© Svein Finneide

"Jeg hatet jo å løpe, men nå synes jeg det er dødsdigg"

Det var en julegave som totalt endret Linda Marie Svensens syn på løping. Les om Lindas aktivitet som er blitt hennes nye sporty lidenskap.

30. august 2021 av Cecilie Espensen

Julaften 2020: Linda åpner opp gaven fra barna. Da hun ser hva det er, utbryter hun: «Ja, særlig!» 

– Jeg skjønner ikke hva ungene tenkte på, sier Linda og ler høyt.

– De har søren meg meldt meg og pappaen deres på halvmaraton! De vet godt at jeg hater å løpe og at jeg regelmessig trener styrke i kjelleren hjemme og ishockey når det er hockeysesong. Hadde det vært Oslos tøffeste eller noe sånt de hadde meldt meg på, hadde jeg forstått det bedre, flirer Linda og fortsetter: – Jeg har vel aldri løpt før! Jo, forresten, Linda retter på seg selv: – Jeg har løpt 3,5 km én gang på barneskolen og en runde rundt Sognsvann på ungdomsskolen. Men de TO gangene summerer opp hele min løpekarriere frem til nå.

Likevel, Linda er den typen som tar en utfordring og som går all in. 1. juledag er hun i gang med research på nett. Hun googler «hvor langt er et halvmaraton?» og «hvordan komme i gang med løping?». I løpet av romjulen er hun i gang med løpetrening og poster dette på Facebook:

«Ungene» ga oss julegaven «Nordmarka Skogsmaraton» i julegave (2,1 mil/halvmaraton) – og tenker jeg skal vise dem hva som bor i denne skrotten! Kødder ikke med a’ mor!»

– Jeg må innrømme at når jeg først begynner med en ny ting, så blir jeg veldig fokusert!

Når undertegnede møter Linda i slutten av juni, er hun akkurat ferdig med morgenens løpeøkt. Da har hun løpt sitt tredje halvmaraton som en treningsøkt. Og det er gått et halvt år siden hun fikk den noe sjokkerende julegaven.

– Jeg har faktisk lest meg opp på hvor lang tid det tar å trene seg opp til å løpe 21,1 km, som er distansen på et halvmaraton, og vi snakker 6–9 måneder, så jeg er ganske fornøyd, sier Linda og smiler.

Linda Marie Svensen

Alder: 49. 

Bor: I Oslo. 

Familie: Gift med Eddie, mamma til Tomas (21), Tony (20) og Thea (14). 

Yrke: Aerobicinstruktør og massør. Har omskolert seg under pandemien og jobber nå som speditør.

ALL IN: Da det verste sjokket over julegaven hadde lagt seg, bestemte Linda seg for at hun skulle klare å løpe et halvmaraton. Så langt har hun løpt tre!

© Svein Finneide

Men, hvordan fant du egentlig løpegleden? 

– Jeg startet med et gratis 12-ukers løpeprogram jeg fant på nettet. Det er så enkelt at alle kan klare å gjennomføre det. Det starter med rask gange som går over i intervaller mellom å løpe og gå, og til slutt løper du! Da jeg var ferdig med programmet, fikk jeg en Garmin-klokke av familien, som har Connect-programmet med blant andre løpeguru Jeff Galloway som «coach». Jeff kommer med tips og råd om alt som gjelder langløping. Fra hva du bør spise før og etter løping til hvordan velge riktig løpeutstyr – og ikke minst så har han lært meg RWR, en løpeteknikk han selv har utviklet. 

RWR står for Run-Walk-Run, der man veksler på å løpe og gå – og gjentar gjennom hele løpet. Meningen er at man finner en egen rytme. Linda begynte med 60/30 sekunder og løper nå med 30/30 sekunder. Andre kan bruke 120/30 sekunder eller 4/1 minutter. Poenget er at man skal stoppe for å gå FØR man blir sliten eller FØR man har lyst til å stoppe. Denne innovative metoden åpner opp for at nesten alle kan løpe og gjennomføre et maraton.

– Du trener på skrittfrekvens og å lage sømløse akselerasjonsoverganger. Denne metoden er bra for både ankler, knær og hofter, da den er skadeforebyggende. Metoden er utbredt blant løpere, man starter kanskje saktere i et løp, men krysser mållinjen med friske ben – og med bedre tid enn hvis du løper kontinuerlig. Mange forbedrer løpetidene sine ved å løpe RWR, forklarer Linda.

OMVENDT: Linda har gått fra å hate å løpe til å elske å løpe: – Det er kjempedeilig – det er bare å snøre på seg skoene og stikke ut i skogen.

© Svein Finneide

Linas beste løpetips

  • Finn et løpeprogram, det finnes mange gratis på nettet. Jeg kan anbefale Löplabbets «Nybegynner: 12-ukers program». 
  • Følg programmet, og ikke bli for ivrig! For å oppleve glede og mestring og ha lysten til å fortsette, er det viktig at du ikke kaster opp og har blodsmak i munnen når treningsøkten er over. 
  • Invester i et par løpesko som er 1/2 størrelse større enn du normalt bruker i sko, da man gjerne hovner litt opp i føttene ved lange løp. 
  • Skal du løpe langdistanse, som et halvmaraton, vil du oppleve at klærne kan gnisse og lage gnagsår på uvanlige steder på kroppen. Unngå derfor sømmer på tøyet i så stor grad som du kan. Ha med drikke på lengre løpeturer.

Siden starten i romjulen har Linda løpt i all slags vær. 

– Jeg har løpt i minus 10 grader uten problem – det er overraskende hvor lite klær som skal til om vinteren. Vintertights, en langermet genser og løpejakke holdt fint, du løper deg fort varm. 

Nærområdet er hennes treningsbane. Morgenens halvmaraton tok henne via Tonsenhagen, Linderudkollen og Lilloseter. Rutene varierer, det er en viktig del av motivasjonsfaktoren. 

– En annen superviktig ting er å ikke overtrene! Det sier løpecoach Jeff Galloway og alle andre som kan noe om trening. Det er viktig for å unngå overbelastning, og ikke minst for å holde motivasjonen oppe. Hver gang du er ute og trener, skal du ha en opplevelse av prestasjon. Hvis du spytter blod og går som en krøkke ned trappen, har du ikke mye lyst til å gjøre det igjen. Det er viktig at du bremser deg selv, for når du er ferdig med en treningsøkt, skal du sitte igjen med en positiv vibe, understreker Linda. 

Selv har hun løpt 3 ganger i uken siden hun startet. Ikke mer. 

Halvmaratonet som hun er påmeldt, har allerede blitt flyttet fra juni til nå i september grunnet pandemien. Men Linda er klar og tent: 

– Løypa i Nordmarka Skogsmaraton har en stigning første halvdel opp til Tryvann, og så er det nedover. Jeg tror at hvis jeg klarer å holde et rolig og jevnt tempo opp til toppen, så kan jeg gønne på resten av løpet. Jeg merket det nå, at når jeg kommer til toppen av en løype, så får jeg så mye energi. Samtidig er det viktig at jeg bremser meg selv litt og husker RWR-metoden. Men jeg må innrømme at jeg grugleder meg litt også, sier Linda.

LØP-GÅ-LØP: Linda praktiserer Jeff Galloways RWR-metode. Det er en skadeforebyggende løpemetode som er utbredt i løpemiljøet verden over.

© Svein Finneide

Kommer du til å fortsette å løpe etter halvmaratonet? 

– Ja, det tror jeg bestemt. Kanskje ikke halvmaraton, men kortere distanser som 10 og 15 kilometer, det er jo enkelt! Jeg hatet jo å løpe, men nå synes jeg det er dødsdigg. Det hadde jeg aldri trodd at jeg ville si. Men løping er jo så enkelt også, det er bare å ta på seg løpeskoene og stikke ut i skogen.

Les også: 7 effektive styrkeøvelser til utetreningen

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...