© Getty Images

"Det er fortsatt mange som tror at et kjøttfritt liv er komplisert"

Noen tror det er vanskelig å leve på grøntfôr. Selv har jeg vært lat vegetarianer i tretti år, og finner det helt ukomplisert.

3. september 2021 av Lisbeth Pettersen

Og du er fortsatt frisk? Spørsmålet fikk oss til å flire litt, der vi sto i kassen på Rema, og etterlyste vegetarprodukter. Kvinnen så forvirret på kjæresten min, som nettopp hadde forklart at han hadde vært vegetarianer i tjue år, og lurte på om de i det hele tatt hadde noen halvferdige produkter som ikke inneholdt fisk, fugl eller kjøtt. 

Det er tretti år siden denne episoden. På den tiden fikk man et eple på norske fly, om man bestilte vegetarmåltid, så tidene har endret seg. Likevel er det fortsatt mange som tror at et kjøttfritt liv er komplisert. 

Men man kan gjøre det enkelt både for seg selv – og andre, på tross av utypisk kosthold. Selv informerer jeg aldri om at jeg er vegetarianer når jeg blir invitert i et middagsselskap. (Skal innrømme at jeg aldri deltar på typiske julebord.) De fleste serverer kokte grønnsaker og poteter med en klatt smør på toppen til en middag. Da unngår man å stresse opp vertskapet, som ofte misforstår og tror de må lage en egen vegetarmeny for den ene. 

Etter å ha feriert i Norge i år, har jeg sett at mange norske veikroer kjører samme meny som for tretti år siden. Det har blitt mye vafler og barnemeny (som ofte er den eneste middagen uten kjøtt, fisk eller fugl). Passe fantasiløst, men sikkert lettvint. Men det blir stadig flere av oss, så obs obs. Selv burger-kafeer i og rundt de store byene har vegetarmeny. 

Og akkurat denne sommeren, så fylt av menneskeskapte naturkatastrofer, flom i Europa og branner i USA, for ikke å snakke om det afrikanske kontinentet, vil kanskje flere av oss legge om litt og leve litt grønnere på den ene eller andre måten.

Men er det vanskelig? 

Selv er jeg minimalist av pur lyst, og lat vegetarianer. Jeg vil ikke eie mye, det tar tid å passe på saker. Jeg lager heller ikke mat fra bunnen av. 

Noen ganger kjøper jeg ferdigprodukter som frosne veggisburgere og soyapølser. Men oftere handler jeg inn frossen-grønnsaker i ulike blandinger. Har litt olje i en ildfast form og steker til det er nesten mørt. Legger cottage cheese over, og får en gyllen topp. Kokte poteter ved siden av, eller stekte søtpoteter. Og et glass vin. Nam. 

Om sommeren går det mye i salater med ost og bønneblandinger, ris og supper med rømme. På shoppingturer i Sverige, (før pandemien) kjøper jeg inn frosne vegetarprodukter og stapper i fryseren. Ikke fordi det nødvendigvis er billigere, men fordi utvalget i Norge fortsatt er langt kjipere. 

Som vegetarianer er det viktig å få i seg tilstrekkelig med proteiner. I dag finnes for eksempel melken YT, som har 20 gram proteiner. Cottage cheese og nøtter er også gode kilder til proteiner, men NB, du behøver ikke å spise en pose nøtter hver dag. Det er mye fett i nøtter, så sjekk hva du får i deg før du legger om kosten. 

Men hva med helsa? 

Er det sunt å bare spise vegetar – for de som velger det? Topputøveren Serena Williams er ikke bare vegetarianer, (avstår fra fisk, fugl og kjøtt, men inkluderer ost og melkeprodukter). Hun er fullblods veganer, som er en litt annen skål. Det krever litt arbeid, men er fullt mulig. 

Lars Fadnes, lege og professor i medisin ved Universitet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus, skrev nylig en artikkel i forskersonen.no om topputøvere som er veganere.

«Norske myndigheter og verdens ledende fagpanel innen ernæring har lenge vært tydelige på at kjøtt eller andre animalske matvarer ikke er nødvendig for å sikre god ernæring. Dette gjelder også idrettsutøvere på alle nivåer, og det finnes tallrike konkrete eksempler på utøvere innenfor mange typer idretter som presterer svært godt på et vegetarisk eller vegansk kosthold. Som nettstedet greatveganathletes.com skriver, inkluderer listen verdensrekordholdere i alt fra styrkeløft til hukommelse, sprintere som har vunnet en rekke olympiske gullmedaljer og langdistanseløpere som har regjert i en årrekke.» 

Han forteller videre at veganere får i seg mer enn nok protein, noe som er beskrevet blant annet i den europeiske EPIC-Oxford-studien, en av de største kostholdsundersøkelsene vi har av vegetarianere. 

Det skal også være sammenlignet aminosyrenivåer i blodet hos de som spiser vegansk målt opp mot andre grupper, viser artikkelen fra EPIC-Oxford. Muskelvekst synes å kunne ivaretas med et proteinrikt plantebasert kosthold, på lik linje med et proteinrikt blandet kosthold.

Så hva er det som holder folk igjen? 

Vaner kan være vonde å bryte, men det går jo an å gjøre saker gradvis. Begynne med et par kjøttfrie dager. Velge vegetar på restaurant, når det er tilgjengelig. Og en ting kan jeg love, det er langt enklere å være vegetarianer i Norge i dag enn for 30 år siden. Selv om norske landeveiskafeer sliter litt med menyen. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...