Årets nykommer
Årets nykommer

Flower Sprout er en krysning av rosenkål og grønnkål, kjent i USA under navnet Kalettes.

© Opplysningskontoret for frukt og grønt

Her er Norges nye trend-grønnsak

Det er ikke hver dag det kommer en helt ny grønnsak på markedet, men er Flower Sprout – en krysning mellom rosenkål og trend-grønnsaken grønnkål.

13. oktober 2015 av Bjørnhild Fjeld

Er du glad i kål, kan du glede deg over at det nå i høst kommer et helt nytt produkt på markedet. Flower Sprout er en helt ny grønnsak som er utviklet gjennom 15 år ved hjelp av tradisjonelle krysningsmetoder. 

I USA har de spist Flower Sprout i et par år allerede, der er grønnsaken kjent under navnet Kalettes.

Nøtteaktig smak

– Flower Sprout er dekorativ og utrolig smakfull, og den er enkel å håndtere. Det er bare å skylle dem godt og deretter varmebehandle dem raskt. Størrelsen minner om rosenkål, men smaken er mildere og litt nøtteaktig, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Nykomlingen i kålåkeren er veldig næringsrik og proppfull av vitaminene B6, C og K. Den styrker immunforsvaret og kan karakteriseres som supermat, som all annen kål.

Se tre overraskende oppskrifter med grønnkål

Rå eller varmebehandlet

Flower Sprout kan gjerne serveres rå i salater, men blir enda bedre om den varmebehandles raskt. Den kan kokes, bakes, stekes, wokes eller blancheres (kokes i et par minutter). Nykokt Flower Sprout vil garantert vekke oppmerksomhet ved middagsbordet.

– Til lammesteken eller viltmiddagen blir den en innertier denne høsten, spår Gulbrandsen. Flower Sprout er så raffinert at den godt kan spille hovedrollen i en forrett også.

Høstes i oktober

I likhet med rosenkål vokser Flower Sprout på stokker. Noen få restauranter fikk prøve produktet i fjor høst, og de lot seg begeistre. I disse dager høstes Flower Sprout for hånd på Vang gård på Toten, og kålen vil snart bli tilgjengelig for vanlige forbrukere. Innhøstingssesongen for Flower Sprout er fra midten av oktober. 

Super salat
Super salat

Den nye grønnsaken Flower Sprout kan spille hovedrollen i en smakfull salat.

© Opplysningskontoret for frukt og grønt

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...