mental helse livsstilsendringer
© / Getty Images

"Dette er den kanskje aller viktigste helsefaktoren for et godt og langt liv"

– Jeg ville gjerne være den som var til stede for andre, og som leverte på alle plan både faglig og sosialt, men var ikke så flink til å ta vare på meg selv, sier Annette Borge Dragland i sin første spalte her i Tara.

30. januar 2023 av Annette Borge Dragland & Marit Gaare Laache

Annette heter jeg, og noen kjenner meg kanskje fra podkasten «Leger om livet». Jeg bor på Fornebu sammen med Henrik og de to sønnene våre, Anton på tre år og Olav på åtte, og nylig fylte jeg 36. Jeg bestemte meg tidlig for å bli lege. Moren min hadde alvorlig leddgikt, og som barn hadde jeg et ønske om å kunne hjelpe henne og andre som hadde smerter.

Da jeg gikk femte året på medisinstudiet opplevde jeg selv å gå på en smell. Årsaken var sammensatt, slik jeg også ser det er hos mine pasienter som kommer med ulike helseutfordringer. 

Jeg kjente på stress, vonde tanker og følelser, hadde ledd- og muskelsmerter og mageplager. Dette førte igjen til dårlig søvn, og ble en vond sirkel som gjorde at jeg også begynte å trekke meg unna det sosiale miljøet. 

Jeg ville gjerne være den som var der for andre, og som leverte på alle plan både faglig og sosialt, men var ikke så flink til å ta vare på meg selv. Heldigvis så den kloke faren min at jeg ikke hadde det bra da jeg kom hjem til NordNorge på vinterferie det året. Samtalen med ham ble et vendepunkt, og jeg skjønte at jeg måtte finne ut hvordan jeg kunne hjelpe meg selv til å få det bedre. 

Jeg visste mye om kroppens organer og hadde lært mye om biokjemi, fysiologi og patologi, men nå begynte jeg også å fordype meg i litteratur som hjalp meg til å se helheten.

Annette Borge Dragland tara

SE HELHETEN: – Jeg synes det er så fint å vite at små livsstilsendringer kan gjøre at flere får det bedre, sier Taras nye spaltist Annette Borge Dragland.

Jeg bestilte en haug med bøker som supplerte det jeg lærte på studiet, og fordypet meg i alt fra mat og tarmflora, søvn og bevegelse, til stressmestring og psykologi. Med denne kunnskapen ble det lettere å se hva som skulle til for å snu den vonde spiralen jeg hadde kommet i. 

Jeg ble mer bevisst på hvordan mat, ernæring og stresshormoner påvirket meg, og hvordan jeg kunne få god og dyp søvn igjen. Jeg gikk fra å trene knallhardt på treningssenter til å ta rolige joggeturer, og prioriterte mine gode relasjoner. Små endringer som sammen ga store utslag, og jeg erfarte hvordan alt hang sammen og hvordan de ulike faktorene påvirket hverandre.

I turnusperioden, og senere som fastlege, ble jeg overrasket over hvor mange som hadde lignende plager, også unge mennesker som ikke burde ha slike utfordringer. Etter hvert ble jeg klar over at jeg brukte mye tid i konsultasjonene på å snakke med pasientene om livsstil og livsstilsendringer. 

psykisk helse søvn


© Getty Images

For stikk i strid med det vi tidligere har trodd, viser forskningen at livsstil er viktigere enn gener når det kommer til utvikling av sykdom. 

Samtidig som pasientene fikk behandling for sykdomsplagene, ga jeg dem også verktøy slik at de selv kunne ta grep for bedre helse. Jeg så hvor friske de ble, og det ga motivasjon til å fortsette å lære pasientene mine om alle disse ulike faktorene som påvirker helsen vår. 

Men jeg ble også fortvilet over at jeg ikke kunne nå ut til flere. For det er så mye ny og spennende kunnskap, som at tarmbakterier kan påvirke søvnen vår, og at trening kan påvirke tarmbakterier. 

Og resultatene fra en studie ved Harvard, «the Harvard Study of Adult Development», som har gått over 80 år, viser at den kanskje aller viktigste helsefaktoren for et godt og langt liv, er våre relasjoner. 

«Den aller viktigste helsefaktoren for et godt og langt liv, er våre relasjoner»

Som lege er jeg opptatt av å se helheten når det kommer til helse. Alt henger sammen, om det er tarmbakterier, maten vi spiser, søvn, stressmestring eller hvordan vår mentale helse påvirker vår fysiske helse og omvendt. Jeg synes det er så fint å vite at små livsstilsendringer kan gjøre at flere får det bedre. Å dele forskningsbasert kunnskap ble så viktig for meg at jeg satte spesialiseringen til å bli hudlege på vent, og startet podkast for å nå ut til flere.

Voksne kvinner kommer ofte med ulike symptomer på stress. Søvnproblemer og mageutfordringer er gjerne blant disse. 

Vi trenger tydeligere fokus på kvinnehelse, og det er fint å få formidle god kunnskap til Taras lesere. 

Les også: Her er gode råd til deg som sliter med hodepine

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...