Høysensitiv? Slik takler du jobben

Arbeidslivet er tøft for de av oss med høysensitiv personlighet - men det finnes måter å gjøre følsomheten til en styrke.

12. april 2016 av Nina Kraft og Siri Høstmælingen

Er du ekstra følsom for inntrykk og stress? Da er du kanskje en av 15-20 prosent av befolkningen med høysensitiv personlighet. Det er et medfødt personlighetstrekk som gjør deg ekstra var for inntrykk. Lukter, lyder og lys, andres følelser, forventninger og stress - alt dette er faktorer som sliter mer på de høysensitive enn andre mennesker med et mer robust sanseapparat.

Da er det lett å få problemer på arbeidsplassen, der det ofte forventes at du skal takle arbeidspress, konsentrere deg i støyende kontorlandskaper, sitte tett på andre kollegaer hele dagen, og prosessere en evig strøm av informasjon.

Men det finnes en plass i arbeidslivet for de høysensitive også. Runar Heggen er leder i Podium, et selskap som hjelper folk med å finne en jobb de passer til. Heggen mener det er fullt mulig for en høysensitiv å skaffe seg en god jobb hvor vedkommende ikke blir utslitt og syk. Her er hans råd:

1. Søk på motiverende og lystbetont jobber, og glem ikke din informelle kompetanse - dine interesser, motivasjon, hobbyer, og verdier.

2. Vær tydelig under et intervju. Presenter styrkene ved det å være sensitiv og hva som er viktig for deg for å gjøre en best mulig jobb.

3. Prøv å innhente mest mulig informasjon om hva som kjennetegner bedriften – passer den deg (kultur, ledelse, verdier)?

4. Du som er i jobb: Sett grenser på en positiv måte.   

5. Sørg for gode relasjoner til kollegaer og ledere, gi gode tilbakemeldinger, og si ifra at du trenger konstruktiv respons.

 

 

 

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...