© Getty Images

Slik virker fastekuren

Få varig vektnedgang og bedre helse uten å spise mindre hver dag. Spis hva du vil i fem dager, og hold faste i to.

8. desember 2013 av Bjørnhild Fjeld

Synes du det er vanskelig å holde deg til dietter der du skal spise litt mindre, hver eneste dag? Med fastekuren kan du spise det du vil i fem dager, og max 500 kalorier i to dager.

Ned i vekt med to dagers faste

Faste er ikke noe nytt fenomen, vi kjenner historien om Jesus som gikk rundt og sultet i ørkenen i 40 dager, for å bli satt på prøve av Gud. Men du trenger ikke å være religiøs for å faste, og det har mange positive helseeffekter, mener forfatterne av boken ”The fast diet”, som ble utgitt i Storbritannia i januar i år.

Dr. Michael Mosley er helsejournalist i BBC, og Mimi Spencer er prisbelønnet mat- og moteskribent. De har utviklet en diett som går ut på at du kan spise normalt på fem av ukens dager, mot at du faster i de to siste. Denne skriver de om i boken ”The Fast Diet”, som foreløpig bare er utgitt på engelsk.

Hvilke dager du faster, er opp til deg selv og hva som passer best inn i din hverdag. Dietten er blitt kjent som 5/2-dietten og har tatt Storbritannia med storm.
På fastedagene skal du bare spise og drikke 500 kalorier til sammen (600 kalorier for menn), helst med 12 timers mellomrom mellom hvert måltid.

Så mye kan du spise når du faster

Begynnertips til faste 

- Som de fleste andre 40+-kvinner har jeg prøvd andre typer dietter. Men de kiloene som går av, kommer fort på igjen. De andre diettene jeg prøvde var alltid for vanskelige å følge, for kompliserte å gjennomføre, eller alt for kjedelige. Jeg har aldri tidligere funnet en diett som jeg har fått til å passe inn i mitt travle hverdagsliv som yrkesaktiv kvinne, mor og kone, forteller Mimi Spencer. Hun mener faste-dietten er et radikalt alternativ som vil fungere for langt flere.

- Det er ingen kompliserte regler som skal følges, og du trenger ikke å telle kalorier hver dag. Du kan fortsatt spise den maten du elsker, det meste av tiden. Og når du har tatt av de kiloene du ønsker å bli kvitt, vil vekten stabilisere seg dersom du fortsetter å holde deg til faste-programmet, sier hun.

Med andre ord: Farvel til jojo-slanking, velkommen til en ny og lettere hverdag.

Forfatterne Spencer og Mosley viser også til forskning som tyder på at det å faste regelmessig, også har en rekke andre helsefordeler enn det at du går ned i vekt. For eksempel reduseres risikoen for diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...