– Jeg tror ikke Tinder vil at vi skal finne kjærligheten

Hvor mange frosker må man matche med før man møter prinsen? Livet på sjekker´n er annerledes etter at Tinder kom på banen. Såpass at Ellen Sofie Lauritzen skrev bok om det.

Hva synes du om Porscher? Jeg synes Porscher er veldig sexy. Jeg synes du er veldig sexy.

Ellen Sofie Lauritzen gjenforteller sin amerikanske venninnes verste Tinderdate. Fanget i en fet bil som kjører ganske fort på motorveien ut av Brooklyn. Venninna har et stivt smil i ansiktet. Hun er livredd, men klarer ikke si noe. Så legger hun merke til at den kjekke mannen i førersetet, som hun aldri har møtt før, men på merkelig vis føler hun kjenner etter å ha chattet med ham på Tinder, har begynt å ta på seg selv – der nede. Han tar på henne også. Stryker henne over låret.

– Så tar han ut hele utstyret og begynner å runke.

Kan være nådeløst

Akkurat som livet selv har Tinder alle slags folk i kortstokken. Man kan sveipe dem til venstre og da er de ute av din verden, eller til høyre, og da kan liksom alt skje. Eller ingenting. For akkurat som livet selv er Tinder nådeløst til tider. 

Ellen Sofie Lauritzens bok «Snakkes til uka» baserer seg blant annet på egne tinderopplevelser – de gode, de dårlige og de stygge. Hun anslår å ha vært på rundt tretti tinderdater, flesteparten fra årene som journaliststudent i New York. Hvordan er det å dele kjærlighetslivet sitt i bokform?

– Jeg satt og leste i manus på kafé her om dagen, og da tok jeg meg faktisk til ansiktet sånn her, helt automatisk, fordi jeg ble så flau.

Hun viser ved å legge hele ansiktet skamfullt i hendene. En av professorene hennes ved New York University sa man måtte lage en egen «persona on the page» når man skriver, og det har hun prøvd i denne boka.

– Jeg er ikke nødvendigvis en veldig sympatisk person i boka. Det er jo meg, men kanskje skrudd til noen hakk. Jeg har ikke særlig lyst til at mamma og pappa skal lese det. Men det kommer de nok til å gjøre.

Boka er tiltenkt alle dem der ute som har jaktet, eller fortsatt jakter, på kjærligheten. Det kan være en til tider både ensom og slitsom opplevelse.

– Det viktigste er at det er en bok man kan rødme med. Kanskje kjenne seg igjen i. Den ene venninna min sa at hun fant sånn trøst i den boka. Jeg vil ikke drite ut noen eller meg selv, for det er jo en sårhet i bunn. Det er tidvis ganske kjipt å være på de datene òg. Når man blir smådumpa og valgt bort.

7 tegn på at forholdet burde avsluttes – vær på vakt mot disse røde flaggene!

Ellen Sofie Lauritzen har skrevet boka «Snakkes til uka», som handler om livet som Tinder-sjekker.
© Sarah Angelica Spilling

Spøkelser på Tinder

For dem som er så gamle eller så heldige at de gikk inn i et langvarig forhold før Tinder ble oppfunnet, så må vi bare gjøre et par ting klart.

Tinder er den mest brukte date-appen i dag, og er en rent visuell app der man sveiper ansikter vekk, eller sparer dem, på bakgrunn av avgjørelser som gjerne er fattet i løpet av brøkdelen av et sekund.

De som vil være med på leken, laster ned opptil fem profilbilder fra Facebook-profilen sin og legger til en kort setning eller to om seg selv (noe en del imidlertid dropper), og hvis begge sveiper til høyre på hverandres kort i stokken, kan man utveksle meldinger og gå på en date. Eller tre. Men så. Noen få finner gullbilletten og lager tinderbaby og gifter seg. Andre bare forsvinner liksom – selv etter å ha kledd av seg for hverandre og vært sammen masse. Opplever du det, har du blitt ghostet.

Det skjer. Spøkelser finnes, i hvertfall på Tinder.

– Appene har gjort noe fint. Vi kan alle bli avvist. Vi kan alle sitte og vente på den meldingen som aldri kommer.

– Du synes det er fint?

– Det er ikke fint, kanskje, men det betyr at vi er mer likestilte. Det sitter ganske dypt i kulturen – i hvert fall i USA – at kvinner sitter og venter på menn. Det å bli «asked out» er ganske gjeldende. Der synes jeg Tinder er bedre. Da kan begge ta initiativ. Men jeg har også fått erfare at menn har opplevd meg som litt for ivrig eller noe sånt. Amerikanske menn. Det er vel der jeg har vært litt naiv. 

Ellen Sofie Lauritzen «Snakkes til uka» intervju.
© Sarah Angelica Spilling

«Snakkes til uka»

I New York møtte hun både frosker og fine fyrer. Pådro seg smerter i både tommel og hjerte. Og ble hun ikke litt kynisk oppi det hele?

– Jeg kunne merke det etter å ha ligget og tindret på sofaen i en halvtime. Det er som om ansiktene glir over i hverandre. Jeg hadde problemer med å se på dem som ordentlige mennesker. De var bare profiler, de var bare på de kortene, ikke ekte, men helt flate. 

– Og så ser du en rar profil og screenshotter den og sender det til venner. Det er jo mange crazy profiler. Noen står i fullt lakk og lær-kostyme. Men så har du også de som bare ser litt rare ut. Og det er jo egentlig litt fælt. Det er en slags mobbing, som man ikke tenker over. Man blir litt nummen av det òg.

Da hun flyttet hjem, og tindret her, møtte hun en type som hun faktisk likte – og akkurat denne typen fant hun på en annen datingapp, Happn. Såpass mye likte hun ham, at han har fått æren av å bære tittelen på boka hennes. Det var han som skrev de snart berømte ordene «snakkes til uka»

– Jeg skjønte etter hvert at interessen hans hadde dabbet av. Men han hadde jo lånt to bøker av meg, og det tenkte jeg var et godt tegn. For det måtte vel bety at han ville lese dem, og så kunne vi snakke om dem etterpå?

Det ville han ikke. Ei heller «snakkes til uka», selv om det var det siste han skrev. Han bare forsvant.

– Jeg ble ghosta av en fyr jeg likte godt og som jeg trodde det kunne bli noe med.

Hvordan skyter man blink i valg av partner? Eksperten har noen gode råd!

Forhold som ikke er forhold

Ellen Sofie leste boka til psykolog Sissel Gran, «Det er slutt» som handler om forhold som tar slutt, men den inneholdt lite om sosiale medier.

– Da begynte jeg å gruble over hva det gjør med folk å bli smådumpa hele tiden. Han hadde vært hjemme hos meg flere ganger. Han hadde fått møte katten min Alf, og det er ikke alle som får møte katten min. 

– Hva skjer med oss som opplever å være i forhold som ikke er forhold, og så miste det. Det er ingenting å sørge over eller rase over, men alle de potensielle forholdene som aldri blir noe av – det kan også være ganske sårt, sier hun.

Datingen hennes var på ekte. Ideen om bok kom senere.

– Men det hendte jo ofte da jeg var i USA og snakket med venner at jeg tenkte «åh, noen må skrive om dette!»

Hun forteller at hvis hun i perioder i USA ikke brukte appen, kunne hun få varsler om nye matcher som ventet. Det var de «potensielle datene som brant i lomma». Hun tok seg i å sveipe etter nye kandidater på vei til date. Tålmodigheten hennes på date kunne være liten. 

Er det mulig å finne kjærligheten på Tinder?
© Sarah Angelica Spilling

Tommelverk

– Jeg tror ikke Tinder vil at vi skal finne kjærligheten. Hvis alle på Tinder finner kjærligheten, er det ikke mer Tinder igjen. De tjener på annonser og at folk er superbrukere. De gjør det så enkelt som mulig, det tar nøyaktig to minutter å laste ned appen. Det skal se så lett ut. Mange sletter den, laster ned igjen, sletter den, laster ned igjen. «Nå tok jeg et døgn på Tinder».

Hun tok seg i å gjøre det samme. Roe ned sveipingen. Vondt i tommelen fikk hun også. Nå har hun slettet appen. Er ikke lenger singel. Og typen? Hun fant ham på Happn, men ingen av dem hadde giddet å skrive til hverandre. 

Ett år senere møtte hun ham på en bursdagsfest, IRL, hun likte ham, han likte henne, hun syntes det var noe kjent. Senere på kvelden gikk hun inn på Happn og fant ham der, langt nedi bunken med matcher. Hun smiler lurt.

– Svar på meldingen!

Arbeidet med boka ga henne en grunn til å oppsøke ghostefyren for å snakke ut om hva som egentlig skjedde. Hvorfor han forsvant. Han hadde en god forklaring på hvorfor han ikke var klar for noe seriøst. Han var bare ikke seriøs nok da, til å fortelle det til Ellen Sofie. Hun er glad de fikk snakket ut. Nesten spøke om det.

– Oslo er en liten by, jeg har sett ham rundt forbi. På Happn så jeg ham ofte i bunken. Han var fortsatt der. Men han gadd ikke ta kontakt med meg, sier Ellen Sofie.

Hun tror mange kjenner på en slags lammelse etter hvert.

– Der kan vi som dater, bli litt flinkere. Det er kanskje budskapet mitt. Svar på meldingen! Et kort svar bare, hvis du ikke er interessert.

Hva som skjedde med venninna og Porsche-perversen? Da han satte ned farten ved et kryss, kastet hun seg ut av bilen, og begynte å løpe. Hun løp hele veien hjem, og da hun tok opp mobilen for å rapportere ham på Tinder så hun at profilen hans var slettet. Noen ganger må man ikke bare kysse frosker, men også kjøre Porsche med American Psycho-aktige typer før man finner prinsen. 

Ida Aalen om sjekkeappen Tinder

Ida Aalen, Medieviter og ekspert på sosiale medier.

Vil egentlig Tinder at du skal finne den store kjærligheten?
Tinder tjener mest på at vi treffer nye. Men skal et slikt selskap opprettholde posisjonen, bør jo noen finne kjærligheten.

Hvis du skulle gitt Tinder en ekstra feature, hva skulle det vært?
Tinder har allerede en feature som flere burde bruke. Med en gang du har matchet med noen du faktisk er interessert i og vil treffe mer, så kan du skru av synligheten på profilen din. Du sletter den ikke, men du dukker ikke lenger opp i resultatene til andre.

Hvis du skulle konstruert din egen date-app/hooke opp-app – på hvilke måter skulle den vært annerledes enn Tinder?
Det som er bra med Tinder er at det kan begynne som en lættis ting du kan laste ned på vorspiel. Før følte man nettdating var mer desperat, du måtte sitte i to timer og svare ærlig på en rekke spørsmål, det gjør noe med hele innstillingen. Men sånne apper hvor du matches med noen du er 94 prosent enig med – hvor ofte har du endt opp med folk du er helt enig med i tidligere forhold? Sånn sett er det ikke så dumt hvordan Tinder har organisert tjenesten.

Hvem passer egentlig Tinder for?
Det som er bra med slike apper er at du i hvert fall vet at de du møter ikke bare er på jakt etter venner. Hvis man har god kjemi på første Tinder-date er det ikke så mye å lure på – da kan man like godt flytte inn. Kjemi kan man godt finne ut av på en kveld. Men fordi det kan bli litt friksjonfritt, så kan det bli heftig litt for fort, tror jeg. «Oi, dette føles veldig som et kjæresteforhold, men jeg har bare sett deg fire ganger.» Jeg vil anbefale folk å ta det litt ned, gjøre ting på date som de liker uansett, tråkke litt på bremsen. Ikke for å spille et spill, men for å bli litt bedre kjent.

Hvilket terningkast gir du Tinder?
4? Mest fordi folk bør være mer aktive i det virkelige liv. 

Catrin Sagen, psykolog, parterapeut om å date på nett eller Tinder
© Jan Petter Lynau

Catrin Sagen, psykolog, parterapeut og panelekspert i programmet «Gift ved første blikk».

Hva skal til for å lykkes med å finne en kjæreste på Tinder?
Som oftest trengs det mange runder med dater, før den rette dukker opp. Dermed må du tåle å bli avvist og tåle å avvise selv. Du bør nok ha en god porsjon med tålmodighet og ikke tro at dette nødvendigvis er en enklere måte å møte noen på enn i den virkelige verden. Det er også lurt, både for deg selv og andre, å være tydelig på hva som er prosjektet ditt. Leter du etter kjæreste, elsker, helgeselskap eller en å stifte familie med? Da skremmer du ikke bort andre enn dem som leter etter noe annet enn deg.

Utfordringer med Tinder?
Ikke stol på profilbildene, og vit at utseendet endrer seg i takt med at du blir kjent med en person. Etter hvert ser du blikket, ikke formen på øynene. Hvis resultatet skal være en kjæreste, fordres det mye kontakt utenfor internett. Forelskelsen trer ikke ordentlig i kraft før personen er møtt på ordentlig. Det er åpenbart at mange blir forelsket over nettet, men personen kan oppleves bare i virkeligheten.

Kan man bli følelsesmessig avstumpet av å date for mange på kort tid, tror du?
Ja, det tror jeg. Mange kommer til meg i terapi og forteller om nettopp dette. Hvordan de opplever en fremmedgjøring av seg selv og andre gjennom dagens datekultur. De snakker om hvordan personer blir tingliggjort, og at det er lett å glemme at en profil er et ordentlig menneske. Videre blir de første møtene gjerne upersonlige fordi det konstant ligger en usikkerhet knyttet til om vedkommende de møter er «til stede» eller om vedkommende har flere dater gående på en gang. Denne dynamikken er svært uheldig, forholdet får gjerne ingen reell sjanse. Personene fremstår som dårlige og upersonlige utgaver av seg selv, og attraksjon vil ikke oppstå. Denne følelsesmessige avstumpetheten gjenspeiles også i måten mange gjør slutt på. I stedenfor å gjøre dette gjennom en samtale, bare forsvinner personen, ghoster, som det heter. Det gjensidige ansvaret som hviler på begge i en relasjon er her fullstendig tilsidesatt. Det er som om personen bare er en ting eller et tomt profilbilde.

Hva tror du er den beste måten å finne kjærligheten på for kvinner i 2017?
Det er mange veier inn til kjærligheten og jeg verken kan eller vil rangere dem. Men klarer du være deg selv, stole på magefølelsen din og slippe taket i hva du tror andre synes, har du kommet et godt stykke på vei.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...