Avslutte forholdet? 7 tegn på at man bør gjøre det slutt
© Getty Images

7 tegn på at forholdet bør avsluttes

Livet er for kort til å kastes bort på dårlige forhold. Her er de røde flaggene du bør være på vakt mot.

14. oktober 2016 av Cathrine Moestue

Ingen mennesker eller forhold er perfekte, men det finnes tydelige forskjeller på sunne og usunne relasjoner. At det skurrer på linjen mellom deg og din beste venn eller kjæreste er helt normalt, men hvordan kan du vite om «skurr på linjen» kan være et mer alvorlig problem? Det er faktisk ikke så lett å se skogen for bare trær når man står midt i den.

Når bør man gjøre det slutt?

Det er også helt normalt å gå gjennom opp- og nedturer: Det
 er sunt å føle seg sint eller trist, så lenge vi kan komme til en enighet etterpå. Men på den annen side er det også ofte slik at vi befinner oss i usunne forhold ganske lenge, og det er både ubehagelig og skadelig for vår mentale helse. Vi er kanskje heller ikke klar over hva signalene kan være. Hvis du er så heldig ikke å ha opplevd dette ennå, og fått med deg denne dyrekjøpte kunnskapen fra livets skole, kan du reflektere over noen «røde flagg» som du skal være på vakt mot. De kan gjøre oss mer bevisste på når det kan være lurt å komme seg vekk fra en relasjon.

Har du opplevd utroskap? Slik kan forholdet overleve.

Dessverre går det an å venne seg til ikke å ha det bra, fordi vi kanskje ikke merker endringen, eller instinktene våre kan være satt ut av spill. En metafor som kan hjelpe oss å forstå, er eksempelet med frosken: Hvis du putter en frosk ned i kokende vann, vil den merke det med en gang og hoppe ut av kjelen. Men hvis du putter frosken i lunkent vann og skrur på varmen, vil frosken sakte, men sikkert koke ihjel. Den merket ikke endringen og fikk ikke brukt sine utmerkede instinkter til å redde seg selv ut av den farlige situasjonen. 

Avslutte forholdet? 7 tegn på at man bør gjøre det slutt
© Getty Images

Hvordan er ditt relasjonsbarometer innstilt? Er du på vakt mot røde flagg og oppmerksom på hvordan du har det? Hvis ikke, er det lurt å bli det, fordi valg av venner og kjærester er det viktigste valget vi tar i livet. Det påvirker hvor lykkelige vi blir, og hvordan vi har det med oss selv. 

Det finnes noen tydelige tegn på helsefarlige forhold, de kjenner du sikkert til; Når en partner slår, svindler deg for penger eller direkte mobber deg, så kom deg vekk og søk profesjonell hjelp med en gang. Her er andre «røde flagg» som ikke er direkte mishandling, men likevel tydelige nok til at vi skal vurdere å gå fra forholdet:

1. Det første vi skal gjøre er å slappe av og kjenne etter hvordan vi har det. Hvis du kan føle deg helt tappet for energi, i motsetning til glad og fornøyd, rett etter du har vært sammen med en venn eller kjæreste, så er dette et signal du skal lytte til.

2. Et annet rødt flagg er hvis vi føler at ingenting av det vi gjør er bra nok for den andre. At vi opplever at personen trykker oss ned, ler av oss og fordømmer oss på ulike vis – og bare tilgir når vi imiterer deres væremåte.

3. Det virker som om alt handler om dem, og vi merker at de ikke er interessert i høre på våre følelser eller behov. Det virker umulig å få til en dialog der det er en gjensidig utveksling av meninger, der du blir respektert og hørt.

4. Sunne forhold oppmuntrer oss til å være på vårt beste snarere enn å få oss til å blekne i bakgrunnen. Et godt forhold styrker den selvfølelsen og gir oss mot til å prøve nye ting og utforske nye områder av livet. Hvis du blir mer usikker enn du pleide å være, og du kjenner at tvilen på deg selv begynner å få fotfeste, som at du lurer på om du er pen nok, har de riktige evnene, eller tar de riktige valgene, så skal du evaluere forholdet ditt.

5. Det er helt ok når partneren din har en dårlig dag, men hvis han/hun klager konstant og hele tiden ser det negative i enhver situasjon er det et rødt flagg. Noe som betyr at vi skal ta et steg tilbake og spørre oss selv om dette er noe av det vi har lyst til å håndtere i lengden. Hvis du tror at din partner har en depresjon og er villig til å få hjelp, kan det være helt ok for dere å jobbe dere igjennom en vanskelig periode. Men du skal ikke bære slikt alene. Hvis partneren din av eller annen grunn ikke vil ha hjelp og har en mystisk forklaring eller har diagnostisert seg selv, så er det et stort rødt flagg.

Slik takler du bedre vanskelige personer.

6. Ingen som har dine beste interesser i sikte vil dytte dine nærmeste bort. En sunn person vil oppmuntre deg til å utforske og være nysgjerrig med familiemedlemmer og venner, ikke å krympe forhold eller å avslutte dem plutselig og brutalt. Hvis du føler at du må kutte ut noen du er i glad for å holde på kjæresten din, eller å hindre ham i å føle seg sjalu, så er dette et kjempestort rødt flagg som er viktig å ta på alvor.

7. Hvis humøret er uforutsigbart og ekstremt, slik at du aldri vet hva du kan forvente når de kommer hjem, er det ikke et godt tegn. Hvis partneren kan gå fra å være kjærlighetsfull det ene øyeblikket til sint i det neste, som lyn fra klar himmel – pass på. Det er helt normalt å ha humørsvingninger, men plutselige skifter er et tegn på større problemer.

Hvis du nå har lest denne listen og oppdaget at du har et usunt forhold, er det viktig at du tilgir deg selv med en gang for at det har skjedd, og at du får hjelp. Det er fort gjort å begynne å kritisere seg selv og tenke at «jeg burde ha visst bedre». Men det er faktisk ikke din skyld, selv om det er ditt ansvar å passe på din egen mentale helse.

Ta heller aksjer i den kunnskapen du fikk med deg på veien. Se på det som naturlige kostnader i livets skole (verdens dyreste, men beste universitet) og husk at du nå vet hva «røde flagg» er og at du vil klare å gjenkjenne dem i fremtiden. Du vil også forstå hvor viktig det er å ta affære raskt for å komme deg ut av situasjonen. Og hvor viktig det er å be om hjelp til å sortere tanker og følelser. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...