© Evelina Sigetty / Gyldendal

Bokaktuelle Camilla Läckberg: - Naturligvis har jeg både hatt tanker om hevn – og faktisk tatt hevn

Den bokaktuelle krimdronningen Camilla Läckberg fikk drømmen om storslått USA-lansering knust av korona, men kan trøste seg med at hun skrev Sveriges mestselgende roman i fjor. – I alle mine år i offentligheten har jeg brutt normen for hvordan en forfatter forventes å være og oppføre seg, innrømmer 45-åringen.

9. november 2020 av Lisbeth Skøelv

Camilla Läckberg skulle ta med hele familien til USA og bo der mens hun lanserte suksessromanen «Gullburet» – fjorårets mestselgende svenske roman – der borte. Så kom koronaen og ødela eventyret. 

– Tanken var at hele familien skulle bo noen måneder i USA under lanseringen. Dessverre stakk korona-pandemien kjepper i hjulene for oss. Men det er ingenting å klage på. I øyeblikk som disse, må man bare akseptere situasjonen og være takknemlig for at vi alle er friske. Jeg både håper og tror at vi kan ta opp igjen planene senere. Jeg har ikke gitt opp drømmen om USA! 

Nordens krimdronning Camilla Läckberg ble kjent for sine krimromaner fra hjemstedet Fjällbacka, som hun har solgt langt over 20 millioner eksemplarer av. Men hennes siste to spenningsromaner kalles «hevnlitteratur». 

– Hvem liker ikke hevn? Jeg tror det er en sjanger som urettmessig har blitt latterliggjort gjennom årene. Bøkene om Faye er min hyllest til en type bøker jeg alltid har vært glad i selv: om sterke kvinner som søker oppreisning! Hevn er også en dypt menneskelig drivkraft, selv om man ikke behøver å gå så langt som Faye gjør, sier 46-åringen. 

GLAMORØS OG MAKTKÅT: – Jeg liker glansen rundt kvinner som både er glamorøse og maktkåte – de som spiser menn til frokost og tar over imperier, alt mens de er uklanderlig kledd, sier den bokaktuelle forfatteren Camilla Läckberg

© Evelina Sigetty

Hun mener at kvinner generelt ikke har pleid å ta hevn i samme grad som menn har gjort. 

– Normen sier at kvinner skal være stille og bare ta imot, ikke være ubehagelige eller si ifra. Jeg tror hevn kan være en måte å bli et mer helt menneske på, å våge å vise seg i all sin trass og uforskammethet. For selvfølgelig finnes disse egenskapene hos kvinner også! Hun innrømmer at hun selv også har hatt tanker om hevn. 

– For meg er hevn en måte å gjenvinne makten på, å ta tilbake noe man har mistet, og det kan være veldig forløsende. Naturligvis har jeg både hatt tanker om hevn – og faktisk tatt hevn. 

Det har imidlertid ikke handlet om like blodige hevnaksjoner som Faye vier seg til, sier hun, og legger til: 

– Det føles virkelig terapeutisk! Hun forteller at hun aldri selv var den søte Luciajenta, og derfor kan identifisere seg med å være revansjelysten. – På skolen var jeg en bokorm med briller som cola-bunner, jeg var definitivt mer veggpryd enn ballets dronning. Så derfor føles det bra å befinne meg der jeg er nå i livet: med den beste familien, venner og en karriere jeg er utrolig stolt av! 

BRILLEFINT EKTEPAR: Camilla og hennes 13 år yngre ektemann, MMAutøveren Simon Sköld. 

© @lackberg

Faye gjør som hun vil og følger ikke reglene som er vanlig for kvinner. Hva med Camilla selv? 

– I alle mine år i offentligheten har jeg brutt normen for hvordan en forfatter forventes å være og oppføre seg. Jeg husker et tidlig møte med mitt svenske forlag Forum, der jeg omtalte bøkene mine som produkter jeg ønsket å selge så mye som mulig av – den tilnærmingen var ikke spesielt vanlig blant forfatterne da. Jeg er målrettet og kjemper gjerne hardt hvis det er et mål jeg vil nå, kanskje har ett eller annet glasstak også blitt knust på veien. 

I begge de siste bøkene står søsterskap i fokus. Det er også svært viktig for Camilla selv. 

– Jeg oppdaget viktigheten av søsterskap relativt sent i livet, men da jeg var nybakt tobarnsmor, til to barn tett i alder, hjalp jeg og en nabomor hverandre. Da den ene var utslitt, sto det plutselig en ferdiglaget middag utenfor døren, eller vi hjalp hverandre med barnevakt og praktiske løsninger. Da skjønte jeg virkelig hvilken uerstattelig støtte søsterskapet kan være. Gjennom årenes løp har denne innsikten blitt enda dypere og jeg er ekstremt takknemlig for alle de sterke kvinnene jeg har i min nærhet, både som forfatter og som privatperson, sier firebarnsmoren. De heftige sexscenene i begge bøkene om Faye syntes hun imidlertid var grusomme å skrive. 

– Jeg følte meg pervers da jeg satt på kafé i Stockholm, omgitt av spisende småbarnsfamilier, og skrev de scenene. Samtidig var det noe jeg følte jeg var tvunget til å gjøre for å utvikle meg som forfatter og få meg til å gå utenfor komfortsonen min, der jeg i mer eller mindre grad har befunnet meg med Fjällbacka-bøkene mine om Erica og Patrik. Moren refererer bare til datterens siste to bøker som «sexbøkene». Da rødmer forfatteren! – Jeg blir ekstremt flau over tanken på at moren min leser bøkene om Faye, men jeg vet også at hun er en av mine største støttespillere som støtter meg i alt jeg gjør, sier Camilla. 

STOLT MAMMA: Camilla sammen med sine 4 barn i anledning morsdagen. 

© @lackberg

De siste årene har Camilla Läckberg blitt mer og mer entreprenør og forretningskvinne. Hun har blant annet startet produksjonsselskap, private helsetjenestefirma, musikkforlag og investeringsselskap. Økonomisk trenger hun aldri å løfte en finger igjen, boksuksessen har gitt henne økonomisk trygghet. 

– Det er et privilegium at jeg har klart å skape min egen jobb og at det går så bra. Jeg tjener veldig godt, og det er forståelig nok en stor trygghet for meg og min familie. Men penger i seg selv er ingen drivkraft for meg. Det er heller ikke et mål, mer et bevis på at jeg har gjort noe bra og som gir meg muligheten til å fortsette med det jeg elsker mest, sier hun og forteller at hun langt fra har vokst opp i luksus. 

– Nei, overhodet ikke. Begge foreldrene mine ble uføretrygdet, og jeg begynte tidlig å tjene mine egne penger. Jeg er ekstremt takknemlig for den kunnskapen og for å virkelig forstå verdien av penger. Krimforfatteren er elsket av leserne og sine 263 000 Instagram-følgere, men mislikt av den delen av kultureliten som mener kommersiell kultur ikke er høyverdig nok. 

– Jeg har ingenting til overs for folk som kategoriserer litteratur som «bra» og «dårlig». Lesing er kanskje den viktigste veien til et godt språk, og det er en nøkkel til likhet, inkludering og all annen læring. Lesing utvikler deg, uansett hva du leser, så les. Og oppfordre andre til å lese. 

Kanskje hennes 26 millioner solgte bøker og økonomiske suksess er hennes ultimate hevn over dem? 

 Når det gjelder den typen kritikk, er jeg faktisk ikke spesielt hevnlysten, men jeg synes det er fantastisk at bøkene mine har nådd så mange lesere over hele verden.


Les også: Karl Ove Knausgård - Jeg føler meg som en idiot

BOKAKTUELL: Camilla Läckbergs spenningsroman «Vinger av sølv» ble lansert i høst. Gyldendal, 379 kr. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...