På barrikadene for barna:
På barrikadene for barna:

Aktivist, barnelege og fembarnsmor Anna Owczarz har ført en lang og hard kamp mot helsemyndighetene.

© Espen Solli

Barnelege Anna Owczarz: "Jeg følte meg først maktesløs og ufattelig trist før jeg ble veldig sint"

Anna Owczarz opplevde alle legers mareritt. Hun mistet en pasient. Et lite barn.

22. januar 2016 av Lisbeth Skøelv

Nummer to i Årets modigste kvinne 2015, barnelege Anna Owczarz, har gjort seg upopulær hos helsemyndighetene og populær hos folk flest for sin utrettelige kamp for å bevare et forsvarlig sykehustilbud for de aller yngste.

Men det har kostet mye for fembarnsmoren. 

I hardt vær

47-åringen var behandlende lege da en hjertesyk gutt på ti måneder døde under helikoptertransport.

Etterpå klandret hun helsemyndighetene for dødsfallet fordi de hadde besluttet å helgestenge barneavdelingen ved Kristiansund sykehus for å spare penger.

Den polske overlegen sto på barrikadene også før denne saken. Det var først etter det tragiske dødsfallet at hele Norge ble oppmerksom på den lille, frittalende kvinnen.

 Omfattende kamp 

De som leser lokalavisene på Nordmøre kjente henne trolig fra før. Det gjorde i alle fall sykehusledelsen i Kristiansund.

Hun hadde gitt dem sin mening og varslet om farene ved nedskjæringer på sykehuset over lengre tid.

– Det har vært en omfattende kamp, jeg har jobbet på et nedleggingstruet sykehus i mange år. Endringer har vært foreslått hvert år fra avdeling til avdeling, men det har akselerert veldig de siste tre årene, forteller hun.

Godt kjent

Anna har jobbet ved barneavdelingen ved Kristiansund sykehus siden hun kom til Norge fra Polen sammen med familien i 2001.

– Byen og sykehuset er lite, gjennom årene har jeg blitt veldig godt kjent med både foreldrene, barna og historiene deres. Noen av barna har jeg jo fulgt helt siden de var født. For en del av pasientene har jeg vært veldig tilgjengelig, de har fått privatnummeret mitt og jeg har fulgt dem opp også utenfor arbeidstiden min. 

– Det verste som kan skje, skjedde den helgen. Da gutten døde, knakk jeg litt sammen. Men etter hvert gikk fortvilelsen over til sinne. Jeg følte at jeg jobbet i et system som la til rette for at jeg skulle mislykkes. Du får på en måte ikke noe reelt valg, du må velge mellom pest og kolera. Man kan ikke gjøre jobben sin bra da. Min store sorg er at jeg ikke greide å redde ham, sier Anna.

I raseri satte hun seg ned og forfattet en melding på helseminister Bent Høies Facebook-side:

«Det er meg, Høie, som er barnelegen til xxx! Han døde i mine hender fordi du velsignet denne helgestengningen!!! Ta frem det brevet jeg sendte deg 23. oktober hvor jeg ba deg om hjelp. Flere foreldre gjorde det samtidig! Jeg vil si deg det samme som jeg sa til mine direktører og klinikksjef – dere er total uegnede til å drive med helse! Ta hatten og gå! Denne døden tilgir jeg deg aldri!»

Les resten av intervjuet med Anna Owczarz i Tara nr 1, i salg nå!

Anna fikk andreplassen i Tara-kåringen Årets modigste kvinne 2015.

© Espen Solli
Tara nr 1
Tara nr 1

I salg nå

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...