Maud Angelica Behn datteren til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn Årets modigste kvinne 2020 Tara

GAVMILD: Maud Angelica donerer overskuddet av sine to trykk som hun har tegnet, portrettet av faren Ari Behn og reven som symboliserer Ari, til organisasjonen LEVE. 

© NTB

Modige Maud Angelica gir stor pengegave til LEVE

Maud Angelica Behn, som nylig ble kåret til Årets modigste kvinne 2020 av Tara, valgte å gi prispengene til LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Også overskuddet av salg av trykkene sine gir hun til organisasjonen.

1. november 2020 av Lisbeth Skøelv

Prispengene fra Tara på 25 000 kroner gir 17-årige Maud Angelica Behn i sin helhet til LEVE. I tillegg har hun fått trykket opp både tegningen hun tegnet til og av faren som hun hadde med i begravelsen, kalt «Glitrende diamant», og en annet symbolsk tegning av Aris favorittdyr reven med en påfulgfjær i munnen, kalt «Your spirit». 300 trykk av hver er nummerert og signert av Maud, og selges for 1800 kroner per stykk til inntekt for etterlatte-organisasjonen.

– Jeg føler ingen press om å gjøre det, jeg har selv lyst til det. Det føles fint å kunne hjelpe andre som er rammet av selvmord. Vi har det vanskelig, jeg skulle ønske vi kunne hjelpe folk med å unngå selvmord, så deres etterlatte slipper å gå gjennom den smerten som vi går gjennom. Selv om vi ikke klarte å unngå vår situasjon, hadde det vært fint å hjelpe til med å unngå at andre gjør det, sier Maud til Tara om gaven. 

Terese Grøm LEVE Maud Angelica Behn datteren til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn Årets modigste kvinne 2020 Tara

HYLLER MAUD: Generalsekretæren i LEVE, Terese Grøm, berømmer Maud Angelicas gave og engasjement for saken. 

© Assa Kooy Tveiten

Takknemlig

Generalsekretær Terese Grøm i LEVE er svært takknemlig for gavene.

– På vegne av et samlet LEVE vil jeg si tusen hjertelig takk for at Maud Angelica gir både prispengene og overskuddet fra salget av trykkene til LEVE, og for at hun opplever vårt arbeid som meningsfylt og viktig, sier Terese Grøm, som syntes Taras valg av Maud Angelica som Årets modige kvinne 2020 var riktig.

– Det er en viktig og fortjent kåring, både for hennes modige stemme, og for hva den stemmen har kommet til å symbolisere i et større perspektiv. Når begrunnelsen for kåringen er hennes tale til sin far som begikk selvmord, viser det hvor mye kraft som ligger i et så tydelig og smertefullt erfaringsbudskap om selvmord, et felt som har vært tabubelagt og skambelagt gjennom årtier.

Maud Angelica Behn datteren til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn Årets modigste kvinne 2020 Tara

VIL GJØRE EN FORSKJELL: Maud Angelica ønsker å gjøre mer for både psykisk psyke, folk som sliter med selvmordstanker og organisasjonen LEVE. 

© Svein Finneide

– Bruker sin smertelige erfaring

Hun tror talen har betydd mye for andre som sliter psykisk og etterlatte etter selvmord. 

– Maud Angelica er en offentlig person som er knyttet til kongefamilien. Nå var hun også en privatperson som mistet sin far i selvmord, og begravelsen ble direktesendt nasjonalt. Det er en situasjon det er vanskelig å sette seg inn i, og som viser hvorfor hun er kåret til Årets modigste kvinne. Maud Angelica har selv uttrykt at hun ønsket å bruke sin smertelige erfaring til noe som hadde verdi. 

– Nasjonal personlig stemme

– Jeg tror måten hun satt ord på sitt budskap, som privat og offentlig person, gjorde henne til en slags nasjonal personlig stemme for de som sliter og for de som mister. Hennes smerte og bønn gikk langt utover hennes eget tap, det er hva som gjorde talen så sterk og kraftfull og nådde så mange, sier Grøm og fortsetter:

– Gjennom sin tale satt Maud Angelica et direkte språk på den dype smerten selvmord egentlig handler om, både for dem som sliter og for dem som mister. Det er kun smerte, fortvilelse og meningstap. Du er heller ikke alene om å bære selvmordstanker, og det finnes hjelp. Samlet tror jeg det budskapet ble en vekker for mange og kanskje første steg til livredning.

Uvurderlig verdi

Hun mener Aris families åpenhet om dødsfallet har hatt en uvurderlig verdi i et samfunnsperspektiv.

– Åpenheten som Ari Behns nærmeste viste, bidrar til å redusere spekulasjoner og rykter som fort oppstår i kjølvannet av utydelig kommunikasjon om dødsfall. Det forenkler også mye for de som mister og for dem som er rundt, og bidrar til å fjerne følelsen av at selvmord ikke skal snakkes om. Samtidig er det viktig for LEVE å understreke at det alltid er de etterlatte selv som avgjør i hvilken grad man vil være åpen, sier generalsekretær Terese Grøm i LEVE.

Ps. Hvis du ønsker å kjøpe et av Maud Angelicas trykk til inntekt for LEVE, kan du sende en mail til Galleri Art Design, som administrerer salget: [email protected]

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...