Boktips Linns Skåber Therese Aasvik Zoë Beck Selma Lønning Aarø

DEN PERFKETE GAVEN: Hva gir du til den som har alt? En god bok selvsagt! Her får du åtte boktips.

© Getty Images/Forlagene

Julegavetips: Årets bokfavoritter

Trenger du boktips til jul? Vi har plukket ut åtte av våre favorittromaner fra i år.

18. desember 2021 av Lisbeth Skøelv, Cecilie Espensen

Linn Skåber: «Til oss – fra de eldste»

I «Til oss – fra ungdommen» møter vi igjen Linn Skåbers gode penn og Lisa Aisatos vakre illustrasjoner i form av noveller og dikt.

Gjennom intervjuer, observasjoner og analyser har Linn denne gangen blitt bedre kjent med de eldste – noe som er en lærerik leseropplevelse for oss som er nysgjerrige på hva som kanskje venter. Ømheten, varmen, humoren og klokskapen kjenner vi igjen fra de to foregående bøkene, noe som gjør at historiene til og om den eldste generasjonen nesten blir levende mellom permene.  

Linn Skåber om boken til Tara:

– Man ønsker jo at de tingene i livet man setter pris på, som nærhet til venner og nærhet til folk rundt seg, ikke skal forsvinne fordi man blir så gammel og høflig. Jeg har sett det veldig mye i livet mitt med foreldrene mine, at de beholdt vennskapene. Moren min var så flink til å få yngre venninner som ville være sammen med henne, også gjennom meg. Og selv om ikke jeg var der, ville de fortsette å besøke henne. De likte å henge med mamma, egentlig mer enn med deg etter hvert.

Linn Skåber Tara Til oss fra de eldste bok

Linn Skåbers «Til oss fra de eldste» er utgitt på Pitch forlag, 299 kr.

© Thomas Qvale

Marit Eikemo: «Tema Tuva»

Marit Eikemo har fått høre at romankarakterene hennes kan være irriterende, og da blir hun fornærmet på deres vegne. Kanskje er det også tilfelle med Tuva som vi møter i romanen «Team Tuva»?

Tuva er en kvinne i midten av 40-årene som nylig har vært gjennom et samlivsbrudd og har nettopp mistet sin mor. Og hun er kanskje på vei ut av en depresjon. I romanen får vi aldri høre Tuvas egne tanker, kun hva de åtte profesjonelle hjelperne hennes tenker om henne. Men det skal vise seg at det ikke er bare Tuva som sliter, alle halter litt. 

Marit Eikemo om romanen til Tara:

– Tuva har et sterkt indre og ytre press, som veldig mange lider av i dag, og som gjør mange syke. Det er hardt arbeid å holde seg frisk og velfungerende i dette samfunnet, og kanskje lever man et liv som ikke generer nødvendig energi for å holde det gående heller. Det blir man jo helt utslitt av.

Marit Eikemo Tara Team Tuva bok

Marit Eikemos «Team Tuva» er utgitt på Samlaget, 379 kr.

© Agnete Brun

Victoria Hislop: «August»

16 år etter brakdebuten med romanen «Øya» kommer oppfølgeren til Victoria Hislop – den har allerde solgt over 6 millioner eksemplarer.

I «August» reiser vi tilbake til forfatterens elskede Hellas og universet hun skapte i «Øya». Vi møter igjen Anna, Maria, Manolis og Andreas når øya blir evakuert. Leprakolonien på Spinalonga er historie. Sykdommen er kurert, og beboerne kommer tilbake til fastlandet etter en hjerteskjærende atskillelse fra familie og venner. Men dramaet er ikke over ...

Victoria Hislop om romanen til Tara:

– Jeg skjønte at mange av karakterene mine hadde mer eller mindre «forsvunnet» fra siden – og jeg ønsket å følge dem ...

Victoria Hislop Tara August bok

Victoria Hislops «August» er utgitt på Vigmostad & Bjørke, 329 kr.

© Vigmostad & Bjørke

Selma Lønning Aarø: «Privatlivets fred»

I metaromanen «Privatlivets fred» utforsker Selma Lønning Aarø hva det er forfattere utsetter folk for når de bruker levende modeller litterært.

Aarø har skrevet en roman som handler om en roman der en forfatter får seg en ny venninne som hun får lov til å skrive historien til. Men etter to års skriving vil ikke venninnen at boken skal gis ut likevel. Er det fordi hun ikke kjenner seg igjen i romanen eller vil hun ikke blir forbundet med utgivelsen? Selma Lønning Aarø innrømmer at hun utleverer både seg selv og andre i den virkelighetsnære romanen.

Selma Lønning Aarø om romanen til Tara: 

– Det er en slags lek med leseren om hva som er sant og hva som ikke er sant.

Selma Lønning Aarø Tara Privatlivets fred bok

Selm Lønning Aarøs «Privatlivets fred» er utgitt på Cappelen Damm, 429 kr.

© Svein Finneide

Therese Aasvik: «Boksen går»

Therese Aasviks fjerde roman er en både en morsom og trist fortelling om samliv, arbeidsliv, midtlivskrise og installasjonskunst inspirert av performancekunstneren Marina Abramovic.

Ruth er gift med Alf. Hun drømte om å bli kunstner, men jobber som samfunnsfaglærer. Ektemannen orker hun ikke å forholde seg til lenger, men da hun mistenker han for å ha et forholde til den barmfager kollegaen May, vekkes konkurranseinstinktet. Det får ytterligere energi når Ruth og May, som er kunst- og håndverkslærer, konkurrerer om å lage den beste installasjonskunsten til skolegården. 

Therese Askvik om romanen til Tara:

– Det er mange som gjemmer seg for hverandre i denne boken.

Therese Aasvik Boksen går bok

Therese Aasviks «Boksen går» er utgitt på Vigmostad & Bjørke, 379 kr.

© Svein Finneide

Sara Paborn: «Tistelhonning»

Det kritikerroste svenske forfatteren Sara Paborn er kjent for sine kjærlighetsromaner som leverer på både varme og humor. Romanen «Tistelhonning» ble nominert til Årets bok i Sverige i fjor.

I historien følger vi to kvinner og deres kjærlighetsliv. Ebba, suksessfull samlivscoach, bestselgende forfatter og populær talkshowhost. Hun mister alt etter at hun faller for en yngre mann og går gjennom en offentlig skilsmisse. Og Veronica, en eldre kvinne, som det viser seg å ikke være gift med sin livs store kjærlighet, men en annen. Hennes historie tar oss med til 50-tallet der forventningene til kvinnerollen var en helt annen enn den er i dag.

Sara Paborn om romanen til Tara:

– Jeg er fascinert av hvordan forskjellige mennesker reagerer på forelskelse. Man blir jo helt gal når man er forelsket, det er en situasjon hvor alt snus på hodet.

Victoria Hislop Tara Tistelhonning bok

Victoria Hislops «Tistelhonning» er utgitt på Gyldendal, 379 kr.

© Henrik Folkesson

Cecilie Enger: «Det hvite kartet»

I «Det hvite kartet» er det historien til to driftige, originale og modige kvinner vi blir bedre kjent med.

«Mannedamene» Hanna og Bertha vakte oppsikt ved å kle seg i herreklær, bo sammen og bli verdens første kvinnelige skipsredere på begynnelsen av 1900-tallet. Cecilie Engers fortelling om de to kvinnelige pionerene dikter videre på det lille som finnes av dokumentasjon om livene deres. Hanna og Bertha hadde minimalt med skolegang og kom fra sild og poter – og slo seg opp som skipsredere med millioner på bok.

Cecilie Enger om romanen til Tara:

– Jeg synes de var modige. De tålte å stikke seg ut. Tålte å leve annerledes enn datidens normer tilsa. Men de kunne jo ikke leve synlige, åpne liv heller, som må ha vært slitsomt for dem, eller kanskje tungt. Hva vet jeg. Jeg synes egentlig alle som lever slik de ønsker – uten at det ødelegger for andre – er modige.

Cecilie Enger Tara Det hvite kartet bok

Cecilie Engers «Det hvite kartet» er utgitt på Gyldendal, 399 kr.

© Svein Finneide

Zoë Beck: «Paradisbyen»

Den tyske suksessforfatteren Zoë Beck beskriver et høyteknologisk mareritt i nær fremtid i boken «Paradisbyen» der den skremmende historien er lagt til Tyskland. Boken lå i flere uker på Tysklands bestselgerlister i 2020.

Store pandemier har herjet hardt med befolkningen i 3–4 generasjoner og klimakrisen er et faktum. Nå er folk glade for at livet endelig er fredelig, enkelt og stille. De har alt de trenger og vil ikke bekymre seg. Hverdagen styres knirkefritt av algorytmer og en helseapp hjelper alle å ha det bra – så lenge det ikke stilles spørsmål ...

Zoë Beck om romanen til Tara: 

– Kanskje fremtidsscenariet jeg har beskrevet, også virker truende på den nære fremtiden? Jeg var egentlig bekymret i begynnelsen for at historien var for nær vår virkelighet, men den slo an på noen strenger, virker det som.

Zoë Beck Tara Paradisbyen bok

Zoë Becks «Paradisbyen» er utgitt på Olivia Forlag, 349 kr.

© Victoria Tomaschko

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...