Camilla Läckberg, ny bok Heksen, Fjällbacka-serien
Voksen og lykkelig:

– Jeg er på en bedre plass i livet enn noen gang tidligere. Og jeg tror jo på karma, at man får hva man fortjener her i livet, sier Camilla Läckberg.

© Marcus Oliveras

Camilla Läckberg: – Målet mitt er å bli enda modigere!

Når man føler seg trygg kan man tøye sine egne grenser og tørre litt mer. Den bokaktuelle svenske krimdronningen sier hun aldri har følt seg bedre enn akkurat nå. Det er kanskje derfor hun har bestemt seg for å prøve å bli litt modigere!

21. oktober 2017 av Linda Newnham

Synes du ikke det er noe nytt ved Läckberg? spør fotografen.

Han mener ikke det åpenbare: Hårfargen som har skiftet fra brunt til trendy grått. Nei, han ser det som det ikke er så lett å sette fingeren på, men som føles i hele rommet. En kraft. Som under vår samtale viser seg å handle om ryggrad og mot.

Camilla tror på karma

– Joda, det stemmer. Jeg er på en bedre plass i livet enn noen gang tidligere. Og jeg tror jo på karma, at man får hva man fortjener her i livet. Så jeg må ha gjort noe riktig, sier hun med en liten latter, og tenker blant annet på ektemannen Simon, som hun giftet seg med i sommer.

– Men det var jo også flaks at Simon kom inn i livet mitt da han gjorde, for jeg ville kanskje ikke hatt evnen til å sette nok pris på ham da jeg var yngre. I 25-årsalderen forstår man ikke alltid hvor godt man har det.

Derimot var det ingen tilfeldighet at Simon kom inn i Camillas liv. Nei, den 13 år yngre MMA-bokseren tok selv initiativet. Og Camilla fikk noe å tenke over når det gjelder hennes liv som single:

– Det var nesten bare yngre menn som våget seg frem til meg, noe som virkelig forbauset meg. Min amatørmessige tolkning av det er at menn på min egen alder ikke så godt takler en kvinne med suksess, mens de i Simons generasjon har en helt annen selvsikkerhet. De føler at «jeg kommer også til å lykkes, jeg har bare ikke nådd helt frem dit ennå». I tillegg har de vel også sett flere sterke kvinner som vet å forsyne seg. For dem er det ikke noe rart ved det.

Camilla Läckberg, ny bok Heksen, Fjällbacka-serien
Kledelig grå:

Det fargede grå håret har gitt henne mye oppmerksomhet, og Camilla kan avsløre at neste farge også blir oppsiktsvekkende.

© Marcus Oliveras

Ny bok i Fjällbacka-serien

Ja, en mann med mindreverdighetskomplekser ville nok ikke ha prøvd seg en gang, for Camilla Läckberg er en stor suksess og et eget varemerke i Sverige. Siden den første boken kom ut i 2003 har hun solgt over 20 millioner bøker og er blitt oversatt til 42 språk. Hun har gitt ut kokebøker, barnebøker, vært med i ektemannens treningsbok og skrevet sanger. Når vi treffes er hun tilbake der hun først og fremst hører hjemme, i ferd med å lansere den tiende boken i Fjällbacka-serien. Som tittelen antyder handler «Heksen», som nylig ble utgitt på norsk, om hekser og hekseprosesser. Både de på 1600-tallet, da kvinner ble brent på bålet, og nåtidens hekseprosesser hvor kvinner blir digitalt tatt livet av på ­sosiale medier.

– Spør du meg, så er de forskjellige varianter av det samme. Når man stikker seg ut og avviker fra «det normale», oppleves man som en trussel og skal brytes ned med alle midler, sier hun.

Trygghet og tillit på hjemmebane

Dette er et tema vi kommer tilbake til under intervjuet, for det er mange som har villet bryte henne ned. Men ennå har ingen klart å stoppe Camillas suksess. Bare det siste året har hun lykkes med å produsere en baby, en barnebok (begge deler sammen med Simon) og sin tykkeste krimbok hittil.

– Man kan si hva man vil, men mine barn opplever i hvert fall å se at man må jobbe for å oppnå suksess. De må alle ta seg sommerjobber når de blir eldre! En del av arbeidsgleden handler også om at det er lettere å fokusere og dermed lykkes med ting når man har god støtte hjemme.

– Vi er veldig likestilte, noe som er en lettelse. Tidligere har jeg i perioder følt at jeg nesten druknet i hverdagens mange gjøremål, men nå trenger jeg ikke lenger å være familiens prosjektleder. Jeg får både avlastning og slipper å bli irritert over ting som «hvorfor er det alltid jeg som må hente og bringe og handle inn». Det frigjør mye energi som jeg kan bruke på skrivingen, sier hun og ­fortsetter:

– Vi følger ikke likestilling og rettferdig fordeling av oppgavene på millimeteren, men ser det heller an i løpet av et år. Nå når jeg skriver mye, så er det Simon som tar seg av det meste her hjemme. Og måneden før han skal ha en viktig kamp, så rykker jeg inn og overtar mer.

Når man har denne typen av trygghet og tillit, er det lettere å tørre noe nytt, utforske nytt terreng og vise frem mer av seg selv. Så Camilla la på nyåret ut et bilde av seg selv helt avkledd på Instagram, og skrev at dette året ville hun: «Tørre å være modig. Uredd. Avkledd».

Hva slags verden etterlater vi til barna?

Det kan føles rart for dem som følger bloggen og Instagram-kontoen hennes. For er det noen som sier sin mening om forhold, barneoppdragelse og mye annet, så er det Camilla Läckberg. Er hun ikke allerede modig?

– Det synes jeg jo ikke selv. Jeg bakker ut noen ganger og holder munn når jeg vet at jeg burde ha sagt noe. Men det er jo ikke så hyggelig å si visse ting offentlig, fordi jeg vet hvilke konsekvenser det kan få i form av kritikk. Men nå begynner jeg mer og mer å føle at jeg ikke kan la være. Jeg har fire barn og funderer mye over hva slags verden vi etterlater til dem. Ta for eksempel hvordan folk oppfører seg på nettet, noen skriver jo ting de aldri ville våge å si til meg ansikt til ansikt. Jeg kan kanskje ikke snu hele den trenden, men jeg kan i hvert fall forsøke å gjøre mitt. Så ofte tar jeg et dypt åndedrag og kjører på, selv om jeg vet at det kommer til å svi skikkelig etterpå.

I det virkelige livet har hun ytterligere en teknikk hun bruker:

– Skikkelig ekle mennesker kan jeg overvinne ved å smile og være så hyggelig jeg bare kan. Noen ganger fanger man flere fluer med honning enn med fluesmekker, ler hun. (...)

Denne teksten er et utdrag fra en større sak. Les resten av intervjuet med Camilla Läckberg i Tara nr. 15, som er i salg fra fredag 20. oktober!

Camilla Läckberg, ny bok "Heksen"
Bokaktuell:

Camilla Läckbergs bok "Heksen" er kommet på norsk! Den tidende boken i Fjällbacka-serien.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...