Do´s and dont´s når du skal på jobbintervju.

© Getty Images

Tips når du skal på jobbintervju

Psykologens beste tips før og under et jobbintervju.

3. februar 2013 av Andrea Brygard

Cathrine Moestue er Stellas faste psykolog og skriver egne spalter i magasinet hver måned. Vi har snakket med Moesetue og fått hennes beste tips til hvordan man oppfører seg både før og under en intervjusituasjon.

 

Les Stellas ekspertguide til hvordan du skal skrive en jobbsøknad.

 

Hvordan forbereder man seg best før et jobbintervju?
Den viktigste forbredelsen er den mentale forbredelsen. Det er helt naturlig å være nervøs før ett jobbintervju, for du føler at du blir gransket. Det er også lett å tenke at alle konkurrentene dine er bedre enn deg. Den eneste måten å få nervene ned på er å forberede seg godt, og kanskje tar det litt lenger tid enn du tror. Men jobb grundig med hva du kan og hva du vil før intervjuet, slik at du kan være mentalt tilstede og ha nok selvfølese til å spørre deg selv «hvor imponert er jeg over de som intervjuer meg» og «er dette den jobben jeg vil ha»?

Hva er det viktigste å tenke på før man stiller til intervju?

Det viktigste å tenke på er at du skal ha en samtale med intervjuer og at du ikke trenger å imponere dem, men at du skal være personlig og vennlig. Du vil føle deg mindre selvopptatt når du uttrykker interesse for personen og/eller jobben du søker. Hvis du er entusiastisk og vennlig vil du være en langt mer attraktiv kandidat.

Forelska på jobb? Ikke gå i flørtefella!

Høy selvtillit eller dempet ydmykhet?
En rolig og trygg selvfølelse på hvem du er og hva du kan er det absolutt beste. Hold fokus på å komme i dialog med dem som intervjuer deg. Du skal vite inni deg at du er godt nok forberedt og at det du sier og kan er bra nok. Stol på deg selv og pust med magen, slik at du klarer å være tilstede under samtalen og klarer å lytte til det som blir sagt.

Hvordan oppfører man seg under selve intervjuet?

I stedet for å prøve å imponere intervjueren, kan du prøve å bli kjent med ham eller henne. Du kan også stille spørsmål, være aktiv, være nysgjerrig på arbeidsplassen og hva de forteller deg. Dine spørsmål om hvor lenge de har jobbet der, historien til firmaet eller avdelingen og lignende vil føre til en uformell samtale som vil gjøre deg mer avslappet.

Hva kler man på seg og hvor mye teller det?

Førsteinntrykket er veldig viktig. Kle deg som de gjør på den jobben du søker og det som er naturlig for din stilling, pluss enda litt finere. Ikke mye, men litt.

Korrekt mal på CV

Jobbskolen 5: Personlig branding

Hva gjør jeg hvis jeg står fast under intevjuet?
Det er lett å miste fatning under et jobbintervju, men da skal du bare gjenta spørsmålet om igjen. Det vil si; du kan reformulere det som blir sagt med dine egne ord og spørre dem om du skjønte spørsmålet riktig, da får du tid til å tenke deg om. Du trenger faktisk ikke svare på alle spørsmål direkte, og hvis du ikke vet svaret kan du si at «det har jeg ikke tenkt igjennom enda, men forberedt meg til å bli bedre kjent med dere».

Er det lov å si fra at man er nervøs, eller skal det ikke vises?
Det er lov å være helt ærlig, men husk at du skal presenter deg selv på en positiv måte.  Du kan foreksempel si «denne jobben virker så spennende at jeg blir litt nervøs, men fortell meg mer om jobben slik at jeg vet om jeg kan bidra eller ikke.» Da blir både du og intervjuer mindre nervøse. Tenk gjerne at din jobb er å få dem til å slappe av med deg.

- og hvor mye har selve intervjuprosessen å si for om man får jobben eller ikke?
Gitt at du har de kvalifikasjoner som skal til, og at ikke personlighetstester el lignende blir brukt, så har intervjuet alt å si!

MOESTUES 3 BESTE TIPS UNDER ET JOBBINTERVJU:

1. Få dem til å selge seg til deg ved å være nysgjerrig på jobben. 

2. Still spørsmål. 

3. Ikke gå i forsvar hvis du blir konfrontert med dine svakheter, men vis at du forstår kritikken og hva du har lært og hva du skal gjøre annerledes fremover. Vær personlig og vennlig.


Flere tips om jobb og karriere:

Hvordan skrive jobbsøknad

Mal på CV

Eksempel på perfekt CV

Karrieredamenes beste søknadstips

Eksempel på jobbsøknad

13 smarte jobbsøkertips

14 råd som løfter karrieren

Jobbskolen 1: Det ytre teller

Jobbskolen 2: Jobb smartere

Jobbskolen 3: Bygg nettverk

Jobbskolen 4: Rett på sak

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...