Ny bok om mindfulness

Har du lyst til å finne din egen styrke og lære deg til å bli snillere mot deg selv? Mindfulness-ekspert og tidligere Tara-spaltist Lisbeth Pettersen har samlet sine beste tips til hvordan du kan lære av oppturer og nedturer og få mer fred i eget sinn i boken «Omfavn livet med mindfulness».

21. mars 2022 av Gunnhild Bjørnsti
Lisbeth Pettersen omfavn livet med mindfulness

EKSPERTEN: Forfatter Lisbeth Pettersen er utdannet meditasjonslærer og har praktisert mindfulness i over 30 år. «Omfavn livet med mindfulness» er hennes tredje bok om teamet.

© Esten Borgos

Er du usikker på hva mindfulness er og hvordan det kan hjelpe deg i ditt liv og hverdag? Vi har tatt en prat med minfulness-ekspert Lisbeth Pettersen om temaet.

Lisbeth, hva betyr egentlig mindfulness?

– Ordet beskriver en tilstand hvor man er klar i toppen, oppmerksom og nærværende, noe vi normalt ikke er. Ifølge forskning så er vi gjennomsnittlig til stede i nået circa halvparten av den våkne tiden. Den andre halvdelen vandrer vi fortsatt rundt på to ben, men litt robotaktig. Litt fraværende. For i tankene er vi et annet sted. Tankene gjør som tanker skal, de holder på med å planlegge framtiden, eller grubler over noe som har skjedd i fortiden. Hvis vi gir dem lov så tenker tankene kontinuerlig. Dermed er det godt potensiale for å fange mer av nået. Der hvor livet faktisk utspiller seg på direkten. Og tankene kan holde kjeft.

Er det ikke bra å ha et rikt sinn?

– Jo, men tankeverden har sin begrensing, fordi den alltid handler om hva som har skjedd – eller skal skje. Ikke om det som skjer akkurat nå. I det øyeblikket du tenker på det som skjer, så er det allerede fortid … Når vi mediterer øver vi oss på å fange stillheten mellom tanker. Det vil si å styrke oppmerksomheten på nået.

Er mindfulness det samme som å tenke positivt?

– Ikke alltid. Mindfulness er ikke et klapp-deg-selv-på-ryggen-verktøy Det er en nøytral teknikk som kan blottlegge det positive, så vel som det negative. Det som ligger under, uansett hva. Teknikken gjør det mulig å gjennomskue oppheng vi har, hva som driver oss, og hva skolten vår stort sett holder på med. Kanskje vi har lagt oss til en vane å utsette, og «skal bare», før vi gjør det vi egentlig skulle.

Det vi fyller øyeblikkene og hverdagen med, blir til slutt et liv. Vi kan spørre oss selv, var det dette jeg ville med livet? Vi får ikke gjort noe med det vi er uoppmerksomme på, derfor er det bra å spionere litt innover. Under tankene. Under følelsene.

For meg betyr mindfulness å utforske. Observere. Og forsøke å tilpasse meg det som faktisk skjer.

Hvor og hvorfor ble du betatt av mindfulness?

– Jeg var i begynnelsen av trettiårene, full av følelser, og på desperat jakt etter noe som kunne roe ned. Panikkangsten kom plutselig, jeg skjønte ikke hva som skjedde. Her drev jeg som tøff journalist å utforske dykking, hoppet i fallskjerm og testet enmannsubåt, blant annet for Vi Menn. Og så ble jeg uten forvarsel redd for noe i meg selv. Fienden var på innsiden. Jeg ble virkelig redd. Ikke for ytre risikoaktiviteter, men når jeg satt meg stille ned krøp angsten inn over meg. Slik oppdaget jeg hvilket potensial det er i meditasjon. Det fantes en annen måte å omfavne livet på, en som aksepterte at man aldri har full kontroll. At alt kan skje, og at det er ok.

Har du et budskap med din formidling?

– Jeg ble så engasjert at jeg tok utdannelse som meditasjonslærer, for å lære mer selv. Noe falt da på plass. Siden har jeg fortsatt å utforske teknikker, undervist og skrevet om det jeg har erfart. Jeg forsøker å formidle at vi ofte har mye mer å gå på enn vi tror. At man kan utforske, og utfordre seg selv.

Etter alle årene med mindfulness-spaltene dine i Tara, ser du en rød tråd?

– Det som går igjen slik som kjernen i boken «Omfavn livet med mindfulness», er at ved å observere det som skjer inni oss – tanker og følelser – så kan vi endre kvaliteten på hverdagen betraktelig. Det er viktig å bli oppmerksomme på samspillet som hele tiden skjer mellom tanker, følelser og handlinger. Ved å systematisk bruke noen enkle teknikker, kan vi få dypere innsikt i oss selv. Dermed får vi sjansen til å utvikle oss, og kanskje oppnå et ærligere forhold til de rundt oss. Og ikke minst finne mer ro i kropp og sinn.

Er det like mye behov for å lære om meditasjon og mindfulness i 2022?

– Meditasjon oppstod 500 hundre år før vår tidsregning begynte. Det vil alltid være behov for teknikker og metoder som kan støtte oss, særlig i akutte kriser, men også gjennom hverdagen. Vi kan lære oss å tåle mer. Se farer, akseptere kriser, og finne luker med stillhet hvor vi kan hente oss inn igjen. Tankekjør gjør oss forvirret og lite praktiske. Stillhet er nærende.

Lever du selv etter din kunnskap?

– Jeg bruker teknikkene, kobler meg av og på etter behov, prøver å huske og observere. Som sekstifemåring har jeg andre hensyn å ta, kroppen har vært gjennom mye, jeg kan ikke bare gjøre det hodet har lyst til. Det er en evig dans. Noen ganger er det en direkte kamp mellom det jeg vil, og det jeg kan klare. Det hender jeg blir grådig på livet, lar det stå til, for deretter å falle på hodet i en grøft. Uten energi blir du liggende, men heldigvis har jeg lært meg å hvile når det er det jeg trenger. Jeg nyter passivitet når det er det som trengs. Så fort energien er tilbake, piler jeg av gårde på trening, og jobber videre på et skriveprosjekt.

Snill-pike syndromet, likestilling, verdier. Hva er vår tids store tema?

– Syndromer som «snill-pike» forsvinner når man blir mer bevisst det underliggende. Uansett hva slags tema vi baler med, så får det mindre makt over oss når vi ser og erkjenner det underliggende. Å være snill er i seg selv et godt mål. Å være dumsnill slår tilbake på et eller annet tidspunkt. Kanskje når bitterheten over alt man har gått glipp av slår inn. Da kan man observere den. Øve seg på å tilgi seg selv. De andre. Slippe taket. Begynne på nytt. Det er alltid noe vi kan jobbe med.

Den indre tryggheten, hva er hemmeligheten?

– Å bli bedre kjent med sin egen gestalt, skjønne at nå skjedde det, fordi at… gjør det lettere å stole på seg selv. Vi blir mindre engstelige. Vet hva vi kan håndtere. Alle har dårlige dager, dummer seg litt ut. Kanskje vi ikke må ha så høye forventninger til alt. Oppturer og nedtur vil uansett skje. Vi blir syke, har uflaks eller får drømmejobben. Spørsmålet er ofte ikke hva som skjer, men hvordan vi takler det. Tåler du å vinne? Blir du slem av å ha makt?

Når du har observasjonsleken som sidegeskjeft, kommer alt til nytte. Man kan lære noe selv av vonde følelser. Om vi evner å observere, tar det brodden av problemet.

Visdom, venter den på oss i voksen alder?

– Det hadde vært fint, men jeg tror dessverre alder har lite med visdom å gjøre. Du kan bli en gammel idiot, og du kan være vis allerede som barn. Vi kan i det minste utforske det potensialet vi har, skvise livet, og håpe på gode gener.

Stillhet, hva rommer den?

– Stillheten er verdifull fordi den gir oss pauser fra det evige tjatrende sinnet. Mange lever hektiske liv, omgitt av både ytre og indre støy. Derfor kan det være fint å bruke meditasjonsteknikker som har aktive deler, for eksempel dans eller løping. Når vi får uroen ut av kroppen, er det lettere å sitte i ro, og stillhet kan skje glimtvis.

Hva er ditt forhold til åndelighet? Religion? Livskraft?

– Jeg har ingen religiøs tro, ingen ti bud, ingen sett av regler. Jeg forsøker riktignok å leve i pakt med naturen i den grad det er mulig. Jeg ble vegetarianer da jeg begynte med meditasjon. Det var ikke en bestemt beslutning, det kom av seg selv. Jeg har også blitt minimalist. Jeg er veldig lite opptatt av ting, og vil gjerne sette et minst mulig avtrykk etter meg.

Hva er din drivkraft her og nå?

– Nysgjerrighet. Å utforske, få øye på noe jeg ikke kjente til i går. 

«Omfavn livet med mindfulness»:

Lisbeth Pettersen omfavn livet med mindfulness

Føler du ofte at du ikke strekker til? Ikke er nok? At det kan forventes mer av deg? Tenker du mye uten at tankene bringer deg videre? Ved å observere det som skjer inni deg – dine tanker og følelser – kan du endre kvaliteten på hverdagen din betraktelig. I denne boken forteller meditasjonslærer og journalist Lisbeth Pettersen personlig om hvordan mindfulness og enkle teknikker kan virke inn på livet. Hun viser deg at oppmerksomhet på samspillet mellom tanker, følelser og handlinger, kan gi dypere innsikt i hva som driver oss. Dermed får vi sjansen til å utvikle oss og oppnå et ærligere forhold til de rundt oss. Og ikke minst; mer fred i eget sinn.

Lisbeth Pettersen har i mange år vært mindfulness-spaltist i magasinet Tara. Her har hun samlet det beste fra spaltene, og utdyper egne erfaringer. Hun viser konkret hvordan mindfulness kan brukes i hverdagen, og beskriver teknikkene som har gjort henne tryggere og mer nærværende i eget liv.

«Omfavn livet med mindfulness» kommer ut på Olivia Forlag 24.03., og kan forhåndsbestilles her.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...