© Getty Images

Den nye trend-dietten DoDo!

DoDo-dietten er det nyeste etter 5:2-dietten, og innebærer "fasting og festing" annenhver dag. Med den nye fastedietten kan du gå ned tre kilo den første uken.

25. april 2014 av Bjørnhild Fjeld

Er det egentlig nødvendig å spise tre måltider hver eneste dag? Den britiske ernæringsrådgiveren Drew Price mener det er en myte. Han har utviklet DoDo-dietten, ”Day on - Day off”, som handler om at du skal faste noen dager i uken mens du spiser som normalt de andre dagene. Price jobber til daglig med å hjelpe travle businessmennesker i London til å gå ned i vekt og få en sunnere livsstil, og har nettopp gitt ut boken ”The DoDo Diet”. Denne går for det samme som ”2 dagers-fasten”, som er omtalt tidligere i denne utgaven, men har en litt annen tilnærmingsmåte og mer fokus på fysisk aktivitet. Den går ett skritt lenger.
De fleste dietter og slankekurer handler om at du skal spise litt mindre, eller riktigere, til hvert eneste måltid. Sannsynligvis ender du  opp med å aldri bli skikkelig mett, på mat du egentlig ikke liker. Og det tar lang tid før den ønskede vektnedgangen kommer, så det er tungt å holde motivasjonen oppe, hver eneste dag. Dermed ender du ofte opp med jojo-slanking: Litt ned i vekt, for deretter å gå mer opp i vekt etter at slankekuren er over.

- Det med å spise tre fullverdige måltider om dagen, er relativt nytt i menneskehetens historie. Tidligere hendte det svært ofte at folk ble tvunget til å gå flere dager uten mat. Det betyr at menneskekroppen er godt tilpasset til å faste, mener Drew Price.
DoDo-dietten går i korte trekk ut på at du faster 1, 2 eller 3 dager hver uke, mens du de andre dagene holder deg til ditt normale kosthold. På fastedagene skal du bare spise cirka ¼ av det kaloriinntaket du har på en normal dag. Du spiser ett lett måltid, og drikker masse vann i tillegg.
Men selv om du kan ”spise hva du vil” på de dagene du ikke faster, er det likevel viktig at du sørger for å få i deg nok av viktige næringsstoffer. - Sørg for å spise rikelig med grønnsaker, protein og sunt fett, råder Price.

I sin bok presenterer han en rekke oppskrifter på måltider som passer inn i DoDo-dietten, altså mat som både sørger for at du får den næringen du trenger og samtidig gjør at fasten kan gjennomføres uten at du opplever ubehag.
Hvorfor er det bedre å faste enn å spise litt mindre mengder hver gang vi spiser?
Engelskmannen mener det å faste gjør at kroppen forbrenner fett mer effektivt. Det skal nemlig litt til å få kroppen til å forbrenne fett som er lagret i fettceller rundt i kroppen, det er ikke førstevalget. Men når det ikke er noe annen næring tilgjengelig, sender kroppen ut enzymet HSL, som gir cellene beskjed om at det nå er på tide å slippe løs litt fett, så kroppen har noe ”bensin” å forbrenne. Dermed blir fettet transportert med blodet til der det trengs i kroppen, for så å bli forbrent vekk fra systemet.
Det er også viktig å huske på at hvis du spiser for mange kalorier i forhold til hva du forbrenner, vil det alltid lagres som fett, uansett hva du spiser. Det er derfor ingen grunn til å holde seg til et kosthold med lite fett dersom du vil slanke deg. Det er totalt antall kalorier som teller.


Å holde kroppen i form er også noe ernæringsrådgivere er opptatt av. Det hjelper nemlig ikke å bli tynn hvis du ender opp som et fysisk vrak på andre måter. Men når du skal trene samtidig som du følger en faste-diett, må du ta noen forholdsregler:
For det første: Ikke faste på dager du trener. Det er også viktig at du får i deg nok protein, så kroppen faktisk har noe å bygge muskl­er av. Og sist, men ikke minst, må du lytte til kroppens signaler, ikke følge dietten slavisk hvis du merker at du rett og slett får i deg for lite næring til å yte maks når du trener.
- Trening blir gitt som et råd for å forbrenne kalorier, og dermed gå ned i vekt, men det er ikke så enkelt i praksis, sier Price.
I boken forklarer han hvordan du kan kombinere faste og fysisk aktivitet på en fordelaktig måte.
- Prøv å variere treningen gjennom uken og måneden, slik at du både får styrke og kondisjonstrening. Og husk at du alltid skal ha noe å spise etter trening.
En utbredt oppfatning er at faste vil bryte ned muskelmassen. Drew Price mener dette er en myte som ikke har rot i virkeligheten. Han kjenner til flere toppidrettsutøvere som alltid trener og konkurrerer på tom mage, men som likevel presterer topp.
- Matinntak bør etter mitt syn vurderes i ukentlige bolker. Du trenger ikke å få i deg alle de viktige næringsstoffene hver eneste dag, dersom du spiser sunt over en lengre periode vurdert under ett, mener han.

 

Gå ned tre kilo den første uken

DoDo-dietten bygger på de samme prinsippene som 5:2-dietten med periodisk faste, men er enklere å følge, mener Drew Price, som har utviklet dietten. Dersom du følger planen til DoDo-dietten, kan du forvente å gå ned opptil 3 kg den første uken, og deretter fra 0,5 til 1,5 kg hver uke. Desto flere fastedager du har, desto mer vil du gå ned i vekt. Men du må ikke faste mer enn tre dager i uken, og alltid ha en pause mellom hver fastedag.

Hovedforskjellen på DoDo og 5:2 er at du i DoDo-dietten ikke skal spise i det hele tatt på 24 timer, mens du i 5:2-dietten skal spise inntil 500 kalorier også på fastedagen. Diett-utvikler Drew Price mener fordelene du oppnår ved å ikke spise på et helt døgn, oppveier det at du har mulighet til å kunne småspise litt gjennom dagen.
- Det er vanskelig å begrense seg til 500 kalorier. Deler du det opp i flere små måltider, blir det gjerne mer, og det du spiser på fastedagene vil gradvis øke, sier han i et intervju med Daily Express.
Han forklarer at kroppen er i stand til selv å regulere hvordan den bruker de ulike energikildene som fett, proteiner og karbohydrater.
- Kroppen forbrenner den kilden den har mest av for øyeblikket. Når du faster, er karbohydratlageret lite, dermed vil kroppen forbrenne fett. Men for å få til dette, må du være i komplett faste, for bare noen få gram med karbohydrater eller proteiner vil ”skru om” kroppen fra faste-modus til spise-modus. Hvis du spiser litt, vil du miste fordelene med faste, hevder Drew.

Han mener også at dietter som baserer seg på kaloritelling er kompliserte å følge, og at folk derfor ”sprekker”. Price har laget noen veldig klare, enkle retningslinjer for hva du skal spise før, under og etter fasten, som han kaller pre-fast, mid-fast og break-fast måltider. Et sånt måltid kan for eksempel bestå av kylling i en mengde som tilsvarer en håndflate, pluss to håndfuller grønnsaker og en knyttneve-stor porsjon karbohydrater, som for eksempel fullkornspasta. I tillegg skal du ha en liten mengde sunt fett. Hvis du ikke trener kan du kutte ut karbohydratene og spise lavkarbo.

Hvis du skal starte å faste, er det best å ha en helgedag som den første fastedagen. Da er stressnivået vanligvis lavere, og du kan styre ditt eget dagsprogram i større grad enn du kan i arbeidsuken. Unngå hard trening på fastedagen, men det er fint med litt aktivitet, som å gå en tur. Det er også viktig at du planlegger måltidet du skal spise kvelden før fasten, og det du skal spise 24 timer etterpå. Det enkleste er å lage klar en dobbel porsjon med en gang, som du bare kan varme opp til mid-faste-måltidet. Da slipper du å lage mat når du er sulten, det kan ofte være en påkjenning for viljestyrken.

På de dagene du ikke faster, kan du i prinsippet spise hva du vil, men prøv å holde deg unna junk-food. Hvis du kompenserer for fastedagene ved å spise ekstra mye og usunt de andre dagene, blir effekten av fasten redusert. Sørg for å ha et variert kosthold med rene råvarer, masse protein, frukt, grønnsaker og en begrenset mengde karbohydrater. Hvis du er veldig fysisk aktiv, kan du øke mengden karbohydrater.

Det er fettet som skal vekk!

En av årsakene til jojo-slanking er at vi ikke lykkes med å bli kvitt fettet selv om vekten går ned på kort sikt. DoDo-dietten fokuserer på å få vekk fettet, slik at du får en sunn og veltrent kropp, og det er ikke sikkert vekten går så mye ned. Muskler veier mer enn fett, og det er svært viktig for helsen at du har nok muskelmasse. Spesielt for voksne kvinner er det viktig å gjøre styrketrening. Mer muskler gjør også at forbrenningen går opp og du unngår at fettet hoper seg opp på uønskede steder på kroppen.

5 måter å unngå at sulten tar overhånd


1. Når du kjenner de første tegnene på at du begynner å bli sulten, distraher deg selv ved å gå en tur eller lag deg en kopp grønn te. Ikke sitt sammen med kollegene i lunsjen hvis du faster i arbeidstiden.

2. Velg fastedagene med omhu. Det er ikke lurt å faste på dager da du trenger fullt fokus og mye energi. Fast heller på rolige dager.

3. Hold deg til de anbefalte måltidene.

4. På fastedagen bør du gjøre viktige oppgaver så tidlig som mulig på dagen, da er du mest produktiv. Enklere, mer lystbetonte oppgaver kan du gjøre på ettermiddagen når du er enda mer sulten.

5. Når du spiser mid-fast-måltidet om kvelden på fastedagen, ikke sluk maten i deg. Spis sakte og nyt maten. Gå ut av kjøkkenet etter at du har spist, slik at du ikke blir fristet til å spise mer.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...