Kvinne ligger på magen på treningsmatte og holder foten med armen
I hvilke stillinger klarer du ta på tærne dine?© Getty Images

Test kroppen din – hvor stiv er den egentlig?

Ta denne enkle smidighets-testen og finn ut hva du enkelt kan gjøre for å få en kropp som er mer bevegelig og smidig!

5. juli 2023 av Gitte Høj

Har du mistanke om at du var smidigere før? Kanskje begynner du de fleste dager med å få kroppen «i gang» slik at du føler deg mindre stiv?

Du er avhengig av å ha god bevegelighet i alle ledd i kroppen. Det gjelder også alle ledd i ryggsøylen. Det er fordi at når vi er stive i enkelte ledd, betyr det typisk at all bevegelighet sitter i andre ledd. Det kan føre til overbelastning med smerter og ubehag som følge.

Test deg selv!

Hvor smidig er du egentlig? Det finner du fort ut ved å prøve disse 6 enkle bevegelsene som du trenger i hverdagen:

  1. Kan du sitte på huk med hælene i gulvet?
  2. Sitter du behagelig på gulvet uten ryggstøtte?
  3. Kan du ta på tærne/føttene når du bøyer deg ned med strake ben?
  4. Kan du stå på ét ben og gjøre noe annet samtidig – som å vaske den andre foten eller snøre skoen?
  5. Kan du folde hendene bak på ryggen?
  6. Kan du snu hodet og se bakover?

Grunnen til en stiv kropp kan være 

DÅRLIGE SKO Dårlig bevegelighet og manglende smidighet i føttene kan skyldes dårlig fottøy eller fordi du sjelden går uten sokker og sko.

STILLESITTENDE JOBB Du kan oppleve nedsatt smidighet i hofter og rygg fordi du sitter for mye i løpet av dagen. Konsekvensen kan være at manglende smidighet og bevegelighet fører til stive og svake muskler og stivt bindedvev.

ALDER Bindevevet, som omslutter alle strukturene i kroppen, blir stivere med alderen. Fleksibiliteten faller markant gjennom livet, og det skyldes sannsynligvis, først og fremst, at bindevevet blir stivere.

OVERGANGSALDER Hvis du er i overgangsalderen kan det påvirke leddene, fordi østrogen påvirker smøringen av ledd og relatert bindevev. Det vil si at når østrogennivået faller, kan bindevevet bli mindre fleksibelt.

Disse utfordringene kan du påvirke i en positiv retning, for jo mer du bruker kroppen, jo mer smidig blir den. Og omvendt.

Løsningen kan være

SMIDIGHETSTRENING Du må først og fremst ha fokus på at du i hverdagen får beveget alle de store leddene i alle retninger. Derfor kan du med fordel se nærmere på det daglige bevegelsesmønsteret ditt. 

Vurder svømming eller yoga. Begge deler er geniale for muskler og ledd og styrker smidigheten og bevegeligheten.  Smidighetstrening er mange ting, men det handler først og fremst og at du beveger kroppen i nye stillinger.

OPPMERKSOMHET I HVERDAGEN Du kommer langt ved å bevege deg mer i hverdagen, å bruke kroppen på forskjellige måter, rette deg opp i ryggen og så videre. Den vesentligste effekten av hverdagens bevegelser er at du daglig vedlikeholder kroppens ledd og muskler. Eksempelvis føtter, knær, hofter, rygg, skuldre og nakke.

Vurder pausegymnastikk på jobb. På den måten skifter du samtidig stilling. Selv de minste strekkene – strake armer over hodet – gjør underverker hvis du daglig sitter i en fastlåst arbeidsstilling. Det samme gjelder eksempelvis å strekke på nakken der du bøyer hodet fremover og deretter sakte tilbake.

Fotmassasje med ball
Det gjør godt å hoppe ut av stiletthælene og rulle foten over en massasjeball.© Getty Images


EGENMASSASJE MED MASSASJEBALL Invester i små massasjeballer. Bruk dem daglig som en øvelse der de får jobbe i dybden på de stedene på kroppen der det er behov. 

Du kan bruke dem stående, under foten, og aktivt la massasjeballen jobbe der det er ømt. Deretter kan du legge deg ned på gulvet med massasjeballen under deg der hvor du ønsker massasje.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...