For det er artig når Østens etter hvert ikke så hemmelige livskunst når frem til oss oppe på den nordlige halvkule, i dette tilfelle Nord-Norge.
Det begynte med at fotballklubben Bodø/ Glimt for noen år tilbake ville prøve noe «nytt», og hentet inn tidligere jagerflypilot Bjørn Mannsverk til å trene lagets mentale kapasitet.
Mannsverk bruker meditasjon som verktøy, teknikker han selv lærte da han deltok i et forskningsprosjekt ved Bodø Hovedflystasjon som skulle bedre arbeidsmiljøet. Det eksperimentet ble ledet av Anders Meland, forsker og PhD-student ved Flymedisinsk Institutt. Meland sitter i Olympiatoppens ressursgruppe, har bakgrunn som idrettsoffiser i Sjøforsvaret og en coaching-master i idrettsvitenskap fra Norges Idrettshøgskole.
Meland mener blant annet at «å kjenne seg selv» er en forutsetning for å ta gode valg, synspunktene som har han utdypet videre i boken «Stillhetens råskap – mindfulness for å prestere på topp».
Verken Anders Meland eller Bjørn Mannsverk later til å ha tatt den lange veien til India, Buddhas fødeland, for å studere faget – som mange av oss gamlinger. Men det viser bare at du ikke må reise bort for å lære meditasjon. Du kan lære de nyttige teknikkene via en bok, på kurs eller gjennom en erfaren coach. Poenget er at du deretter praktiserer. Skaffer deg egen erfaring.
De unge Bodø/Glimt-spillerne som har tatt ballen videre, beskriver i ulike medier at for dem har meditasjonstreningen handlet om å lære hvordan de kan styrke fokuset på prestasjoner (i øyeblikket), og ikke resultater (i fremtiden). Dessuten har metoden lært dem å komme seg videre etter et tap (gi slipp). Ikke dvele ved noe man ikke får gjort noe med.
Les også: Lær mindfulness og meditasjon

Innsikter om sinnet – the mind – betyr ikke at spillerne slutter å evaluere sine prestasjoner. De ser kampene sammen, reflekterer, og tar det som er positivt videre. De lærer å takle motgang, og heller ikke miste fokus når de har fremgang. Holde seg på jorda. Åkkesom.
Så hva er hemmeligheten, helt konkret? Hvorfor lykkes denne strategien?
Tanker og emosjoner komme ofte i veien når vi skal prestere. Et trenet sinn vil være bedre til å holde oppmerksomheten der den skal være. I dette tilfellet, på ballen. Meditasjon er ideelt som verktøy for å trene oppmerksomheten i å fokusere, slik at tankene ikke flimrer rundt og distraherer. Man lærer å observere sitt indre først, bli klar over hvor mye uvedkommende snikksnakk og følelser hodet holder på med. Deretter erfarer man hvordan tanketøv forstyrrer evnen til å være her og nå. Så må man praktisere det man har lært …
Fotballspiller Philip Zinckernagel i Bodø/Glimt, forteller i et intervju med TV 2 at han sitter i stillhet noen minutter hver eneste dag, og at dette har hjulpet ham både på og utenfor fotballbanen. – I en kamp kan man ha følelser, tanker og frustrasjon for med- og motspillere. Og også for dommere. Men man kan ikke la det påvirke en selv. Derfor tror jeg det er viktig å trene den delen av spillet også.
Bodø/Glimt vant Eliteserien i 2020, og klubbens mentaltrener, Bjørn Mannsverk, får mye av æren. I et intervju med TV 2 Sporten, påpeker han:
– Den store endringen kom egentlig før sesongen i fjor, da Glimt gikk for å fokusere på prestasjon. Spør du meg har det vært det aller viktigste. Først og fremst må en slik holdning forankres i ledelsen. Det må være noe klubben vil, og da mener jeg styret, daglig leder og ikke minst treneren, sier han.
– Men det å få inn en så kraftig start som vi fikk gjennom Patrick og Ulrik som er ledertyper, det har betydd veldig mye for å få aksept for mental trening i spillergruppen. Glimt-spillernes suksess har nådd en hel verden. New York Times skriver at Bodø/Glimt er et lag alle bare må se, selv de som ikke er fotballinteresserte, fordi det handler om noe annet. Noe som er viktig for alle deler av samfunnet: At når flere mennesker er til stede i øyeblikket – så får det større utslag. Og at dette delvis forklarer klubbens suksess. Det er selvfølgelig ikke tilfelle at et helt lag klarer å holde oppmerksomheten der den skal være i en hel kamp. Da må du nærmest være opplyst – og det er vel de aller færreste forunt å oppleve. Men at noen av spillerne har en forhøyet grad av oppmerksomhet over tid, har utvilsomt påvirket spillet – og resultatet.
Forhåpentlig kan det en fotballklubb i Nord-Norge har lyktes med, inspirere andre aktører i samfunnet til å eksperimentere mer. For å trene oppmerksomheten hjelper ikke bare fotballspillere å nå topper, det forbedrer livskvaliteten, uansett hvilken situasjon man befinner seg i. Teknikkene er enkle, man begynner med å utforske pusten og kroppen. Etter hvert tanker og følelser. Og kanskje avansere, finne ut hva som ligger bak emosjonene.
Les også: Slik lærer du deg å takle motgang