Lavt stoffskifte
© Thomas Dahl

"For meg er det en sammenheng mellom ubalanse flere steder i kroppen"

Helle Marie (46) er så frossen at hun må sove med varmeteppe. Og når hun begynner å miste håret, skjønner hun at det er noe galt. Det viser seg at stoffskiftet er i ubalanse. Hun velger å gå en annen vei enn den medisinske.

7. september 2023 av Gitte Høj

Jeg er i begynnelsen av 40-årene og føler meg generelt dårlig. Jeg opplever forskjellige symptomer som kommer og går. Jeg er frossen, trøtt, jeg mister hår og førdøyelsen er ikke normal. Det er irriterende, men jeg tar litt forskjellige kosttilskudd og forsøker å leve med det. Men symptomene forsterkes. Jeg begynner å slite med å sovne fordi jeg er så frossen og må bruke varmeteppe. Jeg er veldig glad i gå tur, og når jeg gjør det, merker jeg at overskuddet ikke er det samme, fordi jeg ikke orker å gjøre så mye lenger. Jeg mister også mer hår nå. Det gjør meg veldig nervøs.


Det blir tydelig for meg at det er noe galt med kroppen min. Jeg vet at jeg har noen hormonelle problemer og ubalanser fra før, blant annet kraftige blødninger under menstruasjon. Det er kaos. Sånn har jeg hatt det i årevis, og det blir regulert med hormonell prevensjon. Jeg begynte faktisk på p-piller da jeg var 14 år, selv om jeg ikke var seksuelt aktiv.

Helle Marie Battrup (46)

• Hypnotisør med egen klinikk

• Single og mor til et voksent barn

Stoffskifte og utradisjonell behandling

EGEN VEI: Helle Marie takket nei til tradisjonell behandling av lavt stoffskifte. Løsningen på plagene sine fant hun på en alternativ vei.

© Thomas Dahl

Først litt lavt - så altfor lavt 

Jeg har allerede en legetime for en rutinesjekk av ADHD-diagnosen min, som jeg får medisiner for. I den forbindelse skal jeg ta noen rutinemessige blodprøver. Og de gir utslag på lavt stoffskifte, men bare litt. Jeg vil ikke behandles for det, og avslår tilbudet om medisinsk behandling. Jeg har behov for å finne ut hva dette dreier. seg om. Det får jeg selvfølgelig ikke gjort, og tiden bare går.

Cirka tre år senere er jeg på ferie i Mexico og blir ganske dårlig. Jeg blir lagt inn på sykehus, og det viser seg å være tarmslyng. Jeg er innlagt i rundt fire dager og går igjennom forskjellige undersøkelser. Jeg får vite at livmoren min er forstørret, og derfor bestiller jeg en time hos legen min når jeg kommer hjem. Jeg får tatt blodprøver og målt stoffskiftet fordi problemer med fordøyelsen kan være et tegn på at det er noe galt med stoffskiftet.

Det viser seg at det står dårligere til med stoffskiftet mitt nå. Det er altfor lavt. Legen min anbefaler igjen å begynne med medisiner for det, men jeg avslår igjen. Jeg vil fortsatt håndtere det selv. Jeg tenker at årsaken er følelsesmessig stress som jeg sliter med på dette tidspunktet. At det er det som kan være årsaken til at kroppen min ikke fungerer optimalt. Og at den kanskje selv kan finne tilbake til en balanse når det blir rolig rundt meg igjen.

Derfor fokuserer jeg på hva jeg selv kan gjøre for å gjenopprette balansen. Jeg kommer over boken «Thyroid Healing» av Anthony William, og leser den. I den finner jeg tipset om å finne ut av om stoffskifte-problematikken kan skyldes en tidligere virusinfeksjon. 15 år tidligere hadde jeg faktisk kyssesyken. Den ligger passivt i kroppen og kan bli aktivert og eksempelvis angripe skjoldkjertelen under langvarig stress. For meg virker det logisk, og derfor tester jeg noen av prinsippene fra boken og fjerner eksempelvis stressorer i kosten – det vil si sukker, hvete, melkeprodukter og egg. Kosten fra da av består av mer grønnsaker, kylling og så videre. Jeg lager juice av selvblekende stangsellerieri daglig, og tar forskjellige kosttilskudd som B12, sink og magnesium.

Helle Maries 3 beste råd

1. Tenk holistisk hvis du har stoffskifteproblemer. Det kan skyldes en underliggende ubalanse i kroppen, så det er viktig ikke bare å behandle symptomene.

2. Hvis du begynner å endre på kosten, gjør det gradvis. Ta bort noen råvarer og tilføy noen andre, så det ikke blir så overveldende.Kroppen venner seg raskt til det, og det blir en ny vane.

3. Behandlingen som legen din foreslår, er et forslag. Det finnes alternativer til tradisjonell medisin, men de kjenner ikke nødvendigvis legen din til. Undersøk hva som finnes av behandlinger og ta en prat med legen din – det er jo ditt liv og din kropp det handler om.

Det begynner å virke

Kostholdsendringene begynner å virke etter et par uker. Jeg merker at noen av symptomene avtar. Jeg er ikke lenger så frossen og trøtt. Til gjengjeld sliter jeg fortsatt med hårtap og en fordøyelse i ubalanse. Derfor oppsøker jeg en soneterapeut, og det er faktisk hun som anbefaler meg å få sjekket hormonbalansen.

Jeg får time hos en ekspert i naturlig hormonterapi. Der blir jeg oppfordret til å lese boken «Naturlig hormonterapi». Jeg må også fylle ut et spørreskjema og ta en spyttprøve, og etter et par uker får jeg svar på testen som viser at jeg har et sterkt forhøyet nivå av østrogen, et for lavt nivå av progesteron og høyt kolesterol. Nå føler jeg at brikkene faller på plass. Det viser det seg at det er en hormonfortyrrelse som er den underliggende grunnen til stoffskifteproblemene mine. Denne ubalansen svekker immunforsvaret, og det gjør at skjoldkjertelen er under press på grunn av virus.

Behandlingen fremover går ut på å minske overskytende østrogen ved hjelp av kosttilskudd som magnesium og chlorella. Jeg tar også gaba, som har en avslappende effekt. I tillegg tilfører jeg kroppen progesteron i kremform. Det høye kolesterolet regulerer jeg med mer fritid, yoga, naturopplevelser og å si nei til det som stjeler energien min. På grunn av ADHD-en min har jeg lett for å bli stresset, og det er jeg veldig obs på.

I dag spiser jeg helt vanlig og har det bra. Fordøyelsen plager meg fortsatt, men jeg er ellers fri for plager.

Jeg har akkurat fått sjekket stoffskiftet, og fikk bekreftet det jeg føler: Det er ikke lenger for lavt!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...