© tara.no

Periodontitt - en snikende sykdom

Over halvparten av oss bærer på sykdom i tannkjøttet, ofte uten å være klar over det. I verste fall kan tilstanden føre til at du mister tenner.

4. juni 2013 av Anne-Karine Strøm

Når du passerer 40 er det ikke lenger nok å pusse tennene for å holde dem pene og rene. Godt voksne får ofte problemer med tannkjøttet. Problemene kan være vanskelige å oppdage, og mange er rammet uten å være klar over det. Går du regelmessig til tannlegen, kan tilstandene oppdages i tide, slik at du kan bremse utviklingen.

Symptomene

- Klassiske symptomer er at det friske og lyserøde tannkjøttet blir mer rødlig, gjerne ømt og lett blør ved bruk av tanntråd eller tannstikkere. Det kan skyldes gingivitt, som er en overflatisk betennelse i tannkjøttet. Gingivitt kan være smertefullt, men stort sett er det nok å rense vekk plakk og tannstein, slik at betennelsen gir seg. Går man med gingivitt over lang tid, kan tilstanden hos enkelte ut­vikle seg til periodontitt, en langt mer alvorlig tilstand, sier tannlegene Bettina Iversen Thomseth og John Erik Thomseth på Spesialistklinikk for periodonti i Oslo.  

Periodontitt er svært vanlig hos mange voksne. Utløsende årsak er at belegg av bakterier legger seg i randen der tennene og tannkjøttet møtes. Vanligvis skyldes dette at man ikke pusser tennene regelmessig, og at man ikke bruker tanntråd eller tannstikkere for å holde tennene rene. Men selv om man gjennomfører disse prosedyrene nøye og flittig, kan man få problemer.

Sammenheng med sykdom

I mange år har man forsket på periodontitt, men ennå gjenstår løse tråder. Nå har man funnet ut at signalstoffer fra betennelser i tannkjøttet påvirker immunforsvaret vårt, hjernen og det hormonelle systemet. Tilstander i munnhulen, deriblant tannkjøttet og vevet som fester tennene, kan være et speil på tilstander andre steder i kroppen. Blant annet kan betent tannkjøtt ha sammenheng med svikt i immunsystemet, hormonell ubalanse og stress. Men også arvelighet, røyking, dårlig allmenntilstand, andre sykdommer og bruk av enkelte medisiner kan være medvirkende faktorer. De senere årene har forskning vist at betennelsestilstander i tannkjøttet kan bidra til livstruende sykdommer som hjerte- og karlidelser. Tannlegene forteller at også revmatiske lidelser (leddgikt) kan ha sammenheng med bakterier og betennelsestilstander. Diabetikere har to til fire ganger høyere risiko for å utvikle periodontitt. Spesielt er sammenhengen mellom bakterier og trigging av immunforsvaret interessant, mener periodontittspesialistene.

Slik behandles periodontitt

Vanskelig å oppdage

- Mange som rammes av periodontitt er ikke selv klar over det, og sykdommen utvik­ler seg gradvis og snikende. Prosessen foregår i et område som ligger på undersiden av tannkjøttet, der hvor bakterier trives, og som ikke er synlig. Sjelden kjenner man symptomer før tennene begynner å løsne! Men heldigvis er de fleste tannleger observante og følger med på tegn som kan indikere at noe er på gang. Det beste man kan gjøre selv for å forebygge, er å sørge for gode rengjøringsprosedyrer, få renset tennene for plakk og tannstein regelmessig hos tannlegen og ellers unngå røyking og psykisk stress. Har man problemer med tannkjøttet, vil tannlegen kunne veilede den enkelte med renhold, som er individuelt tilpasset, eventuelt henvise videre til spesialist. Det er imidlertid viktig å få behandling i tide.

 

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...