Er maten utgått på dato?
Så lenge holder matvarene i kjøleskapet – egentlig.
Hvordan skal kjøtt oppbevares?
Kjøper du ferskt kjøtt hos slakteren er det et par ting du kan huske på:
Sjekk alltid datostemplingen. Kjøttets holdbarhet avhenger av størrelsen på kjøttstykket, så jo mindre biter kjøttet er delt opp i jo kortere er holdbarheten. Biffer kan generelt holde seg et par dager i kjøleskapet, mens større kjøttstykker har lengre holdbarhetstid.
Kjøtt du kjøper i butikken er vakuumpakket, og da følger du datostemplingen på pakken.

Egg
Stempling og oppbevaring av egg
Norge følger EUs regler når det gjelder stempling og oppbevaring av egg. Egg er ikke en lett bedervelig matvare så derfor merkes de med best før.
Egg skal oppbevares kjølig.
Hvor lenge er eggene holdbare?
Ikke heng deg opp i stemplingsdatoen på kartongen - norske egg er like trygge og gode i flere måneder etter at holdbarhetsdatoen er passert så lenge de oppbevares i kjøleskap.
Norske egg er av topp kvalitet i verdenssammenheng.

Hermetikk
Holder hermetikken evig?
Hermetiske produkter er varmebehandlet ved høy temperatur slik at alle bakterier er drept, og den solide emballasjen beskytter innholdet mot ytre påvirkning. Derfor er det svært ofte lang holdbarhet på hermetikk.
Dersom hermetikken oppbevares langt over holdbarhetsdatoen så kan produktet få noen forandringer i farge, men så lenge emballasjen er hel og tett så kan produktet spises lenge etter at datoen har gått ut.
Om hermetikkboksen buler eller har hull kan det være et tegn påp bakerievekst.

Sushi
Sushi er et produkt med svært kort holdbarhet da bakterier som kan føre til matforgiftning raskt kan blomster opp, og fordi smak og kvalitet raskt forringes.
Når du kjøper ferdig emballert sushi skal du forholde deg til holdbarhetsstemplingen. Hvis du kjøper sushi i løs vekt må du spørre betjeningen om holdbarhetsdato.

Skal ikke varm mat settes i kjøleskapet?
Hvis du setter varm mat i kjøleskapet vil kjøleskaptemperaturen stige, og dermed kan de andre matvarene forringes. Høy temperatur kan gi kondens som igjen gir gode vekstvilkår for bakterier. Vamrebehandlet mat som skal oppbevares kaldt bør derfor kjøles ned før den settes inn i kjøleskapet. Et triks er å fordele maten i små enheter, men under nedkjøling bør ikke maten være pakket inn eller være i tett beholder.

Oppbevaring av frukt og grønt
Det meste av frukt og grønnsaker skal oppbevares i kjøleskap, men tomat, agurk. srtisjokk, fersk ingefær, aubergine og squah er noen av unntakene - disse trives best på kjøkkenbenken.
Et godt råd er å ikke kjøpe inn mer frukt og grønt enn du vet at du kan spise i løpet av en uke.
Frukt og grønt skal ikke oppbevares i sammen. Oppbevar dem i hver sin skuff i tillegg til å pakke grønnsaker hver for seg.

Hvor lenge kan maten ligge i fryseren?
Hvis maten skal fryses for senere bruk må innfrysingen skje i god tid før dato for siste forbuksdag.
Det er store variasjoner i anbefalt fryselengde for ulike typer kjøttprodukter. Blant annet avhenger fryselengden av fettinnholdet i produktet. Fett er det første som harskner, så magert kjøtt har generelt lengre holdbarhet enn kjøttprodukter med høyt fettinnhold.
Tining av frossen mat bør skje ved kjøleskaptemperatur. Et godt tips er å merke produktene du skal fryse med dato for nedfrysing og hva slags vare det er.
Kjøtt som ligger i fryseren etter anbefalt oppbevaringstid har sannsynligvis ikke like god kvalitet som da du frøs det ned.
Kjøtt som har vært fryst og tint flere ganger vil selvfølgelig også få redusert kvalitet.
Bedervet kjøtt vil alltid avgi en lukt som ikke frister til å smake på kjøttet.

Holdbarhet
Forskjellen på siste forbruksdag og best før
Lett bedervelige matvarer som fersk fisk, kylling, kjøttfarse og rå pølse skal være merket med siste forbuksdag. I tillegg skal slike matvarer alltid ha opplysninger om oppbevaringsmåte på emballasjen.
Datoen siste forbruksdag er ofte satt ut ifra mikrobiologiske hensyn - det vil si at etter siste forbruksdag kan du bli syk av mikroorganismene i produktet.
Matvarer som ikke er lett bedervelige skal merkes med best før eller best før utgangen av. Holdbarhetsmerking av denne type matvarer skal først og fremst opplyse om hvor lenge varen holder seg uten å tape kvalitet.
Matvarene skal være holdbare en tid etter oppgitt dato forutsatt at de er oppbevart på rett måte og har uåpnet emballasje.
Varen kan selges etter best før-datoen.
Slik settes holdbarhetsdatoen
For begge typer holdbarhetsmerking, både siste forbruksdag og best før, er det produsenten som setter holdbarhetsdato ut fra sin kjennskap til produktet.
Holdbarheten reduseres når emballasjen er åpnet
Holdbarheten reduseres i ulik grad og med ulike konsekvenser. Ofte vil det stå på pakningen hvor lenge produktet er holdbart etter at emballasjen er brutt.
