5 som holder hjernen sunn
Her er Fedons 5 anbefalinger til matvarer som hjelper til å holde hjernen i form.
Riktig hjerneføde
Av alle næringsstoffene de varierte matvarene som kroppen trenger er det ikke enkelt å lage en 10 eller 5 på topp-liste. Men inkluderer du de 5 neste matvarene i kostholdet ditt, så vil du kunne oppleve at kroppen responder med følelsen av mer energi og opplagthet.
Klikk deg videre for å se hva hjernen kan trenge.

Villaks
Villaks er ikke bare super næring for hjernens helse, men villaks er rett og slett noe av det sunneste du kan spise. Dette er fordi villaksen er en av de beste kildene til den essensielle fettsyren omega-3. Omega-3 inneholder animalsk protein av høy kvalitet, og det meste av fettet er umettet.
Blant fisk og skalldyr er villaksen den som har minst spor av giftstoffer etter forurensning.
Det eneste negative med villaks er at den kan være vanskelig å få tak i utenom sesong. Da er oppdrettslaks som Salma et godt alternativ. Og fet fisk generelt er noe du bør spise så ofte du kan - minst 400-500 gram i uka.
Regelmessig inntak av villaks kan gi bedre konsentrasjon og lettere sinnsstemning. Samtidig reduseres risikoen for å bli rammet av hjerneslag, demens og Alzheimers.

Kakaobønner
Kakaobønner har gjennom senere års forskning seilt opp som noe av det mest helsefremmende vi kan tilby hjernen og kroppen.
Kakaobønner er ikke ensbetydende med den melkesjokoladen vi kjøper i butikken. For å få nytte av bønnenes helsefremmende egenskaper må den helst spises som kakaonibs eller organisk kakaopulver (fås kjøpt i helsekostbutikker).
Mørk sjokolade som inneholder minst 70% kakao er også et bra alternativ. I rå tilstand inneholder den lille bønnen mer antioksidanter enn noen annen kjent matvare. For eksempel har kakao opptil 20-30 ganger mer antioksidanter enn blåbær.
Foruten å bestå av protein, fett, fiber, jern, kalsium og vitaminer, så inneholder kakaobønnene også minst 1500 andre kjemiske komponenter og kombinasjoner som kan ha positiv helseeffekt.
Antioksidantene i kakaobønner er bra for kroppens hjerte- og karsystem. Samtidig senker kakao LDL-kolesterolet i blodet, og reduserer dermed risikoen for åreforkalkning, slag og hjerteinfarkt. Med riktig innhold kan kakaobønner også virke som et naturlig antidepressiva.

Grønn te
Grønn te har lenge vært for supermat å regne. Den siste tiden har forskere kommet fram til at den japanske utgaven; matcha-te, er opptil 10 ganger så helsebringende som vanlig grønn te. Matcha-tebladene skal vokse langsomt og på den måten produsere en større andel aminosyrer.
Matcha-te skal være 33 ganger så nyttig som blåbær, men får du ikke tak i matcha-te så kommer du langt med å drikke vanlig grønn te ofte.

Acaibær
Acaibær har lenge vært sett på som supermat. Vidunderbærene vokser på palmer i Brasils regnskog, og urbefolkningen omtaler det som livets tre - noe forskerne i stor grad er enige i.
Acaibæret har nemlig det høyeste innholdet av antioksidanter og flavonoider som er påvist i noe bær, og det har også et høyt innhold av vitamin A, B, C og E, omega-3, -6 og -9, fiber, kalsium, jern, kalium og magnesium.
Om du ikke spiser acaibær kan du komme ganske langt med å spise et mangfold av antioksidantrike matvarer som ulike bær, urter, krydder, fargerike grønnsaker og frukt.

Kaffebønner
Kaffebønnen er som kakaobønnen svært rik på antioksidanter, aminosyrer, vitaminer og mineraler. I forsiktig brent og nykvernet kaffe er det ikke bare innholdet av koffein som gjør at vi kjenner oss oppkvikket: Nyere forskning viser at regelmessig inntak av kaffe reduserer risikoen for mentalt forfall og lidelser som demens og Alzheimer.
Problemet er at kaffen ofte inntas sammen med næringsstoffer som er mindre heldige. For å ha fullt utbytte av nytrukket kaffe må den drikkes svart, uten melk, og uten sukker.
I Norge, og flere vestlige land, er kaffe faktisk den viktigste antioksidanten i kosten - aller mest fordi det drikkes så mye av den.
Supermatens 10 på topp
