Ada Sofie Austegard
© Espen Solli

– Jeg har vært så mye redd og usikker

Ada Sofie Austegard er kåret til årets modigste kvinne 2016. Hun snur frykt til ureddhet ved å huske på hva hun kjemper for.

9. januar 2017 av Lisbeth Skøelv

Ada Sofie Austegard (53) vet at hun er modig, men at hun er Norges modigste kvinne visste hun ikke før Tara fortalte det til henne – og hele Norge – under prisutdelingen i Oslo i oktober. Og overraskelsen ble visst stor.

– Det hadde jeg aldri trodd, ALDRI! Men det er både en ære og litt flaut. I motsetning til de fleste priser som blir gitt til meg på vegne av stiftelsen, er Årets modigste kvinne-prisen veldig personlig. Jeg er nominert av kvinner og tildeles prisen av et kvinneblad med en jury av kvinner foran en sal full av kvinner. Det føles skikkelig girl power og varmer veldig, sier Ada Sofie

Hun har øremerket prispengene på 30 000 kroner som startkapital til det kommende Stine Sofies Forskningsfond.

Taras sjefredaktør Torunn Pettersen var stolt over å utrope Ada Sofie Austegard til Tara-prisen Årets modigste kvinne 2016.
Årets modigste:

Taras sjefredaktør Torunn Pettersen var stolt over å utrope Ada Sofie Austegard til Tara-prisen Årets modigste kvinne 2016.

© Espen Solli

Gründeren og generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse er klar på at selv om hun er kåret til Årets modigste kvinne 2016, er det andre som hadde fortjent prisen mer.

– Jeg møter hver dag de virkelig modige, de som lever på skjult adresse, de som er på flukt, de veldig modige barna. Så jeg tenker at litt av prisen er deres også. Og prisen jeg må betale for alle prisene jeg får, er Stine Sofie. Det alvorlige utgangspunktet glemmer jeg aldri. Motivasjonen min er å hjelpe de barna som overlever volden.

Hun er veldig opptatt av at man bør flytte fokuset fra fagpersoner som jobber med tematikken og voksne, over til barna.

– Vi voksne som er rundt barn som er blitt utsatt for vold og overgrep, må slutte å synes synd på oss selv. Synes du at du har en for tøff jobb når du jobber med vold mot barn, da er det bare å bytte jobb. Da er du ikke tøff nok. Jeg er drittlei av at vi skal sitte og holde hverandre i hendene og snakke om hvor tøft vi har det fordi vi jobber med så vonde saker. Jeg sitter med bilder av barnelik, og så er det liksom MEG det er synd på?

– Jeg er positiv av natur

Ada Sofie er engasjert i stemmen og sterk i blikket. Det er dette hun brenner for. Hjelp til voldsutsatte barn. Sårheten over å ikke kunne redde sin egen datter.

Vi husker alle Baneheia-saken fra 2000. Åtte år gamle Stine Sofie og 10 år gamle Lena ble funnet voldtatt, knivstukket og drept to dager etter at de ble meldt savnet. To unge menn ble dømt for drapene. Mange har lurt på hvordan Ada Sofie har greid å hele tiden se fremover og tenke positivt – selv oppi sitt livs største tragedie.

– Jeg tror at jeg av natur er et positivt menneske. Jeg tenkte på dem som hadde mistet to barn, jeg tenkte på dem som bor på utsiden av Norges grenser, som lever i krig. Jeg hadde mann, barn, hus, mat på bordet. Det var veldig viktig for meg å ha fokus på hva jeg hadde igjen, ikke bare hva jeg hadde mistet, sier Grimstad-kvinnen.

Samme år som datteren ble drept, grunnla Ada Sofie sammen med en ungdomsvenninne Stine Sofies Stiftelse.

– Dette var noe jeg hadde brent for i mange år, det kom ikke bare av det som skjedde med Stine Sofie. Men jeg skjønte veldig fort hvilken makt man fikk som «moren til». Jeg gikk alltid rett til topps når det gjaldt hvem jeg ville møte, rett til justisministeren, for eksempel, forteller hun.

I 2008 fikk Ada Sofie Kongens fortjenestemedalje i gull fra Kong Harald.
Vant pris:

I 2008 fikk Ada Sofie Kongens fortjenestemedalje i gull fra Kong Harald.

© Scanpix

Posttraumatisk vekst

Det er nå 16 år siden Ada Sofie mistet datteren sin. Allerede før begravelsen tok hun et valg om å få et godt liv. Det har ikke vært enkelt.

– Jeg har vært så mye redd og så usikker på valgene jeg har tatt, men jeg har alltid hatt i bakhodet at jeg ikke gjør dette for meg selv, jeg gjør det for barna der ute. Det er det som gir meg kraften. Jeg fikk diagnosen posttraumatisk stressyndrom etter drapet på Stine Sofie, men jeg har valgt å snu diagnosen til posttraumatisk vekst. Jeg er blitt så uredd fordi jeg vet hva hjertet mitt jobber med og for, nemlig barna, og da tør jeg å ta modige avgjørelser, ta sjanser, stå foran store forsamlinger, ting jeg aldri hadde gjort før.

53-åringen har også tatt fysiske utfordringer hun har fått på strak arm: Krysset Grønlandsisen – 600 km – på ski sammen med Cecilie Skog. Klatret Kilimanjaro. Syklet Norge på langs. Og til neste år pilegrimsleden fra Trondheim til Oslo

– Jeg – som er imot all form for fysisk aktivitet! Jeg trener aldri, det er det kjedeligste jeg vet. Men jeg visste at bedriftseiere har sansen for tøffe ledere, så jeg tenkte at jeg tar én lang skitur, så er jeg ferdig med «heile dritten». Deretter kan jeg imponere og skryte av det. Det var strategisk tenkt hele veien, oppmerksomhet rundt saken og midler til stiftelsen er den eneste grunnen til at jeg gjør slike «stunts». Jeg beveger meg ikke en meter uten å få noe igjen for det, såpass kynisk er jeg, sier hun ærlig.

Selvlært lobbyist

Ada Sofie har aldri veket fra en utfordring, men hun innrømmer at det har vært tøffe tak å bygge opp stiftelsen fra ingenting til den maktfaktoren den er i dag.

– Jeg fikk låne et 12 kvadratmeter stort rom hos kommunen, og da jeg gikk på jobb første dagen hadde jeg ikke peiling på hva jeg skulle gjøre. Det bunnet bare i et ønske om å gjøre NOE. I begynnelsen var det straffeutmålingene som opptok meg. Det ble gitt lengre straff for å stjele et maleri eller for økonomisk kriminalitet enn for å voldta et barn, sier 53-åringen.

Men da hun sa hun ville endre rettssystemet, ble hun imidlertid bare ledd av. Likevel fikk hun mast seg til at den daværende justisministeren satte ned et utvalg som skulle se på rettssikkerheten for fornærmede og etterlatte.

Andre kaller det lobbying, jeg kaller det masing. Og jeg ble ved kongelig resolusjon valgt ut til å sitte i utvalget sammen med profilerte dommere, jurister og politifolk. Jeg var kjemperedd og følte meg som en idiot: Ofte måtte jeg grine når jeg kom tilbake på hotellrommet på kvelden, så tøft var det, sier Ada Sofie om utvalget hun satt i fra 2004 til 2006. 

Men jobben ga resultater. Utvalget som stiftelsen sørget for å få nedsatt resulterte i 57 lov- og forskriftsendringer. 

– Mange av punktene der jeg var i mindretall i utvalget, fikk jeg flertall for i Stortinget. Det var visst historisk at en lekmann eller -kvinne hadde fått endret så mye, sier Ada Sofie.

Under utvikling:
Under utvikling:

Deler av Stine Sofie Senteret i Grimstad er fortsatt byggeplass, men det har begynt å ta imot barn og deres pårørende – og Unni Storm-Johansens barneskulptur er på plass.

© Espen Solli

Åpnet senter for voldsutsatte barn

Mange vil nok si at Ada Sofie Austegard er usedvanlig dyktig i sitt fag. Og i år har hun fått til noe ingen har gjort før henne: Hun har åpnet verdens første senter for voldsutsatte barn.

– Senteret er hjertebarnet mitt. Arbeidet begynte før jul i 2010 da jeg oppdaget at det fantes sentre for omtrent alle grupperinger, men ikke for voldsutsatte barn. Og da bestemte jeg meg for at det måtte jeg gjøre noe med.

Det nye senteret på 3150 kvadratmeter har kapasitet til 12 familier hver uke, som får gratis reise og opphold.

Hun går ikke helt med på at jobben hennes har vært terapi etter drapet på datteren, men at det har vært fint å finne mening oppi det meningsløse.

– Jeg hadde nok uansett engasjert meg i noe selv om jeg ikke hadde mistet Stine, for jeg er en person som liker å være engasjert. Savnet forsvinner aldri, men det er ikke like sterkt i dag som den gangen, sier Ada Sofie, og forklarer:

– Som jeg sier til foreldrene på senteret, som ofte har barn som har opplevd grov vold, vært vitne til vold, eller utsatt for seksuelle overgrep: De som er foreldre til barn som har overlevd, har en kjempeviktig jobb. Jeg kunne ikke gjøre mer for Stine, men jeg kan hjelpe foreldrene å gjøre noe for deres barn. Det er mange hverdagshelter der ute som jeg på en eller annen måte representerer

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...