kvinne som pusser tennene

PUSS, PUSS: Så slipper du å borre – og at dårlig munnhelse eventuelt gjør alvorlig sykdom verre i fremtiden.

© Getty Images

God tannhelse = god helse i fremtiden

Vi vet at det er viktig å ta vare på tennene for å unngå hull, men visste du at dårlig munnhelse kan forverre alvorlig sykdom? – Å holde munnen frisk gir bedre generell helserelatert livskvalitet, sier professor Janicke Cecilie Liaaen Jensen. Her får du ekspertens beste tips til god tannhelse.

25. februar 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Det Janicke Cecilie Liaaen Jensen ikke kan om tenner og helse, er ikke verdt å vite. Hun er ekspert på tannimplantater og visdomstenner på operasjonssiden, og tørr munn, spyttutskillelse og oral helse på den medisinske siden. Professoren og lederen ved Avdeling for oral kirurgi og oral medisin, Det odontologiske fakultet, UiO underviser, forsker og behandler.

Dårlig tannhelse kan forverre kreft, Alzheimer og diabetes

– Vi har en viktig formidlings-oppgave. De fleste vet at man skal pusse tennene for å unngå hull. Færre har fått med seg at dårlig oral helse kan forverre sykdommer som kreft, Alzheimer og spesielt diabetes. Periodontitt (tannkjøttsykdom) som ikke blir godt behandlet, forverrer diabetes. Å holde munnen frisk gir derfor bedre generell helserelatert livskvalitet, fremhever hun.

Professor Janicke Cecilie Liaaen Jensen leder ved Avdeling for oral kirurgi og oral medisin, Det odontologiske fakultet, UiO.

EKSPERTEN: Professor Janicke Cecilie Liaaen Jensen er landets fremste ekspert på oral helse sett i sammenheng med livskvalitet og forebygging av sykdommer. Hun er leder ved Avdeling for oral kirurgi og oral medisin, Det odontologiske fakultet, UiO. 

© UiO

Daglig tannpuss, tanntråd og fluor er et pluss

Janicke ser på tannhelse mer som munnhelse, for derigjennom å ta vare på seg selv.

– Både tenner, tannkjøtt og slimhinne er viktig å passe på, se på det som en investering i deg selv nå og for årene som kommer. Når du er oppmerksom på forholdene i munnen, er du med på å redusere hvor alvorlig ulike sykdommer utvikler seg. Jeg er engasjert i dette fordi det finnes ikke så mye informasjon fra legene og trygdesystemet betaler ikke for behandlinger. Journalsystemer snakker heller ikke om munnhelse og tenner.

Heldigvis kan alle gjøre mye for tannhelsen med daglig tannpuss, tanntråd og fluor. Selv hvis problemene har oppstått.

– Å opprettholde god oral helse betyr å ta vare på både tennene og munnslimhinnen. Spytt er helt nødvendig for riktig smaksfunksjon. Brennende følelser, sårt tannkjøtt og slimhinneforandringer som følge av tørr munn, hemmer matinntaket. Svelging hindres også, og dermed reduseres muligheten til å nyte mat betraktelig.

Vær obs på munntørrhet

– Vær oppmerksom på at 400 medisiner gir munntørrhet. Kjenn derfor etter denne bivirkningen, oppfordrer Janicke Cecilie Liaaen Jensen.

Hvordan merker man munntørrhet? Et eksempel er hvis man begynner å reagere på vin.

– Rødvin snerper hvis man har såre slimhinner og lite spytt. Da er det bedre med søtere hvitvin eller bobler. Hvis man har god spyttsekresjon, tenker man ikke over dette, men medisiner kan i perioder gjøre folk tørre i munnen. Man kan få sår i slimhinnen, og brennende, sviende tilstander i munnen som medfører ubehag. Man skal jo se frem til å spise og drikke.

Janicke er også opptatt av den eldre garde fordi statistikk viser at 57 prosent av eldre er underernært.

– De bør selvfølgelig få bedre mat på hjem og institusjoner, men hvis noen spiser for lite må man også sjekke tilstanden i munnen med tannstatus, hull og sår, men det utføres ikke per i dag. Temaet gjelder ikke bare eldre, men alle som ikke tar til seg nok næring. Noen er faktisk født med få tenner som påvirker tyggeevnen. 

Bleke eller ikke bleke tennene?

– Det er mye fokus på pene hvite tenner, og mange bleker tennene for å oppnå dette. Tannbleking fungerer med god spyttsekresjon. Har man derimot dårlig spyttproduksjon som etter stråling, fungerer ikke bleking optimalt.

Sykdommer påvirker spyttproduksjonen

Sjøgrens syndrom er ikke så kjent, men er en betennelse som rammer kroppens kjertler og gir symptomer som tørr munn og tørre øyne.

– Sjøgrens syndrom og auto-immune sykdommer som ofte rammer etter klimakteriet, forringer tåre- og spyttproduksjon. Det kan forklares med at kroppen anser seg som fremmed og angriper seg selv.

Lovverket dekker foreløpig ikke utgifter hos tannlegen for de nevnte plager i munnhulen ut fra sykdommer.

– Derfor er det vel verdt å bruke tanntråd fra man er 20 år. Det koster litt tid, men med gode vaner forebygger man dårlig munnhelse på sikt. Vær også oppmerksom på at mellommåltider ofte ikke er bra for tennene, unngå helst det. Brus kan gi etseskader, for mye sukker er heller ikke bra for tennene. Vi vet det, men bør minnes på det, avslutter Janicke Cecilie Liaaen Jensen.

EKSPERTENS BESTE TIPS FOR GOD TANNHELSE:

  • Vær flittigere med tanntråd.
  • Unngå helst mellommåltider.
  • Brus kan gi etseskade, så reduser eller unngå inntaket.

Ikke gå glipp av: Slik booster du immunforvaret ditt! 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...