortsetter:

– Det er gratis og tilgjengelig for alle. Det finnes 450 000 innsjøer i Norge og vi har verdens nest lengste kystlinje, så Norge er som skapt for isbading, sier hun oppmuntrende.

Isbading er definert som bading i vann som holder under 10 grader, så avhengig av hvor du befinner deg i landet, er det mulighet for å isbade hele året. 

Isbading Anne Kristin Møller

ALDRI FOR KALDT: – Et isbad gir en herlig «lykkerus», sier Anne Kristin Møller og legger ut på svøm i den iskalde Oslofjorden.

© Cecilie Espensen
Isbading Anne Kristin Møller

LUKSUS MED VARME: Anne Kristin Møller har normalt ikke tilgang til verken badstue eller bålvarme når hun isbader, men tipser om at det kan være lurt hvis du ikke har isbadet før.

© Cecilie Espensen

Selv har hun alltid vært glad i vannet. Hun vokste opp med sommere på hytte på Hvaler uten innlagt vann, så både stell og lek forgikk i og ved vannet. I voksen alder tok hun dykkerlappen.

– Jeg var overbevist om at dykking var min greie, men det var det virkelig ikke selv om jeg holdt på med det i noen år.

Da Aftenposten i 2015 inviterte Oslos befolkning til å sette rekord i isbading, hadde Anne Kristin allerede isbadet noen ganger, blant annet i kalde fjellvann. Hun var ikke sen om å melde seg på rekordforsøket.

– Jeg følte meg kallet, sier en entusiastisk Anne Kristin og mimrer:

– Jeg prøvde å få med meg noen venner på rekordforsøket uten hell, men jeg ble med på galskapen. Vi var 320 stykker som løp ut i det kjempekalde vannet den dagen i februar og satte Norgesrekord. Det spesielle var at vi måtte være ute i vannet i flere minutter slik at alle ble registrert. Det var et hylekor!

Og dermed var Anne Kristin bitt av isbading-basillen. Men det skulle gå en stund før hun kom ordentlig i gang med å isbade på fast basis. Hun manglet en bade-makker.

– Etter noen år fant jeg en venninne å bade med som gjerne ville at vi skulle sette det i system. Jeg sa umiddelbart ja til dette fordi man ikke bør isbade alene. Så da begynte vi å isbade hver lørdag kl. 9 fra Sollerudstranda ved Lysaker Brygge. Her har vi holdt på med isbading i flere år før min venninne Kristin flyttet til Hønefoss og startet en isbadeklubb der, forteller Anne Kristin og skyter inn:

– Isbading brer om seg!

Lykkerus, stressmestring og vennskap

Hva betyr isbading for deg?

– Så mye. Et isbad gir en herlig «lykkerus» og mitt ukentlige lørdagsbad er som en kickstart på helgen. Jeg bader gjerne før mannen min har stått opp og kommer hjem med masse positiv energi. Og så er det en sosial ting for meg, det er en fin måte å møte nye folk. I tillegg er det flere av dem som jeg bader med nå som jeg ikke har sett på flere år der hvor vi har fornyet vennskapet. Det er som isbaderne oppe i Vadsø sier: «Isbading kan være en bedre ting å gjøre enn å sette seg på kafé». Vi har jo med kaffe eller te når vi isbader, men du får jo i tillegg gjort en morsom og kul greie. Så handler det om å være litt leken og legge den litt voksne, kjedelige hverdagen litt til side og være litt smågale.

Selv om Ann Kristin mener flere bør prøve isbading, understreker hun at det er en forutsetning at du er frisk og fokusert når du skal isbade.

– Når du er omgitt av kulde og skal isbade, er det viktig å være fokusert og ikke tenke på alt mulig annet. Da må du overbevise deg selv om at dette er deilig, rett og slett lyve litt. Du må lære hjernen din å ta kontroll over hodet ditt. Dette er stressmestring på høyt nivå. Det kalde vannet er smertefullt, men så kommer belønningen etterpå når det bruser i kroppen din og du opplever lykkerus.

Bergen isbading Morsy

BERGEN: Badeklubben Morsy teller over 200 medlemmer og holder til på Garnesstranden ved Arna i Bergen. Medlemmene tar gjerne et tak for å holde strandsonen ren og plukker jevnlig søppel.

© Morsy

Utstyrsfri og gratis sport

Anne Kristin isbader ikke vanligvis på steder med badstue og badestige. Et vann er alt hun trenger. Dyrt utstyr er det heller ikke snakk om.

– I utgangspunktet trenger du ikke noe utstyr, forteller Anne Kristin og fortsetter:

– Noe velger å kjøpe seg lue, votter og sokker myntet på isbading, men jeg er ingen utstyrsfrik, det viktigste er å ha noe varmt å stå på når du kommer opp, håndkle til å tørke deg med, ullvotter og raggsokker til når du er oppe av vannet og store varme klær til å pakke deg inn i. Det viktigste er å ta et bad!

Jeg rusher heller ikke med å kle på meg etter et bad, jeg tar det helt rolig og nyter det. Overraskende nok er man som oftest ikke kald når man kommer opp av vannet. Etter den meditative stillheten som vi praktiserer før selve badet, kommer den gode praten og kaffen på termosen smaker ekstra godt, forteller Anne Kristin.

Apropos isbading som folkesport, har Anne Kristin gjennom arbeidet med boken «Isbading Norge rundt» besøkt oppunder 30 unike badesteder, badegrupper, klubber og solo-badere i vårt langstrakte land. Hun forteller om et levende og iskaldt miljø i vekst:

– I Bergen finner du Skjold Isbadeklubb som er fulltegnet og som består av ihuga damer som isbader. I Tromsø holder isbadeklubben Ishud til i Telegrafbukta og der har de med proffer som svømmer opptil 1000 meter i iskaldt vann. Så har du Dagmar Dahl i Bodø Penguins, langdistansesvømmer og førsteamanuensis ved Nord Universitet, som oppfordrer alle som vil dyppe seg eller svømme i iskaldt vann langs byens mange vakre strender til å møte opp på isbadetreff.

Svalbard isbading Anne Kristin Møller

SVALBARD: Dette er Anne Kristin Møllers favorittsted å isbade. På den siste turen fikk hun selskap av franske Eliott Amzallag – som aldri hadde isbadet før!

© Dan Celius

Selv har Anne Kristin badet på mange av de unike og fine stedene hun tipser om i boken, fra nord til sør, men av alle favorittstedene å isbade, er det et sted som troner på toppen av listen, så langt nord man komme i Norge:

– Det fineste stedet er uten tvil Svalbard, ved Nordenskiöldbreen, en tretimers båttur fra Longyearbyen, det er spektakulært. Coverbildet på boken er tatt der, det var mitt tredje isbad der. Eliott, den ungen mannen som svømmer sammen med meg var en turist, som aldri hadde isbadet før, som bare kastet seg uti i boksershortsen! To dager etter ble et observert en isbjørnfamilie der, forteller Anne Kristin.

Er du en isbader eller helårsbader?

– Jeg er isbader og absolutt helårsbader fordi det er jo den beste måten å kunne være isbader på, å venne kroppen til alle badetemperaturene. Det handler om ikke å slutte å bade når sommeren er på hell, men heller å fortsette å bade etter hvert som vannet blir kaldere utover høsten og vinteren. 

Les også: Sigrid Bonde Tusvik: – Jeg går for isbading, naturens egen kokain!

Mari Maurstad Henriette Steenstrup

BADEVENNINNER: Mari Maurstad og Henriette Steenstrup lar seg heller ikke skremme av lave badetemperaturer. Varme luer på hodet hjelper – og de hekler Mari Maurstad mange av – til inntekt for fadderorganisasjonen Zulufadder. Kontakt gjerne Mari via @vetlamauri hvis du kunne tenke deg å kjøpe en unik og sprek isbadelue og samtidig bidra til et godt formål.

© @vetlamauri

Anne Kristin beste tips for å komme i gang med å bade i kaldt vann

1. Det beste er å begynne på et sted med badstue og badestige. Badestigen gjør at du kan komme deg raskt ned i vannet og opp av det samtidig som du har noe å holde deg fast it. Og så kan det være veldig deilig med en tur i en varm badstue etter isbadet når man er ny som isbader.

2. Bad aldri alene. Det beste er å isbade sammen med en som har gjort det før.

3. Du må være motivert til å gjøre det. Isbading skal være lystbetont. Vær positiv og legg fra deg negative tanker.

4. Begynn forsiktig og ta din tid. Det handler ikke om å være tøffest, men å finne glede. På din egen måte.

Isbading Norge rundt

FLERE TIPS OG MASSE INSPIRASJON: «Isbading Norge rundt» av Anne Kristin Møller er utgitt på Orfeus Publishing AS og koster 149 kr her.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...