Vinneren av årets modigste kvinne 2017, Kari Hilde French
Vinneren av årets modigste kvinne 2017

Kari Hilde French vant Tara-prisen Årets modigste kvinne 2017. Her sammen med sjefredaktør og jurymedlem Torunn Pettersen.

© Paul Lockhart

Kari Hilde French ble Årets modigste kvinne 2017!

– Jeg tar imot prisen på vegne av alle modige mødre som ikke blir sett, sier vinner av Tara-prisen Årets modigste kvinne 2017, Kari Hilde French. Med pengepremien vil hun hjelpe fanger.

14. oktober 2017 av Lisbeth Skøelv

Under ser du filmen fra Taras live-sending på Facebook, da Kari Hilde French mottok prisen under Tara-weekend på Geilo!

Under en festkveld i forbindelse med Tara-weekend på Vestlia på Geilo lørdag 14. oktober ble Tara-prisene delt ut foran 300 av magasinets lesere. Komiker Dora Thorhallsdottir ledet kvelden gjennom både moro og alvor. 

Kari Hilde French, som er kjent for sin åtte år lange kamp for å få sin dødssyke og dødsdømte sønn Joshua hjem fra Kongo, stakk av med den gjeveste prisen, Årets modigste kvinne. 

Fokus på kvinner generelt

– Det betyr noe for meg å få prisen av Tara, for det setter et fokus på kvinner generelt, norske kvinner hvor det er veldig mange som er modige og som aldri blir sett. Vi kunne trukket frem tusenvis av dem som er modige på hver sin måte. Jeg er en representant for dem, for jeg blir sett fordi fokuset har vært så sterkt på Joshua og saken. Det setter også fokus på Kongo, spesielt fangenes og kvinnenes situasjon, for der er det også mange modige mødre, og det setter fokus på fangers situasjon, som jeg er blitt veldig opptatt av de siste årene, sier 68-åringen. 

Ønsker å hjelpe andre fanger

Selv fikk hun sønnen sin hjem til slutt, men pengepremien fra Tara på 30 000 kr ønsker hun å hjelpe andre fanger med. 

– Spesielt den britiske organisasjonen som heter Prisoners abroad. De hjelper britiske fanger i utlandet, og Joshua kom inn under den gruppen, han er jo også britisk. Jeg har ofte tenkt at jeg kunne tenke meg å støtte dem økonomisk, og nå får jeg jo mulighet til det. Og så er det et par fanger jeg trenger å hjelpe nede i Kongo. I tillegg håper jeg å kunne gi noen av pengene til en norsk organisasjon som også hjelper fanger. Så jeg har mange gode saker jeg har lyst til å bruke pengene på, sier prisvinneren. 

Har du ikke tenkt at du kunne brukt dem på deg selv? 

– Nei, prispenger kunne jeg aldri tenkt på å bruke på meg selv. Det ville jeg ikke hatt god samvittighet for, sier modige Kari Hilde French. 

Årets modigste kvinne 2017
Vinneren ble kåret i en fullsatt sal på Vestlia:

Fra venstre: Kveldens konferansier og stand up-komiker Dora Thorhallsdottir, jurymedlem Mari Maurstad, vinneren Kari Hilde French og jurymedlem/sjefredaktør Torunn Pettersen. Jurymedlem Karita Bekkemellem var ikke til stede på festkvelden.

© Paul Lockhart
Vinneren av Astrid Gunnestads Minnepris 2017
Vinneren av Astrid Gunnestads Minnepris 2017:

Marion Knutsen vant Astrid Gunnestads minnepris. Her fotografert sammen med sjefredaktør i Tara, Torunn Pettersen.

© Paul Lockhart

Marion Knutsen vant Astrid Gunnestads minnepris 2017

Marion Knutsen (30) vant Taras andre pris for kvelden, Astrid Gunnestads minnepris 2017 og 20 000 kroner, for sin åpenhet rundt seksuelle overgrep i den såkalte «Tysfjord-saken» i Nordland. – Det er stort å vinne denne prisen – og spesielt fordi det er åpenheten rundt overgrep som blir hedret. Vi trenger mindre tabu og mindre skam rundt overgrep, sier den unge prisvinneren, som er blitt ansiktet utad i den omfattende saken i den lille bygda i nord. 

Finalister Årets modigste kvinne 2017
Finalistene:

Disse fem modige kvinnene har alle sin sterke historie, og var årets finalister til kåringen av Tara-prisen Årets modigste kvinne 2017!

© Paul Lockhart

Modige finalister

Juryen hadde plukket ut fem verdige finalister til Årets modigste kvinne 2017 og Astrid Gunnestads minnepris 2017 som hver hadde sine egne unike historier med stort mot.

Prisene ble delt ut lørdag 14. oktober under Tara-weekend på Vestlia på Geilo.

Her er en kort presentasjon av finalistene:

finalist årets modigste kvinne 2017, tara-prisen
Finalist:

Anja Riiser

© Espen Solli

Anja Riiser

Alder: 46

Bosted: Oslo og Nigeria, opprinnelig fra Skedsmokorset i Akershus

Yrke: Områdeleder i Nigeria for Flyktninghjelpen

Anja Riiser setter sitt eget liv i fare for å hjelpe noen av de mest sårbare menneskene i verden, flyktninger fra områder med krig og naturkatastrofer. I Nigeria jobber 46-åringen med folk drevet på flukt av den islamistiske terrororganisasjonen Boko Haram. Før hun begynte i Flyktninghjelpen jobbet Anja i Kirkens Nødhjelp og Amnesty, blant annet i krigsherjede land som Liberia, Malawi, Filippinene og Nord-Irak.

finalist årets modigste kvinne 2017, tara-prisen
Finalist:

Cechell Oftedal

© Espen Solli

Cechell Oftedal

Alder: 28

Bosted: Kristiansand, opprinnelig fra Filippinene og Stavanger

Yrke: Butikksjef på Bik Bok og gründer av hjelpeorganisasjonen Heart4Kids

Unge Cechell vokste opp i slummen i Manila med en narkoman far og en fraværende mor. Som 14-åring kom hun til Norge, og 28-åringen er et levende bevis på en som har tatt vare på alle mulighetene hun har fått: Butikken hun er sjef for ble kåret til Årets butikk i fjor, hun utdanner seg til å bli bachelor i sosiologi, og hun har startet hjelpeorganisasjonen Heart4Kids for å hjelpe gatebarna i Manila. 

finalist årets modigste kvinne 2017, tara-prisen
Finalist:

Marianne Nordli

© Espen Solli

Marianne Nordli

Alder: 53

Bosted: Oslo, opprinnelig fra Tromsø

Yrke: Kompetanseleder på Fremskrittspartiets hovedkontor

For 30 år siden ble Karl Ole til Marianne etter en kjønnsskifteoperasjon. I boken «Det sterke kjønn», som kom ut tidligere i år, beskriver Frp-politikeren kampen for å få å få korrigert sitt kjønn og kunne leve som den kvinnen hun alltid har følt seg som. Gjennom sin åpenhet ønsker hun å hjelpe andre som er født i feil kropp og deres pårørende. 

finalist årets modigste kvinne 2017, tara-prisen
Vinner av Astrid Gunnestads pris:

Marion Knutsen

© Espen Solli

Marion Knutsen

Alder: 30

Bosted: Kårvikhamn i Troms, opprinnelig fra Tysfjord i Nordland

Yrke: Jobbet på skole før mammapermisjonen

Marion Knutsen er blitt et ansiktet utad i den såkalte «Tysfjord-saken», overgrepssaken med flere titalls fornærmede og mulige overgripere på et lite sted i Nordland. 30-åringen har delt både sin avdøde mors og sin egen overgrepshistorie i et håp om mer åpenhet og mindre skam for ofre for seksuelle overgrep. For det har hun blant annet blitt kåret til Årets nordlending og Årets same. 

vinner årets modigste kvinne 2017, tara-prisen
Vinner av Årets modigste kvinne prisen:

Kari Hilde French

© Espen Solli

Kari Hilde French

Alder: 68

Bosted: Oslo

Yrke: Pensjonist og forfatter

Kari Hilde French har kjempet i åtte lange år for å få hjem sin dødsdømte sønn Joshua fra Kongo. 68-åringen har bodd tre år i hovedstaden Kinshasa, og brukt all ledig tid på å hjelpe sønnen og medfangene i fengslet, organisere møter med høytstående kongolesere, inkludert presidenten i landet, og veldedig arbeid. Hun har vært en "plage" for tre norske utenriksministre. I mai i år fikk hun endelig sønnen hjem. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...