– Det føles ubeskrivelig godt å vinne rettsaken mot min eks-stemor. Det var ufattelig vondt å gå igjennom denne kampen, men absolutt nødvendig – ikke bare for meg selv, men også for å vise mange andre at man kan klare å få gjennomslag og vinne.
Mona Anita var et av flere barn i en storfamilie som ble sviktet av foreldrene, stemoren, barnevernet og samfunnet. 17 søsken endte opp under barnevernets omsorg. Hunden ble hentet ut av dyrevernsnemda fordi de mente han ikke hadde det bra i hjemmet, mens barna måtte bli.
– Jeg tror det er barnet i meg som i dag føler et veldig sterkt behov for å bli hørt og sett – og oppleve litt rettferdighet, sa Mona Anita Espedal til Tara for ett år siden. Da var hun nettopp blitt kåret til Årets modigste kvinne 2019 av Tara for sin tøffe kamp for erstatning fra barnevernet og kommunen – og lovendring til barnas beste.

STOLT VINNER: Mona Anita Espedal ble kåret til Årets modigste kvinne i 2019. Her sammen med to av jurymedlemmene for Tara-prisen, sjefredaktør Torunn Pettersen (t.v.) og skuespiller Mari Maurstad.
© Paul Lockhart
Husker volden
Hennes første barndomsminne er vold.
– Det er å bli sparket ned trappene. Å bli løftet opp etter veggen. Stemor tok tak rundt halsen min så jeg fikk blåmerker. Det var ren tortur, fortalte hun til Tara.
Etter at hennes biologiske mor stakk av da Mona bare var to uker gammel, giftet faren seg på nytt. Hun og storebroren fikk tre nye stesøsken, senere fikk de fire søsken til.
Hun forteller at stemoren hadde et voldsomt temperament, som spesielt gikk ut over de barna som ikke var hennes egne. Mona mener volden hun opplevde er skyld i at hun i dag er sterkt hørselshemmet.
– Stemoren min pleide å stikke ting inn i ørene på meg. Fordi det gjorde vondt.

TÅREVÅTT: Mona Anita synes det er tungt å snakke om den vonde barndommen, men som voksen har hun tatt et oppgjør med alle som har sviktet.
© Tor LindsethHjelper andre
Fortiden får hun ikke gjort noe med, men den sterke 31-åringen fra Rogaland har fokusert på å hjelpe andre i samme situasjon og jobbe for lovendring til barnas beste. Som en oppreisning til den lille jenta hun en gang var.
Men hun har hatt et brennende ønske om at eks-stemoren skulle bli straffet.
Etter at Mona Anita som 10-åringen ble hentet ut av barndomshjemmet, ble stemoren siktet for vold og mishandling, men til tross for flere vitnemål mot henne, ble saken til slutt henlagt av statsadvokaten. Det provoserte Mona så mye at hun valgte å saksøke eks-stemoren.
– Det er urettferdig at den kvinnen har fått leve livet sitt akkurat som hun vil. Hun har gått helt ustraffet. Jeg kan ikke tenke på det. Det gjør noe med meg, sa hun til Tara i fjor.

MØTTE STATSRÅDEN: Mona Anita har stått på for å få politikerne i tale. Her er hun og støttespilleren Wenche Meinich-Bache sammen med landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
© PrivatVant rettsaken
Tidligere i høst fant rettsaken sted. Mona Anita krevde 2,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra sin tidligere stemor. Nå er dommen klar: Mona Anita Espedals tidligere stemor er dømt til å betale henne 175 000 kroner i oppreisningserstatning.
– Det er en stor lettelse å kunne legge denne saken bak meg, å gå videre i livet vel vitende om at det er tre dommere som tror meg, og at jeg er blitt hørt, og at hun er nødt til å stå til ansvar for handlingene hun har utført mot meg og søsknene mine, sier Mona Anita, og fortsetter:
– Fremover vil min største kamp være å fokusere på å få endret lovverket i forbindelse med erstatnings- og foreldelsessaker som handler om vold mot barn. Å bedre rettsikkerheten for alle barn i samfunnet som ikke har en like god start på livet som andre.
Må betale omkostningene selv
31-åringen er imidlertid ikke fornøyd med at hun selv må dekke saksomkostningene sine på 786 000 kr.
– Eneste som jeg reagerte på i dommen, er at jeg selv må dekke mine saksomkostninger, så akkurat den biten vil bli anket. Det koster å kjempe for rettferdighet. Ellers er jeg så fornøyd! Og det viser bare hvor viktig det er med en lovendring, det er nemlig ikke slik at det er offeret og de svake i samfunnet som skal måtte kjempe en umenneskelig kamp for å få rettferdighet, sier Årets modigste kvinne 2019, Mona Anita Espedal.