#SJEKKDEG livmorhalsprogrammet kreft sykdom #sjekkdeg syk kvinner kvinnesykdom


© Svein Finneide

#SJEKK DEG - Tove fortsetter datteren Theas kamp

At den årlige #sjekkdeg-kampanjen sparkes i gang den 1. september skyldes at det var Thea Steens fødselsdag. Sammen med Det Nye-journalisten Sofia Storhaug dro Thea i 2015 i gang kampanjen som i 2018 førte til at 89 000 flere kvinner sjekket seg.

Da Thea døde av livmorhalskreft i juli 2016, bare 26 år gammel, hadde hun fått en rekke priser for sin åpenhet rundt sykdommen. Blant annet mottok hun Kreftforeningens hederspris og ble kåret til Årets forbilde i Se og hør.

Thea selv hadde sjekket seg. Hun gikk gjennom to kontroller uten at legene klarte å se celleforandringene som gjorde henne alvorlig syk. Da kreften endelig ble oppdaget, hadde hun flyttet til New York for å prøve lykken som frilansjournalist. En måned før hun døde fikk hun brev fra Fylkesmannen om at prøvene fra 2014 og 2015 var feiltolket.

Theas mamma, Tove Steen, er ikke bitter over feilene som ble gjort. Selv om savnet av datteren er stort, kan hun også glede seg over at Theas engasjement har ført til at mange kvinner har unngått å lide samme skjebne.

 – Vi vet at rutinene ved laboratoriene nå er skjerpet og at kontrollen er blitt mye bedre, sier hun. 

– Det er også svært gledelig at stadig flere nå følger oppfordringen om å sjekke seg.

#SJEKKDEG livmorhalsprogrammet kreft sykdom #sjekkdeg syk kvinner kvinnesykdom

STÅR PÅ: Selv om hun selv var dødssyk av kreft, brukte Thea Steen (t.h.) mye tid og krefter på å forsøke å redde andre. I 2016 døde hun – bare 26 år gammel. Moren Tove har fortsatt det livsviktige opplysningsarbeidet i datterens minne.

© Svein Finneide

Thea Steens minnefond

Etter at Thea døde startet Tove og yngstedatter Tonje Thea Steens minnefond. Det ble etablert for å kunne føre arbeidet i Theas ånd videre. Pengene går til forskning og informasjon om livmorhalskreft. Øverste prioritet er den årlige overføringen til Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje. Responsen har vært overveldende.

Pengene strømmer jevnlig inn, både fra enkeltpersoner og bedrifter, forteller Tove Steen begeistret.

– Vi trodde at interessen ville dale, men det er tydelig at Thea traff noen strenger. Hennes engasjement kom på riktig tidspunkt, og via kommunikasjonskanaler som Facebook, Instagram og sin egen blogg nådde hun særlig frem til unge kvinner. Vi er stolte og takknemlige over å kunne føre dette arbeidet videre, avslutter moren.

Om du vil bidra til Thea Steens minnefond, kan du sende penger via Vipps til #51216.

Les også: Gjør som meg #sjekkdeg

#SJEKKDEG livmorhalsprogrammet kreft sykdom #sjekkdeg syk kvinner kvinnesykdom

Om du vil bidra til Thea Steens minnefond, kan du sende penger via Vipps til #51216.

© Svein Finneide

Seneste

Kanskje er du også interessert i...