– Når du ser ledere snakke på tv, om at nå skal vi ikke håndhilse mer, og deretter håndhilser, eller oppfordrer oss til ikke å ta oss selv i ansiktet, og deretter slikker seg på fingrene for å bla videre i notatene – da er det akkurat det som skjer: Vi er uoppmerksomme. Vi ramler inn i et ubevisst øyeblikk og handler på automatikk. I stedet for å være oppmerksom. Dette skjer ifølge forsking ca. 50 prosent av tiden, sier mindfulness-ekspert Lisbeth Pettersen.
Test deg selv
– Gjør det til en artig lek å ta deg selv på fersken. Bli oppmerksom på hvor uoppmerksom du faktisk er. Det er en treningssak. Kanskje blir du ikke bedre enn naboen, men bedre enn du var i går.
Forskning forteller at vi tar på noe 1600 ganger hver dag. Hvor har fingeren vært når du klør deg i øyet? Det er det det handler om nå. Og egentlig alltid, sier mindfulness-eksperten.
Observer følelsene dine
– Det er hakket vanskeligere å observere følelser, men vi kan trene: Observer hva du føler akkurat nå – erkjenn det og slipp. Du slipper ved å flytte oppmerksomheten på noe praktisk, på sansene, maten du spiser, kroppens bevegelse, trinnene du går.
Lisbeth understreker: – Det er ikke sunt, og heller ikke nødvendig å gå rundt å frykte. Men det er absolutt all grunn til å bli mer årvåken, så bruk tiden til å øve nå. Jeg kan love deg at du vil oppleve det som lærerikt.
Observer tankene dine
– Akkurat nå er det mer bekymringer og frykt der, det er naturlig. Observer følelsene dine, kanskje er du mer på tuppa enn normalt. Det er helt greit. Observer pusten, slik at du ikke begynner å små-hyperventilere: Hold et godt øye med egne reaksjoner og slipp skuldrene.
Prøv denne enkle øvelsen
– I stressede situasjoner er det fint å kombinere en aktivitet med ro, prøv følgende:
Jogge eller danse heftig i fem minutter, og deretter sette seg et stille sted og bare følge pusten som går inn og ut.
Hva får vi ut av øvelsen?
– Vi kan få stresset ut av kroppen, bli mer oppmerksomme på spenninger og gi uro utslipp. For folk som ikke er vant til å observere, kan det være spesielt nyttig å gjøre noe utagerende først, og deretter sette seg. Det gjør det lettere å falle til ro.
Hvordan tror du vi vil reagere på denne tiden, etter hvert som dagene går?
– Forskning viser at folk som sitter i karantene kan utvikle angst og andre plager. Blant annet finnes det et studie på helsepersonell etter SARS-utbruddet som forteller det (se forskning.no).
Dette kan vi motarbeide ved å skjerpe oppmerksomheten på det som skjer inni oss, og å bruke kroppen som et anker, et sted å lande.
Hva gjør du selv?
– Alt jeg har nevnt her. For meg er det en livsstil å ta meg selv på fersken. Det er så lett å være uoppmerksom. Derfor krever denne «leken» en stor og utvidet evne til å tilgi seg selv. Trøsten er at ved å observere sin tilkortkommenhet, så blir man bittelite grann mer oppmerksom. Hver gang, sier Taras mindfulness-ekspert Lisbeth Pettersen.

Mindfulness-ekspert Lisbeth Pettersen råder oss til å bruke observasjon som verktøy for å bli mer oppmerksom og mindre stresset i denne tiden hvor korona-viruset preger våre hverdager og liv.
© Esten BorgosFlere øvelser du kan gjøre hjemme
Lisbeth Pettersen har praktisert mindfulness i en årrekke og har skrevet to bøker om mindfulness. I «Den lille mindfulnesskolen» som du kan lytte til her finner du diverse mindfulness- teknikker på slutten av hvert kapittel.