© Lene Wikander

Den store jenteturen: Cocktails & Kaftaner

Når tjue damer blir invitert på jentetur med Tarabloggen Tarapi for å oppleve Afrikas eventyr, skjer det noe helt spesielt. – Det er liksom som om alle drar ned glidelåsen og puster med magen, sier skuespiller Astrid Overaa.

25. februar 2019 av Lene Wikander

Jeg må innrømme at da jeg inviterte bloggleserne mine på jentetur til Tanzania og Zanzibar, ante jeg rett og slett ikke hva jeg hadde satt i gang. Det startet med at jeg bare skulle arrangere èn tur så jeg kunne få meg litt ferie og besøke min gode venninne i Dar es Salaam selv, men så tok det helt av.

Etter tre minutter hadde nesten seksti damer vipset inn depositum for det som ble hele tre jenteturer i 2018 og nå er blitt enda flere jenteturer i 2019. Da vi satt på stranda på Zanzibar, måtte jeg spørre noen av dem hvorfor de var så ivrige etter å komme seg på jentetur?

– Det er noe helt eget med å dra på jentetur, sier Astrid Overaa (62) bak Teaterfabrikken i Ålesund. Hun har akkurat fremført siste akt av enkvinnesforestillingen Lilly Valentin på stranda for de andre damene. Lilly Valentin er historien om en kvinne som tar spranget og tør når hun reiser til Hellas uten sin ektemann i jakten på å finne seg selv. En gripende forestilling om vilje, mot, kjærlighet og frykt for det ukjente som Astrid har spilt hele 47 forstillinger med rett før hun kom hit.

Jenter på tur: Kvinnefellesskapet på en slik tur byr på avslappet og herlig stemning. Fra venstre Astrid Overaa, Mary Svartdahl Schjerpen, Nina Ellefsen, Marianne Vegsund og Kari Gaarder.

© Lene Wikander

Vil du på jentetur til Tanzania?

Har du lyst til å dra på jentetur til Tanzania med Taras journalist og blogger Lene Wikander, følg bloggen hennes Tarapi på Facebook og meld deg inn i reisegruppen «Kaftankraft – Jentetur til Tanzania» der det nå arrangeres nye turer for 2019. 

– Det å være med andre voksne damer som alle vil det samme: Ha det morsomt, finne et pustehull i hverdagen, oppleve eventyret, prate om livet, havet, døden og kjærligheten, det er bare deilig rett og slett, mener Astrid. Hun takker likevel Lilly Valentin for at hun i det hele tatt turte å dra.

– Jeg har alltid vært veldig hjemmekjær og litt redd for å reise utenlands. Men nå tenkte jeg; kan Lilly så kan jeg! Astrid ler med hele magen. Den magelatteren må plateaktuelle artist og programleder Tine Skolmen (51) ta noe av æren for siden hun dagen før innførte «bukslepp på beachen». Kort fortalt går bukslepp ut på å slappe av i den kroppen og det badetøyet man har, konsentrere seg om å nyte livet der og da og puste helt ned i magen. Alt utført til terningkast seks med hikstende latter under den daglige seansen med «Cocktails & Kaftaner» på stranda.

– Jeg er veldig glad for at jeg turte å reise, fortsetter Astrid og retter litt på et drog av en lilla chiffon-kaftan hun kjøpte med seg etter et kaftanshow med ekte damer som modeller i Stone Town tidligere på turen. Det var også der hun plukket opp et antikt blåse-horn hun siden har brukt til å varsle jentegjengen om at strandbaren er åpen. Det er også Astrid som har valgt Crocs i stedet for flipflops på stranda. Komfort trumfer alt.

SALME FOR ZANZIBAR: Tine Skolmen synger Edith Piaf for damene på stranden.

© Lene Wikander

– Det har vært helt fantastisk, flirer hun.

– Ikke minst fordi vi alle har vært voksne damer, men likevel i et stort spenn fra 35 til 67. Alle bærer sin historie og alle er forskjellige, likevel deler vi noen helt grunnleggende erfaringer nettopp fordi vi er kvinner.

Det er så deilig å se at folk bare; javel, sånn er vi, bare å dra ned glidelåsen og åpne for livet. Og det er jenter mye flinkere til enn menn. Når menn er med skal vi liksom gjøre oss til av en eller annen idiotisk grunn, mener hun.

Tine Skolmen tror tiden er kommet for at vi tar kvinnefellesskapene tilbake.

– Sosiale medier har vært veldig viktig for jenter og kvinner de seneste årene. Gutta har jo alltid hatt nettverk som Frimurerlosjen og sånn, men sosiale medier åpnet kanskje særlig opp for kvinnelig nettverking og samarbeid. Det er der vi treffer hverandre og finner hverandre nå, det ble jo veldig tydelig med metoo, mener Tine.

– Vi må ikke glemme at kvinnehistorien er så ekstremt kort. All historie helt inntil nylig ble jo skrevet av og for menn. Vi kvinner har liksom representert sånne små muntrasjonsråd innimellom slagene. Vi har ikke blitt tatt seriøst for våre feminine fellesskap rett og slett, mener hun.

KAFTAN-CATWALK: Moteshow med kaftaner og ekte kvinner med vanlige kropper som modeller i Secret Garden hos Emerson Spice Hotel, skaper kvinnefellesskap på tvers av kulturer.

© Lene Wikander

Så da blir det lett å latterliggjøre baking og andre typiske feminine ting. Hvorfor forherliger vi en bok om ved og vedfyring, mens vi latterliggjør bøker om cupcakes? fnyser Tine som elsker å bake, men ikke er mindre feminist av den grunn.

– De er jo ikke tilfeldig disse strukturene her, men nå tror jeg de er i ferd med å brytes en gang for alle. Noe skjedde i etterkant av metoo som vil få større rekkevidde enn vi aner tror jeg. Vi er i ferd med å ta det feminine tilbake, mener Tine og tror kvinner er lei av å bli latterliggjort.

– Vi har gått rundt med så dårlig selvtillit og vært så redde for å ta plass at nå er vi rett og slett i ferd med å få nok. Derfor tror jeg vi nå søker mer sammen i kvinnefellesskap uten å skamme oss, sier Tine som også synger på noen av arrangementene til Dora og Tara-spaltist Bjørg Thoraldsdottir.

 – Når de to damene kan fylle et helt kulturhus med det de kaller Lykkebobler, ja da er det noe på gang, mener Tine.

– Der har vi snakket om ensomhet, det å tørre å snakke om skammen og tørre å ta plass. Er det noen her som har kommet hjem fra en fest noen gang og tenkt «å nei, nå har jeg snakka for mye?» Tine illustrerer med å heve armen over hodet.

Alle rakk opp hånden og kjente seg igjen, sier hun med trykk på alle

Tine drar på jentefest og jentetur fordi hun synes det er morsomt og fordi hun mener det er verdifullt.

– Det å kunne få være sammen, bare kvinner, uten å måtte forstille seg, det tror jeg er veldig verdifullt, sier hun.

– Og så er det selvfølgelig mange som ler av det hvis det er rosa og heter Lykkebobler og sånn, men det nye nå er at damer bare driter i at noen synes det er teit, mener Tine.

Men hun tror også det har noe med alder å gjøre.

– Når vi er passert førti, er vi kommet i den alderen hvor vi begynner å gi litt faen. Det er rett og slett morsommere å være på jentefester og dra på jenteturer. Det er slutt på den tiden hvor vi skal ta oss ut hele tiden. Det å bli kjent, møte og dele med alle de damene som er her uten mennene sine. Det er så utrolig befriende og deilig og gir mye mer styrke og kraft enn man kanskje skulle tro, mener Tine som tror dynamikken hadde vært veldig annerledes hvis det var menn med på turen.

– Hadde det vært menn med, hadde de tatt og fått mye av oppmerksomheten sånn som menn gjør. All forskning viser jo at menn tar ordet mer, snakker mer, skifter samtaleemne og får mer oppmerksomhet. 

KUNSTHÅNDTVERK: En tur i den mobile masai-butikken på stranden er et must for å kjøpe litt håndlagde suvenirer. 

© Lene Wikander

Nina Ellefsen (55) og Kari Gaarder (51) er to av damene på jentetur som virkelig praktiserer kvinnefellesskap på heltid, også utenom ferie og fest. Begge var nemlig kjæreste med samme mann før de ble bestevenninner og faktisk kjøpte hus sammen!

– Altså, vi var ikke kjæreste med ham samtidig, ler Nina.

– Kari var forlovet med ham først og jeg etterpå. Det morsomme var at han sa til meg at jeg burde bli kjent med Kari fordi vi var ganske like og kunne blitt gode venner. Men jeg bare svarte sånn: særlig, det kommer aldri til å skje. Nina flirer.

– Men så ble det slutt og Kari fikk seg hund. Jeg hadde hund fra før og vi bodde i samme nabolag og endte på tur med hundene sammen.

– Når man går sånn på tur så snakker man mye. Så ble vi bare bestevenninner da.

Man kan vel si at det var jeg og Nina som kom best ut av det forholdet der faktisk, haha, Kari ler med magen hun også. Det er bukslepp på gang.

– Men da vi gikk tur med hundene våre og så på alle de fine hagene i nabolaget, snakket vi om hvordan vi begge alltid hadde drømt om en stor hage, forteller Kari.

– Den gangen bodde vi i hver vår lille leilighet i Oslo også bare slo det oss: Vet du hva, vi kjøper oss tomannsbolig og blir gamle sammen, haha. 

COCKTAIL: Mary Svartdahl Schjerpen koser seg og har reist alene på jentetur, men fått mange nye venninner og bekjente.

© Lene Wikander

Mary Svartdahl Schjerpen (65) tenkte i samme baner da hun ikke fikk venninnen sin med på jentetur.

– Da venninnen min ikke ville bli med, tenkte jeg at, nei, da drar jeg alene, sier hun bestemt.

– Når voksne damer kommer sammen sånn, må det bare bli livlig, inkluderende og uhøytidelig, tenkte jeg og det ble det. Særlig dette med å være inkluderende og vise omsorg syns jeg kvinner i gruppe er flinke til, mener Mary som også er del av et kvinnefellesskap hjemme.

– Jeg er fra Rakkestad i Østfold og ble skilt for 18 år siden, har to døtre og fire barnebarn, noe jeg er godt fornøyd med. Men da er det gøy å ha vinklubben med jentene.

– Vi har også reist på jentetur til Frankrike der vi leid bil og stor leilighet vi bodde i sammen. Det var kjempegøy så jeg visste jo fra før hvor herlig jentetur kan være, smiler hun og retter litt på kaftanen. Det er nemlig straks klart for «Cocktails & Kaftaner» på stranden igjen.

Marianne Vegsund (57) bor på Lysaker i Oslo, men er opprinnelig fra Ålesund. Også hun har gode erfaringer med jentetur fra før.

– Vi har en syklubb hjemme i Norge med 16 medlemmer, men vi syr aldri. Vi kaller klubben «Elmer, nålens hvile». Den er oppkalt etter kanarifuglen til en av damene i syklubben. Selv om vi er en syklubb som aldri syr, gjør vi mye annet gøy, forteller Mariann.

– Vi startet opp i 1981 og møtes hver tredje uke. Vi har reist på masse turer sammen, sist var 13 av oss i New York i ti dager. På sånne turer bare koser vi oss, tar sannhetsserum i form av vin og prater om alt mulig rart.

– Vi kjente hverandre lenge før menn og barn kom inn i bildet. Mennene har siden kommet og gått, men syklubben har bestått, smiler hun.
 

 

LANGBORD: Andre reisegruppe ut samles til cocktails & kaftaner på stranden, et fast innslag på jentetur.

© Lene Wikander

På stranda begynner damene å gjøre seg klare for «Cocktails & Kaftaner». Etter flere dager på safari i villmarka, gjør det godt å få spjåka seg litt ut i luftige gevanter. Mariann syns noe av det beste med å dra på jentetur med så mye damer hun ikke kjenner fra før, er at hun blir kjent med mange nye, potensielle venninner.

– I min generasjon er det jo ikke så lett å skaffe seg nye venninner, de fleste er etablert og har nok med sitt. Riktignok har jeg masse gode venner fra før, men jeg har alltid vært nysgjerrig på nye mennesker og elsker å møte folk.

At det er en ren jentetur gjør det lettere å være seg selv, slippe ut magen og skru av litt filtre. Det er ikke farlig å dele, det gjør bare at andre også tør å dele sånn at man får man ny input i livet gjennom andres erfaringer og perspektiver.

– Bært, bært! Vi blir avbrutt av Astrid med hornet. Hun har stilt seg opp på en kasse på stranda i lilla kaftan og blåser igjen: – Bært, bært.

Dette er signalet for at cocktailbaren er åpen og det er tid for å samle troppene til en paraplydrink og litt skravling om livet, havet, døden, kjærlighet.

Men først skal Tine Skolmen synge Edith Piaf. Damene ler og gråter om hverandre og jeg tenker at noen ganger skjer de beste tingene i livet ganske så tilfeldig. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...