Disse 5 sunne urtene kan du dyrke i hagen
Naturen byr på mye sunt, og vi har latt oss inspirere av den til å plante det beste i vår egen lille urtehage. Hent mer energi og overskudd direkte fra dine egne krydderurtepotter. Så plukk i vei!
Rett utenfor – i hagen din, i pottene dine og balkongkassene – kan det skjule seg et skattkammer av sunne energibomber pakket inn i de vakreste urtene som du enkelt kan høste og flette inn i ditt daglige kosthold. Det krever bare litt jord, vann og oppmerksomhet. Og ja, kanskje til og med litt omsorg, fordi urtene må tas vare på og pleies regelmessig. Det kan også være sunt at du gir deg selv et lite avbrekk og stikker fingrene i jorda. Her finner du kanskje inspirasjon til din kommende urtehage, fylt med urter som kan gi deg ekstra overskudd og energi.

1. Salvie
Hva gjør det for deg?
Salvie er en krydderurt som kan hjelpe mot svette og hetetokter, hvis du f.eks. er i eller på vei inn i overgangsalderen. Denne tilstanden har gjerne en negativ påvirkning på energinivået ditt. Salvie antas å redusere produksjonen av signalstoffer i hjernen og kroppen som medvirker til å utvide blodkarene, og som fører til at du føler deg varm. Krydderurten inneholder plantestoffer som kan ha en østrogenlignende effekt på energien din, litt som rødkløver, altså planteøstrogener.
Slik bruker du salvie:
Bladene er en velkjent krydderurt, som du kan bruke på mange forskjellige måter. De har en sterk og krydret smak og passer godt som krydder til kylling eller kalv. Du kan også lage te av bladene ved å helle over kokende vann og la det stå og trekke i 10 minutter. Om du vil kan du putte i en lakrisrot i koppen også. Lakrisrot inneholder også planteøstrogener og B-vitaminer, og har en beroligende effekt. Drikk teen varm eller avkjølt.

2. Mynte
Hva gjør det for deg?
Mynte er et godt alternativ hvis man sliter med dårlig fordøyelse, noe som absolutt kan stjele energi og overskudd. Mynte er nemlig rik på eteriske oljer som får fart på fordøyelsen, og reduserer for eksempel luft i magen. Som andre krydderurter er mynte også en god kilde til antioksidanter og flavonider (sterke fargestoffer) som er styrkende for immunforsvaret.
Slik bruker du mynte:
Ha frisk mynte i kaldt vann, eller ta en liten håndfull, og hell kokende vann over, da får du en fantastisk myntete. Har du mye av den i urtehagen din eller i pottene dine, kan du lett tørke de ferske myntebladene og oppbevare dem sammen med resten av ditt tørkede krydder.

3. Ingefær
Hva gjør det for deg?
Denne knoklete lille planteroten er et lite vidunder med mange gode effekter. Den har høy konsentrasjon av ingegingeroler, som er mikroskopiske antioksidanter som gjør at ingefær demper betennelsestilstander i kroppen. Ingefær styrker også immunforsvaret, og kan dermed gi kroppen en boost hvis du skulle være utsatt for et virus i kroppen som tærer på deg og stjeler overskuddet ditt. Roten kan vokse i en potte i vinduskarmen, og i et drivhus.
Slik bruker du ingefær:
Du får maksimalt ut av denne roten ved at du spiser eller drikker den i rå form. Riv den, og ha den i smoothien, yoghurten eller juicen. Finhakk den og bruk den i supper og wokretter eller i marinader. Du kan også legge skiver med ingefær i kokende vann sammen med noen sitronskiver, og drikke det som en te. Det vil gi deg en ekstra boost.

4. Persille
Hva gjør det for deg?
Krydderurten er en ekte eksplosjon av antioksidanter med mye C-vitaminer og mikroskopiske flavonoider som understøtter og styrker immunforsvaret ditt. Faktisk inneholder persille ti ganger så mye C-vitaminer som for eksempel brokkoli. Gled deg også over at persille motvirker dårlig ånde, noe som ikke et minus i jakten på å føle seg vel.
Slik bruker du persille:
Finhakk frisk persille og bruk det som det lille ekstra grønne drysset på alt du kan spise. Det fungerer stort sett på alle salater, brødskiver og varme retter med fisk, fjærkre og grønnsaker, slik du kjenner det fra barndommen. Persille var kanskje den første krydderurten du spiste?

5. Hvitløk
Hva gjør det for deg?
Hvitløk bugner av plantestoffene alliin og allicin, som sammen med løkens øvrige komponenter antas å ha en gunstig påvirkning på kretsløpet. For eksempel ved å senke blodtrykket ditt og redusere risikoen for åreforkalkning. På toppen av det hele inneholder hvitløken også en spesiell type kostfiber, inulin, som antas å fungere prebiotisk. Dette betyr at kostfiber fremmer opptaket av probiotiske bakterier, som kan sette seg i tarmen og styrke tarmfloraen. Og nettopp denne gevinsten er en viktig brikke i overskuddet ditt, da tretthet og mangel på energi også kan henge sammen med dårlig fordøyelse.
Slik bruker du hvitløk:
Du bruker hvitløk som en krydderurt som gir maten ekstra smak. Den gjelder både stekt og bakt mat, både varme og kalde retter. Knuser du hvitløken og lar den trekke i olje eller lignende, vil den gunstige effekten forsterkes.
