© Kelly McCormick og Ivy Thompson

Ble frisk med paleo-kosthold

Ivy Thompson (33) fikk kraftige magesmerter rett etter hvert måltid, og la om til steinalderdietten paleo. Les historien til den norske jenta som startet paleo-blogg i Australia!

28. mai 2014 av Ivy Thompson

Jeg flyttet til Melbourne i Australia i 2003 for å studere grafisk design. Jeg var 22 år gammel og både nervøs og spent. Australia var langt unna Oslo hvor jeg hadde bodd hele livet. Men de tre studieårene gikk fort unna. Det var ofte travelt og slitsomt, men mest av alt veldig moro med mye festing, restauranter og sene netter.
Jeg forelsket meg i Melbourne, med god mat, vin, shopping og et fantastisk uteliv. Jeg hadde fått mange nye venner og gruet meg til det var på tide å flytte hjem igjen. I løpet av mitt tredje og siste år av designstudiene møtte jeg Matt, en australier fra Melbourne. Det var kjærlighet ved første blikk, og vi flyttet sammen etter noen måneder. Innen jeg var 26 år gammel og ferdig med fem års studier ble jeg mor til tvillingguttene Max og Henrik.
Livet med tvillinger og lite hjelp fra familie sørget for at jeg var veldig travel og utslitt. Jeg la bare på meg 17 kilo gjennom graviditeten, og gikk ned 18 kilo nesten med en gang etterpå fordi jeg ammet. Jeg var konstant sulten, og spiste hva jeg ville fordi jeg raste ned i vekt uansett. Da guttene omsider sluttet å amme etter ett år, var jeg fryktelig avhengig av sukker og begynte sakte men sikkert å legge på meg igjen. Vi hadde forlovet oss, og jeg måtte tenke på å slanke meg før bryllupet.
De neste årene var fylt med jojo-slanking, kjedespising, perioder med mye trening og lange perioder med vektøkning og lite energi. Jeg kjente ikke igjen kroppen min etter at jeg fikk barn; ikke bare utseendemessig, men også hvor sliten og lei jeg følte meg.
Da Max og Henrik var tre og et halvt år gamle, fikk vi vårt tredje barn, en jente vi kalte Mali. Jeg hadde lagt på meg mye i dette svangerskapet, nesten 25 kilo, mesteparten på grunn av vannansamling i kroppen.
Rett etter fødselen begynte jeg å legge på meg i stedet for å gå ned i vekt, selv om jeg ammet. Det var noe som ikke stemte i kroppen min, og jeg følte meg utrolig sliten.

Da Mali var 3 måneder gammel, begynte jeg å få kraftige magesmerter 1-2 timer etter hvert måltid. Slik fortsatte det i 3-4 måneder. Jeg gikk til fastlegen og ble henvist til spesialister som tok alle mulige tester. De fant ikke noe galt på prøvene. Men jeg visste at noe var feil; jeg følte meg utrolig dårlig og var veldig overvektig.
Etter en periode med desperasjon over min egen helsetilstand, bestemte jeg meg for å søke alternativ hjelp. Jeg fant en holistisk lege som forklarte at jeg hadde utviklet mange matallergier grunnet lekk tarm-syndrom. Allergiene medførte magesmerter etter at jeg hadde spist mat som mandler, sitron eller tomater. Lekk tarm-syndrom er en tilstand som fører til økt gjennomtrengelighet i tarmveggen, og dermed kan man få en allergisk reaksjon på mat man har spist hele livet.
Nå som jeg visste hva som var galt, følte jeg meg veldig motivert til å helbrede meg selv og endre den livstilen som hadde ført til at jeg ble syk; hovedsakelig mange runder med antibiotika, mye alkohol og altfor mye sukker i kostholdet mitt gjennom flere år.
Jeg la om kostholdet fullstendig.  Jeg hadde lest og undersøkt en del på Internett, og funnet mange gode blogger som snakket om “Paleo” og “Primal” som helbredende dietter. Legen min anbefalte også et naturlig kosthold uten sukker, meieriprodukter og gluten. I Norge er det kjent som en type LCHF-kosthold, altså lavkarbo. Kort sagt; du skal spise som en huleboer.

Paleo er et kosthold uten raffinert sukker, melkeprodukter, soya, gluten- og kornprodukter. Det er mange fine bøker og blogger (også norske) som forklarer hvorfor raffinert, moderne mat ikke passer vår naturlige biologi, og om fordelene ved å erstatte det med naturlig mat som kroppen vår liker.
Resultatet av den nye dietten var utrolig! Alt fra humøret mitt til huden, hormonene, håret, appetitten, og energien min forbedret seg voldsomt. Jeg kjente meg som en ny person etter bare 3-4 uker! Jeg sov endelig godt igjen og hadde masse energi til å leke med de tre barna mine, og trente til og med daglig. Jeg gikk aldri sulten, og over 14 måneder gikk jeg ned 23 kilo.
Da jeg begynte med paleo-kosthold for nesten tre år siden, var det ikke mange butikker eller sosiale nettverk som støttet et tradisjonelt paleo-kosthold her i Melbourne. Jeg bestemte meg derfor for å starte min egen blogg for å hjelpe andre gjennom mine egne historier og erfaringer. Etterhvert som tiden gikk bygget jeg meg et godt lokalt nettverk, og nå som paleo har blitt veldig populært her i Australia, har bloggen og firmaet mitt, Paleo in Melbourne, blitt en verdifull ressurs for nybegynnere samt “paleo-veteraner” og lokale bedrifter med et holistisk fokus. Jeg arrangerer seminarer, kurs, middager og foredrag samt bok- og produktanmeldelser, konkurranser gjennom bloggen, intervju med relevante personer og et godt paleo-nettverk.
Og hvordan er helsen min, etter nesten tre år med paleo-kosthold? Jeg er frisk og fin, i god form, med jevn energi hele dagen. Jeg spiste altfor lite karbohydrater de første 18 månedene, og det medførte fysisk stress. Nå spiser jeg søtpoteter, vanlige poteter og mer frukt og bær enn før, og det føles mye mer riktig for min kroppstype. Jeg har også blitt mye sterkere (jeg løfter tunge vekter to ganger i uken kombinert med yoga) og kroppen min ser annerledes ut fordi jeg har mye mer muskler enn før. Tallet på vekten er ikke lenger så viktig, nå fokuserer jeg på helse, gode treningsøkter og et positivt selvbilde.
Å føle meg sterk og sunn har vært veldig verdifullt for selvtilliten min. Dette er også noe jeg håper at mine barn, særlig datteren min, tar med seg videre i livet når de blir eldre. Mannen og barna mine spiser det samme som meg, men får litt mer karbohydrater. Max og Henrik pleide å lide av eksem over hele kroppen, men det ble de kvitt så fort vi kuttet ut gluten.
Jeg er lidenskapelig opptatt av at vi ikke glemmer kunsten å forberede, lage, spise og nyte naturlig tradisjonsmat, akkurat som våre oldeforeldre gjorde. Vi har blitt så vant til å spise raffinert mat som kommer ferdiglaget i en boks fra butikken at vi har glemt gleden av et ekte, naturlig kosthold og hvor godt man føler seg når man spiser ordentlig, næringsrik mat.

Så hva spiser jeg til daglig? Grønnsaker, litt frukt, kjøtt, fisk, fjærkre, innmat, kraft, bær, kokos­olje og andre typer sunt fett, rotgrønnsaker og mørk 85 prosent sjokolade. De fleste jeg kjenner som følger paleo, spiser også frø og nøtter, men jeg er allergisk og kan dessverre ikke kose meg med mandler eller macadamianøtter lenger.
Verken melk eller brød er som det var før i tiden, og det er en grunn til at vi opplever så mye allergier, fedme og sykdom nå for tiden. Det er på tide å snu og gå tilbake til et mer tradisjonelt kosthold med ferske råvarer og ekte mat av høy kvalitet. Jeg foretrekker å spise mat som er lokal-, sesongbasert og økologisk.
Når det kommer til kjøtt, fisk, og fjærkre velger jeg frittgående og vilt. Kjøttet må være fra dyr som var gressfôret (kraftfôr er ikke bra for dyret, som igjen påvirker kvaliteten på kjøttet som du og jeg spiser).
Det handler om å være en bevisst forbruker. Ekte, naturlig mat gir deg god helse og stabile hormoner; dermed regulerer kroppsvekten seg selv uten behov for slanking og overtrening. Det er mye frihet i å nyte god mat uten skyldfølelse og vite at kroppen setter pris på det.

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...