© Spesialistklinikk for periodonti

Slik behandles periodontitt

Behandling og forebygging av tannkjøttsykdommen periodontitt.

4. juni 2013 av Anne-Karine Strøm

Som regel er det vanlige tannleger som behandler periodontitt. Men når det er behov for spesialkompetanse, kan man ta direkte kontakt med en periodontiklinikk, eller bli henvist av tannlegen for vurdering og behandling.

Periodontitt er en vanlig tannkjøttsykdom blant voksne.

Behandling dreier seg om alt fra rensemetoder til kirurgi og implantater, avhengig av hvilket stadium man har av sykdommen. Spesialistklinikken for periodonti samarbeider med andre tannleger og spesialister, og man kan få veiledning i trygderettigheter hva gjelder behandlinger.

Periodontitt og betennelsestilstander i tannkjøttet kan forebygges eller stanses. For å forebygge kan man få fjernet plakk og belegg rundt tennene, og også i lommen mellom tannkjøttet og tennene, noe som utføres av tannleger eller tannpleiere. Om bakteriebelegget er forkalket, slik at det har oppstått tannstein, kan dette fjernes både mekanisk og ved ultralyd. Deretter kan man selv gjøre tiltak som å pusse tennene nøye, og ved jevnlig bruk av tanntråd, tannstikkere og interdentalbørster (små børster som selges på apotek og som gir tilgang til rens mellom tennene).  Om tannkjøttlommen langs tannen er for dyp, kan det være nødvendig med kirurgisk periodontittbehandling, ofte i sammenheng med nyere typer behandling som tar sikte på å gjenskape noe av det tapte tannfestet; periodontal regenerasjon.

Etter en systematisk behandling vil man kunne holde problemet i sjakk. Pasienter som har fått innsatt implantater på grunn av tannkjøttproblemer, vil kunne utvikle ”periimplantitt”. Det er meget viktig at en periimplantitt oppdages tidlig og får nødvendig behandling. Antibiotika vil ofte, men ikke alltid, være en del av den systematiske behandlingen, etter analyse av den enkeltes bakterieflora. Laserbehandling har vist seg å kunne være effektivt i noen tilfeller.

Økonomisk støtte

Folketrygden dekker en del av utgiftene ved systematisk behandling av tannkjøttsykdommer. Større behandling gir mer støtte, som ved marginal periodontitt og periimplantitt, og til rehabilitering av tannsett som følge av slik sykdom. Formålet er å gi stønad til behandlinger som kan bidra til å unngå tanntap og til å få kontroll over infeksjoner. Før rehabilitering må det utarbeides en behandlingsplan. Tannlegen som er ansvarlig for gjennomføring av behandlingen og oppfølging, må forholde seg til et gitt regelverk. Les mer på helfo.no.

Alternativ hjelp

Cand.real. med botanikk som hovedfag, Rolv Hjelmstad, er en av landets fremste eksperter på urter og plantevekster. Myrra, salvie, kamille, ringblomst og solhatt skal virke mot tannkjøttbetennelser. Urtene kan ha antibakteriell og virusdrepende effekt, eller virke styrkende på tannkjøttet. Han anbefaler også Q10, og mener at supervitaminet har god effekt på sykdommen. Redusert inntak av stivelses- og sukkerholdig mat og drikke, råkost og lite bearbeidet mat er bra. Harde og fiberrike matvarer renser og stimulerer tennene og tannkjøttet, og tyggingen stimulerer spyttproduksjonen, som igjen bidrar til å bekjempe plakk. Les mer på rolv.no.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...