koronatiltak to kvinner hilser med albuen

Koronapandemien har endret vår atferd – både i og utenfor hjemmet. Hvordan vi hilser på hverandre er bare en av mange ting som har endret seg. 

© Getty Images

Koronatiltak: Nordmenn best i klassen

En fersk undersøkelse viser hvordan menneskers atferd endres som følge av COVID-19 i 29 land. Les hvorfor nordmenns atferd er best i klassen.

25. mai 2020 av Cecilie Espensen

Hvordan vi ser på sosial omgang og selvisolering i forhold til koronasmitte, varier avhengig av hvilket land du kommer fra, i følge denne ferske undersøkelsen. Vi nordmenn har vært flinke til å følge myndighetenes anbefalinger og slik det ser ut, vil vi fortsette den gode dugnadsånden.

Nordmenn best i Norden på å holde seg hjemme

Det er mer sannsynlig at nordmenn holder seg hjemme (29 %) enn de som bor i andre naboland, f.eks. Danmark (19 %), Sverige (20 %) og Finland (24 %), (basert på antall ganger folk forlot hjemmet sitt dagen før). 

Dette kommer frem i undersøkelsen fra YouGov i samarbeid med Institute of Global Health Innovation ved Imperial College London. Undersøkelsen er basert på 1007 intervjuer i et landsrepresentativt utvalg i alderen 18+ fra YouGov-panelet. Undersøkelsen er gjennomført i perioden 9. april til 13. april 2020.

1 av 3 har ikke hatt kontakt med noen på 7 dager

Men når det kommer til atferd frem til undersøkelsen, stiller Norge og Danmark nesten likt:

Det er også mer sannsynlig at nordmenn sier at de ikke har vært i kontakt med noen i de siste 7 dagene, enn de som bor i de øvrige nordiske landene. Litt over en tredel (37 %) av de som bor i Norge melder om dette, som er høyere enn i Sverige (26 %) og Finland (24 %). Tallet kan sammenlignes med Danmark (39 %).

Litt over en tredel (37 %) har altså ikke vært i kontakt med noen utenfor hjemmet i de siste 7 dagene. Dette er særlig tilfellet med eldre mennesker – og gjelder nesten halvparten (48 %) av de som er 70+, men er mye lavere for dem mellom 16 og 29 (27 %).

Det er mer sannsynlig at yngre mennesker mellom 16 og 29 sier at de har opplevd symptomer på koronaviruset i de siste 7 dagene (23 % av 16–29 mot 6 % av de som er 70+). Som følge av dette er det også mer sannsynlig at de har blitt testet (13 % mot ingen i aldersgruppen 70+).

I hjemmekarantene eller har hjemmekontor? Disse aktivitetene gjør godt for kropp og sinn!

Unge minst villig til selvisolering

Ikke overraskende er det at unge mennesker ikke ønsker å isolere seg selv:

Selv om det er mer sannsynlig at unge mennesker har hatt symptomer, er de også den aldersgruppen som er minst villig til å isolere seg (76 % mot 93 % av dem som er 70+). Dette gjelder også for andre naboland – Danmark, Finland, Sverige.

De fleste (81 %) sier de ville isolere seg hvis de fikk symptomer i de neste 7 dagene, men et betydelig antall sier at de ikke ville gjøre det, eller er usikre på om de ville gjøre det. (19 %).

Kvinner mer villig til selvisolering

Det er også et skille mellom kvinner og menn når det gjelder å isolere seg selv, her kommer vi kvinner best ut av undersøkelsen: 

Menn er mer motvillige enn kvinner mot å isolere seg. Hvis de fikk symptomer, sier 74 % at de ville isolere seg sammenlignet med 88 % av kvinnene.

Av folk i nøkkelstillinger sier halvparten (50 %) at de skal jobbe utenfor hjemmet i de neste 7 dagene, viser undersøkelsen.

Ekspertens beste tips til å holde husfreden

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...