© Getty Images

Slik spiser du deg trøtt!

Akkurat som du kan spise deg mer energisk, kan du også finne råvarer som får deg til å slappe av og som hjelper kroppen med å sovne. Nattmat i ordets rette betydning!

19. september 2017 av Gitte Høj

1. Honning

Honningens naturlig høye innhold av karbohydrater påvirker innholdet av serotonin i hjernen positivt ved å virke beroligende, så det blir lettere å sovne.

Les også: Derfor er god nattesøvn viktig!

På menyen:

Spis honningen slik du liker den aller best. Ta honning i en kopp varm melk, så får du samtidig et tilskudd med tryptofan som kroppen bruker til å danne serotonin. Serotonin kan omdannes til søvnhormonet melatonin. Nyt den varme drikken en times tid før du hopper til køys.

5 myter om honning!

honning beroligende
Gylne dråper:

Litt honning er bra for deg og virker beroligende.

© Istock

2. Mandler

Når du spiser mandler, får du masse magnesium som er viktig for nerve- og muskelfunksjonen. Mangler du magnesium, vil du typisk oppleve uro i kroppen, ofte i bena, og det vil forstyrre nattesøvnen og gjøre det vanskeligere å sovne. Et annet tegn er at du sover svært lett.

På menyen:

Spis gjerne en håndfull nøtter i løpet av dagen. Hakk noen og ha dem i müslien din om morgenen, eller spis dem som et raskt mellommåltid med litt frukt. 

mandler sunt
En håndfull:

Mandler inneholder magnesium, som forhindrer rastløse ben. 

© Istock

3. Kamillete

Kamillete har en deilig, mild smak, og gir deg også stoffet apigenin som hekter seg på reseptorer i hjernen og virker beroligende ved å få nerver og muskler til å slappe av.

Les også: Derfor bør du drikke te!

På menyen:

Drikk en kopp kamillete før du legger deg. La den eventuelt trekke litt ekstra for å øke konsentrasjonen av de beroligende stoffene. Ha eventuelt litt honning i teen, så får du samtidig den gunstige virkningen fra honningens mange karbohydrater.

kamillete beroligende
Avslappende:

En kopp te før du legger deg kan gjøre underverker.

© Getty Images

4. Havregryn

De grove grynene inneholder langsomme karbohydrater som holder deg mett natten gjennom, og er med på å utløse serotonin som avstresser og beroliger kropp og hjerne.

På menyen:

Spis en liten skål havregryn med melk en til to timer før du faller til ro. Unngå sukker på grynene hvis mulig, da det kan skape uro i kroppen. Alternativt kan du ta en skive grovt brød som gir påfyll av karbohydrater, magnesium, B6-vitamin og folat som alle (minus magnesium) inngår i produksjonen av signalstoffet serotonin. 

Havregryn sunt
Gryn:

Hold deg mett lenger med havregryn.

© Istock

5. Sesamsmør

Sesamsmør med mange frø i smøret er en riktig god kilde til tryptofan som via blodet sendes rett opp til hjernen. Tryptofan fungerer som byggesten for velværehormonet serotonin som virker avslappende og kan omdannes til melatonin. Dessuten inneholder smøret også sunt plantefett som beroliger deg fordi det gir en særlig tilfredsstillende metthetsfølelse. I tillegg får du en god dose muskelavslappende magnesium.

På menyen:

Bruk sesamsmør på samme måte som peanøttsmør – på brød og med honning eller banan som pålegg. 

sesamfrø sunt
Sesam, semsam:

Sesamsmør på brødskiva er både sunt og godt. 

© Getty Images

6. Vindruer

Det geniale er at vindruer inneholder søvnhormonet melatonin, og derfor kan druene altså få deg ned i gir. Normalt blir døgnrytmen regulert ved at epifysen i hjernen utskiller avslappende melatonin når det er leggetid. Det er denne funksjonen du påvirker med druesorter som nebbiolo, merlot, cabernet sauvignon, sangiovese og croatina, som alle inneholder melatonin.

På menyen:

Spis en håndfull druer i løpet av kvelden, etter at du har spist kveldsmat.

vindruer sunt
Vindruer:

De deilige druene kan få deg til å gire ned.

© Getty Images

Seneste

Kanskje er du også interessert i...