Frokosten som lager seg selv: Kjøleskapsgrøt med chiafrø og bær
Få i deg de sunne chiafrøene i en lettlaget og god kjøleskapsgrøt. Sett den i kjøleskapet og den blir klar i løpet av natten!
Lag kjøleskapsgrøt - spar tid!
Kjøpeskapsgrøt er en sunn og tidsbesparende frokost som er lett å tilpasse allergier og smaker. Chiafrø er sunne frø som suger til seg mye væske og sveller i løpet av noen timer.
Kald grøt som dette kalles for både kjøleskapsgrøt, overnight oats, bircher müsli osv., men felles for dem alle er at de er enkle å lage OG smaker fantastisk.
Prøv selv! Du kommer til å elske disse oppskriftene på kjøleskapsgrøt:
En særdeles smaksrik og næringsrik frokost eller lunsj. Navnet har müslien fra legen Maximilian Bircher-Benner, som i omkring år 1900 utviklet den originale oppskriften for sine pasienter.
Ingredienser til Berits Bircher müsli:
- 100 g havregryn
- 4 dl Kefir, syrnet melk (økologisk)
- 1/2 ts. Kanel
- 1 dl Rosiner
- 40 g Hasselnøttkjerner
- 2 stk. Eple
- 1 dl Eplejuice
- 1 dl Vann
- 1 stk. Sitron, økologisk
- 2 ts. Chiafrø
- 1 1/2 ss. Honning, flytende
Les også:5 myter om honning
Slik lager du Berits Bircher müsli:
- Bland havre, chiafrø, vann, eplejuice og sitronsaft i en skål og la det trekke i 7 timer i kjøleskap, men det anbefales å la den trekke natten over for best resultat.
- Neste morgen river du eplene, hakker nøttene og rører dem inn i grøten, sammen med kefir (eller biola eller yoghurt), rosiner, honning og kanel.
Dette trenger du for å lage kjøleskapsgrøt med kokosmelk:
- 1/2 dl Havregryn
- 1 ss. Chiafrø
- 1 dl Kokosmelk
- 2 ss. Yoghurt
- 1 klype Kanel, malt
- 1 klype Kardemomme, malt
Slik lager du kjøleskapsgrøt med kokosmelk:
- Ha i og bland godt sammen havregryn, chiafrø, melk og yoghurt i en skål. Smak ev. til med lønnesirup og en klype salt.
- Ha grøten i et glass med lokk eller dekk skålen med plastfolie.
- Sett grøten kaldt i kjøleskap i minst én time eller over natten til dagen etter.
- Topp gjerne grøten med oppskåret frukt eller bær, litt hakkede nøtter eller hjemmelaget granola. Nyt en deilig frokost!
Krydret chiafrøgrøt med granateple og bær
- 1 porsjon
- 2 ss chiafrø
- 1 dl melk, soyamelk eller mandelmelk
- saften av ½ appelsin
- 1 klype kanel
- 1 klype kardemomme
Topping til kjøleskapsgrøt:
- granateplekjerner
- mandelflak
- tørkede tranebær
- tørkede gule rosiner
Disse 4 toppingene gjør garantert havregrøten mer spennende!
Slik lager du kjøleskapsgrøt med granateple:
- Legg chiafrøene i en bolle og hell over melk.
- Press nedi saften av ½ appelsin.
- Strø over en klype kanel og en klype kardemomme, og bland godt.
- Sett kaldt i 30 min. eller over natten.
- Topp med granateplekjerner, mandelflak, tørkede tranebær og rosiner.
- Server med litt ekstra melk, soyamelk eller mandelmelk.
Dette trenger du for å lage kjøleskapsgrøt fra Spis Deg Fri:
- 1 oz havregryn
- 4 oz yoghurt naturell
- 0,5 oz chiafrø
- 0,5 oz nøtter
Hvis du synes grøten blir for tjukk, kan du enten tilsette litt vann når du tilbereder den, eller øke mengden yoghurt til 6 oz og samtidig redusere mengden nøtter og frø til 0,5 oz totalt.
Tilbehør til grøten:
- salt
- kanel
- 3 oz bringebær
- 3 oz banan
Slik lager du kjøleskapsgrøten:
- Bland havregryn, yoghurt, chiafrø og nøtter.
- Tilsett salt og kanel.
- Rør godt.
- Sett i kjøleskapet over natten.
- Tilsett frukt og bær før servering.