Det plinger i mobilen og på datamaskinen, hjernen din holder på å koke over og du har vanskelig for å sortere blant alle kravene som stilles til deg.
Sosiale Medier-detox
Føler du at du blir nervøs hvis du ikke sjekker Facebook hver time? Tyr du til mobilen når du ikke får sove?
Da er det på tide med en rask sosiale medier-detox.
Dag 1:
Stå opp en halvtime tidligere enn vanlig. Gå til jobben uten mobiltelefon og uten øreplugger. Bare gå i den virkelige verden – IRL. Lytt til fuglene, menneskene rundt deg og trafikken.
Dag 2:
Steng av alle lydsignaler og plinger på mobilen og dataen. Føles det fælt? Vær tøff!
Dag 3–6:
I løpet av disse fire dagene får du bare lov til å sjekke sosiale medier tre ganger per døgn. Du får lov til å sjekke så lenge du vil, men altså bare 3 ganger.
Dag 7:
Vurder din sosiale medier-detox:
Hvilke fordeler har det medført?
Var det lettere eller vanskeligere enn du trodde?
Hvilke ulemper opplevde du?
Hvordan vil du ha det i fremtiden?

Kom deg ut av mediekoma
Det er fristende å synke ned i sofaen etter jobben og gli inn i et mediekoma. Men by hjernen på noe mer inspirerende, og den kommer til å takke deg.
1. Kjøp en tegnebok
Tren opp kreativiteten din med noen kule og vakre tegnebøker for voksne. Du finner massevis av dem i bokhandelen, med flere forskjellige tema. Og ikke glem blyanter i alle verdens farger!
2. Lær deg et nytt språk
Last ned et språkkurs og tren deg opp på bussen til og fra jobben. Det renser hjernen og får deg til å slappe av. Last ned en app eller google etter gratis språkkurs, det finnes flere av dem.
3. Lær deg noe nytt
Flere universiteter har avgiftsfrie kurs online. Gå inn på den internasjonale siden coursera.org og velg hvilke områder du er interessert i. Etter noen minutter med klikk kan du ha begynt å lese et kurs i filosofi ved universitetet i Edinburgh. Sjekk også ut norske nettsteder som f.eks. dataporten.net/gratis-kurs-pa-nettet/ eller søk i Google. Du finner alt fra kurs i japansk til nettdesign.
4. Finn en sak du brenner for
I stedet for å surfe på nettet uten mål og mening, så kjenn etter hva du føler for – hva lengter du etter, hva synes du er morsomt? Kanskje er det å skrive dikt. Å trene. Å male. Å jobbe i hagen. Å bake brød …

Hva skjer når du alltid er pålogget?
– Mobilen er som en digital godtepose, sier hjerneforsker og entreprenør Katarina Gospic.
Er det en risiko ved å alltid være påkoblet?
– Ja, hjernen vår er som en muskel, og den trenger pauser for å ha det bra. Vi er slett ikke laget for å være tilgjengelige hele tiden, svarer eksperten.
Hvorfor er det så vanskelig for oss å gi slipp på mobilen?
– Mobilen fungerer som en digital godtepose. Hjernen får belønning når vi får likes og smilefjes, det er derfor vi sjekker mobilen. Det som først og fremst skaper slike skadelige adferdsmønstre, er hjernens belønningssenter, striatum, som liker raske løsninger. For striatum er det en kjempegod idé f.eks. å sjekke mobilen mens du i stedet burde konsentrere deg om månedsrapporten, sier hun.
Hva er ditt beste tips for å takle alt dette tekniske stresset?
– Det gjelder å rense ut fristelsene, og å stenge av unødige meldinger fra nyhetssider og chatterom på dataen. Bestem deg for å ha faste tider for å sjekke e-post og sms, og la telefonsvareren ta samtalene når du trenger å jobbe konsentrert. Steng av lyder som forteller om nye meldinger og signaler. Det er du, og ikke mobilen og dataen, som skal bestemme når du skal gjøre hva, forklarer forskeren.
Hvordan kan jeg få hjernen min til å fungere maksimalt?
– Sørg for å spise sunt, få nok søvn og tren regelmessig!
3 SMARTE TIDSTIPS
1. Finn biorytmen din
Og jobb etter den! Er du mest energisk og skjerpet om morgenen eller etter lunsj? Da bør du ta de vanskeligste arbeidsoppgavene da. Ikke sløs bort din skarpeste hjernetid på å sortere papirer. Rutineoppgavene kan du gjøre når du er sløvere.
2. Slutt å multitaske
Å snakke i telefonen samtidig som du sjekker e-postene er verdiløst. Hvor mye du enn skryter av at du klarer å ha mange baller i luften, så viser alle undersøkelser at resultatet blir dårligere når vi forsøker å gjøre flere ting samtidig. Konsentrer deg. Å hoppe frem og tilbake er ren sløsing med energi.
3. Be om hjelp!
Pleier du å holde på i en evighet med oppgaver uten å be om hjelp (for ikke å virke dum)? Eller er du sta og vil helst fikse alt selv? Slutt med det. Det går raskere å be om hjelp!
Bli kvitt energityvene
Vi har nesten alle sammen forhold som ikke fungerer så godt. Ofte med energityver som stjeler både kraft og tid. Her er tre testspørsmål:
- Legger denne personen merke til om jeg har problemer? Og forsøker den da å hjelpe meg? Eller har denne personen null peiling på hvordan jeg føler meg? Gir og tar vi omtrent like mye i dette forholdet?
- Når denne personen forteller om noe eller noen, legger vedkommende da inn naturlige pauser slik at jeg kan få si hva jeg mener? Eller er det hele tiden en lang monolog?
- Er det balanse i vårt forhold når vi skal bestemme noe vi skal gjøre sammen?
- Hvis du oppdager at du har en energityv i din nærhet, har du tre valg:
- Du kan like det.
- Du kan forandre på det.
- Du kan avslutte det.
Enten liker du ham eller henne så mye at du vil fortsette å omgås som vanlig. Vil du forandre på det – forklar at du gjerne vil ha et mer balansert vennskap. Men kanskje har personen et helt annet syn på forholdet deres (at det er du som er energityven, nemlig!).
Det er vanskelig å forandre på et forhold der rollene er innøvd gjennom flere år, men noen ganger er det mulig. Noen ganger. Hvis du har forsøkt å forandre på det, men ikke har lykkes, så er det en avslutning som gjelder. Du trenger ikke å gjøre det veldig dramatisk, men ganske enkelt la det gå lenger og lenger tid mellom hver gang dere møtes.