Bør frukt være i kjøleskapet?
Bør frukt være i kjøleskapet?

Hva tåler å stå kaldt og hva gjør ikke? 

© Getty Images

10 ting du ikke bør oppbevare i kjøleskapet

Mange tror at kjøleskapet bevarer maten lengre, men med disse matvarene er det stikk motsatt!

1. juli 2017 av Katrine Vendelbo

Du har sikkert, som mange tenker at de har, en viss peiling på hvilke matvarer som må oppbevares kaldt, og hva som tåler å stå utenfor kjøleskapet. 

Men visste du at det er et par matvarer som faktisk ikke tåler å stå kaldt, som de aller fleste av oss likevel setter på kjøl?

Noen matvarer mister smak eller endrer konsistens av å bli oppbevart for kjølig, og bør helst ha romtemperatur fremfor å stå kaldt. Les her hvilke matvarer det gjelder - så sparer du kanskje litt plass i kjøleskapet også!

© Getty Images

1. Tomater

Det finnes dem som foretrekker kalde tomater, spesielt i sommersalaten, men det skader faktisk tomatsmaken dersom du oppbevarer dem i kjøleskapet. Teksturen endres også, og smaken blir svakere og mindre intens enn tomater som er oppbevart i romtemperatur. Prøv selv!

© Getty Images

2. Brød

Det er fristende å ha brødet i kjøleskapet, særlig typer brød som er litt tyngre og ikke like luftige, som rugbrød. Men faktisk så tørker brødet fortere ut hvis det ligger i kjøleskapet, enn det hadde gjort om det ble oppbevart i en brødboks på kjøkkenbenken. Det har også lettere for å danne mugg om det ligger på kjøl. Husk at brød heller ikke skal oppbevares i tette plastposer!

© Getty Images

3. Frukt og bær

Stenfrukter, bær og bananer har ikke godt av temperaturer som finnes i kjøleskap! De fleste fruktene vi kjøper kommer fra utlandet og er plukket lenge før de modner. Når de kommer til landet er de som oftes ikke spiseklare og trenger modning for slik at vi kan nyte dem. Hvis du legger dem i kjøleskapet stopper du modningsprosessen helt opp. Bananene blir bløte og sorte eller grå, og smaken til bærene blir blass og vannete. Oppbevar frukt og bær på et tørt og kjølig sted, som en matbod eller kjeller.

© Getty Images

4. Avokado

Temperaturen i kjøleskapet kan forhindre de deilige avokadoene å modne skikkelig, så la dem ligge i romtemperatur! Et godt tips for å få avokadoen til å modne raskere er å legge dem i samme skål som eplene dine. Stoffet "etylen" i epler hjelper frukt å modne raskere.

© Getty Images

5. Kakerester

Kald og tørr kake er ikke akkurat festlig! Unngå nettopp dette ved å oppbevare kakerestene dine i romtemperatur oppi en tørr og lufttett boks. Unntaket er selvsagt dersom det er en kake med krem eller ost som kan bli sur, da skal den selvfølgelig stå kjølig.

© Getty Images

6. Basilikum

Urter tåler ikke kalde temperaturer i kjøleskapet! Den friske basilikumen visner mye raskere, og trekker dessuten til seg også lukten til de andre matvarene den står sammen med. Faktisk skal basilikum behandles på samme måte som du behandler dine blomster. 

© Getty Images

7. Pickles

Eddiklaken som sylteagurkene ligger i er et rent konserveringsmiddel som gir dem lang levetid. Så sant de ikke er åpnet, er det derfor ingen grunn til å la dem ta opp plassen til andre matvarer i kjøleskapet. Det samme gjelder for all hermetikk og fermentert mat som er uåpnet!

© Getty Images

8. Egg

Kanskje den matvaren det har vært mest debatt rundt, om hvor det faktisk er best å oppbevare den! Kjølig eller romtemperert? Bakere har alltid sverget til romtempererte egg, og en undersøkelse gjort av forskere i England viser at det ikke var noen forskjell på eggene som ble holdt kjølig og dem som sto på kjøkkenbenken i romtemperatur. Det viktigste for eggene er stabil temperatur, og at du er sikker på at de kommer fra en trygg leverandør som har gode vaner for å unngå salmonellasmitte.

© Getty Images

9. Agurk

Agurk smaker aller best dersom den får styre unna kjøleskapet! Likevel er det mange av oss som legger den der i frykt for at den skal råtne fortere hvis den ikke ligger veldig kaldt. Faktisk er det motsatt! Den råtner fortere ved svært lave temperaturer, så det beste du kan gjøre for agurken din er å legge den tørt og kjølig i en matbod eller kjeller.

© Getty Images

10. Gulrot

Gulrøtter skal helst holdes unna sterkt sollys, så det er ikke et alternativ å legge dem på kjøkkenbenken! Smaken til gulrøttene forsvinner og de tørker inn, samtidig som de er mer utsatt for råte og mugg, dersom de blir lagt i kjøleskap. De bør ligge kjølig, men altså ikke så kaldt som det kan bli i kjøleskapet, en tørr kjeller eller matbod er mer optimalt.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...