Mone B. Riise: – Hun skriver så deilig lettlest!

Jeg sa i et intervju i sommer at jeg ikke liker lettleste bøker. Det er selvfølgelig helt feil og veldig dumt! Jeg elsker selvfølgelig lettleste bøker – hvis de er gode.

11. september 2023 av Mona B. Riise

«WINTERKRIGEN»

Roman av Janne S. Drangsholt, Tiden

Mange har fått med seg bøkene om Ingrid Winter, og sommerens bestselger «Winterferie».

Men selv om jeg har fulgt og beundret forfatter og litteraturprofessor Janne S. Drangsholt i mange år på podkast og radio, fordi hun både er veldig kunnskapsrik, klok og ikke minst morsom, har jeg ikke lest bøkene hennes før nå.

Jeg kjøpte alle fire i serien før ferien, og helt ulogisk valgte jeg å lese den nest siste først, «Winterkrigen». 

Ingrid Winter er litteraturviter og trebarnsmor og sliter i «Winterkrigen», ikke bare med at instituttet omorganiserer til åpent landskap og «clean desk»-policy, men også med en for Ingrid uforståelig satsning på temaet virkelighets-litteratur. I tillegg er julen forestående, det vil si at det er september, og for oss som frykter julen, vet vi at planleggingen må i gang.

Etter å ha googlet er Ingrid også overbevist om at kulen hun har i nakken, er kreft. Faktisk er det 90 prosent sannsynlig. De små og livsviktige tingene blir behandlet av Janne S. Drangsholt med humor og sårhet. Som når datteren til Ingrid, som ikke liker å ta på papir, spør «kan man savne den man har vært før?»

Ingrid beskriver også hvordan hun elsker mannen Bjørnar: «Med han ble jeg den beste jeg kunne bli. Med den familien jeg var født inn i, ble jeg den aller, aller verste.»

Boka er full av øyeblikk av gjenkjennelse. Drangsholt skriver morsomt, smart, siterer dikt og sangtekster i nydelige drypp og refererer popkultur og litteratur flittig. 

I tillegg må jeg ikke glemme å skrive: Hun skriver så deilig lettlest!

WINTERKRIGEN Ingrid Winter er litteraturviter og trebarnsmor og sliter i «Winterkrigen»

© Tiden

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...