Kaldsvetter du bare ved tanken på å si noe til et publikum, enten det er på en privat fest eller i jobbsammenheng? Du er ikke alene!
– Den primitive delen av hjernen sliter med urinstinktets redsel, og tenker at «gjør jeg dette, så dør jeg». Det er ikke alltid enkelt å overbevise den om at det verste som kan skje, er at det kanskje ikke går så bra, forteller Mina Gerhardsen. Men det er greit å huske på at menneskene som sitter og lytter, helst vil deg vel, og ønsker at du skal lykkes.
Terskelen for kjedsomhet er lav
Som politisk engasjert, og med mange års erfaring som profesjonell taleskriver for blant annet far og sønn Stoltenberg og for Jonas Gahr Støre, opplever hun at kravene til en god tale har endret seg mye de senere årene. Det er ikke lenger tilstrekkelig å stå på en talerstol og tro at du har tilhørernes oppmerksomhet. Konkurransen er blitt mye hardere i smarttelefonens og iPad-ens tidsalder. Terskelen for kjedsomhet er tilsvarende lavere.
– Nyere forskning viser at dersom mennesker skal gi deg av tiden sin, vil de også ha noe igjen. Å holde en tale i dag er å gi publikum noe de har nytte av. De ønsker seg ny kunnskap og nye tanker. Den tiden da en tale bare kunne være til lutter glede, er forbi, mener Mina.
Under er hennes beste tips til hvordan du kan skrive og holde en god tale.

Med boken «Å lykkes med taler» håper Mina å nå et bredt publikum. Den handler ikke om å skulle holde nyttårstalen til det norske folk, men om å bli litt tryggere på å ta ordet når flere enn fem–seks personer er samlet, forteller hun.
© Siw Herbrandsen5 råd for en god tale
- 1. Gode forberedelser er alfa og omega. Det gjelder å ha en overordnet tanke og en god plan for talens forløp. Studier viser at publikum får med seg mindre enn 10 prosent av det som blir sagt i en tale. Hva er det du ønsker skal bli sittende igjen? Det er ikke plass til alt du har på hjertet, så du må kutte ned for å få frem budskapet.
- 2. Tren gjerne på pusteøvelser slik at nervøsiteten ikke tar overhånd. Samtidig trenger du å ha såpass puls at du yter ditt beste.
- 3. Øve-øve-øve. Når talen er ferdig skrevet, bør den leses høyt – gjentatte ganger. Og gjerne foran speilet.
- 4. Bruk armene og vær i bevegelse, men ikke mer enn at det ser naturlig ut.
- 5. Få folk til å le – ved hjelp av en god historie eller en uventet replikk. De som har fulgt med til da, vil også gjøre det videre. De som har ramlet av lasset, vil heretter lytte for å finne ut hva de har gått glipp av.

Får du folk til å le, vil det fange oppmerksomheten også videre i talen.
Slik kommer du i gang med talen:
En start skal fange oppmerksomheten, vekke interesse og skape nysgjerrighet som gjør at lytterne ønsker å høre resten av det du har på hjertet. Du har noen sekunder i begynnelsen der du får oppmerksomheten lett. Dette øyeblikket må brukes effektivt.
Tre velprøvde metoder for en start som fenger, er:
1. Still spørsmål. Ved å stille et spørsmål får du lytterne med deg med en gang, fordi de blir opptatt av svaret. En slik vri kan løses på flere måter: Still et spørsmål du svarer på selv, foreslå en håndsopprekning eller be folk komme med svar. Det er viktig at spørsmålene er så enkle at de inviterer til engasjement.
2. Fortell en historie. Den kan røre ved både hode og hjerte – eller fornuft og følelser – samtidig. Vi tar inn historiene på en annen måte enn tabellene. Det øker sjansen for å nå frem med det du har å si.
3. Si noe overraskende. Som lyttere reagerer vi sterkere på det som er uventet, og blir derfor mer oppmerksomme. Du kan velge å overraske både i innhold og form.

«Å lykkes med taler» er Mina Gerhardsens håndbok for deg som vil skrive engasjerende taler og holde inspirerende foredrag. Res Publica, 329 kr.