O jul med din rotasjonskoordinering:
O jul med din rotasjonskoordinering:

Har du kun ett par foreldre og én julerotasjon? Heldige deg. 

© Johs Bøe

Kommentar: Julekabalmysteriet

En julefortelling basert på sanne hendelser.

30. november 2016 av Marthe Reienes

Jeg overhørte denne samtalen en gang i oktober. (Av hensyn til de involverte, og til julefreden, har noen navn og steder blitt endret.)

”Hvor skal vi egentlig feire julaften? Jeg har kommet helt ut av rytmen, for jeg skal jo ikke lenger være annethvert år hos svigers. Så da er jeg tilbake til vanlig skilsmissebarn-rotasjon, annethvert år hos mor og far?”

”Klassisk totakter. I år skal vi definitivt være hos mor på julaften. Det er hennes tur i år.”

”Bare oss? Eller flere?”

”Vet ikke. Tante skal feire med datteren til den nye mannen og den nye mannen hennes, for barna hennes skal være med eksen til samboeren til eksen.”

”Mormor og morfar da?”

”De skal være hjemme. De orker ikke så mye bråk og mas lenger.”


Utestengt fra julerotasjonen

”Hvem skal lillesøster feire med?”

”De ANDRE besteforeldrene, de vi ikke deler.”

”Skal kjæresten være med?”

”Nei, er du gal, man feirer da ikke jul sammen før man har fått barn.”

”Nei, det er ikke for pyser å feire jul hos noen andre enn sin egen familie. Svigerfamilien kan potensielt ha veldig rare skikker. Jeg kjenner noen som måtte feire et sted hvor de spiste torsk og gikk feil vei rundt juletreet og byttet til pyjamas etter middag."

”Hva! Hva spiste de?”

”Ribbe! Men en av dem spiste kun pinnekjøtt. Og kusina fikk vegetarsteik. Og lillebroren fikk kalkun. Og mora fikk medisterpølse uten melk. Det var mer et tapasbord enn en julemiddag, egentlig.”

”Kanskje man bare skulle reist vekk i julen. Drikke paraplygløgg og gå rundt en palme mens man synger "Deilig er Syden".

”Det er det dummeste du kan gjøre. Jeg hørte om noen på jobben som hoppet over julen i fjor ved å reise til Mallorca, og nå har de kommet ut av alle kabaler og rotasjoner og klarer ikke hoppe på julekarusellen igjen. De har ingen å feire med. De er utestengt og må feire jul alene på en firmahytte i skogen.”

”Kan de ikke bare være sammen med oss da?”

”Nei, for eksen hennes er sammen med stedatteren til tante, og det ville jo blitt helt sykt hvis de to plutselig skulle feire jul sammen.”


Årets julegeit

”Apropos sykt, husker du det året alle fikk en geit til jul? Hva tror du blir den store hitten under juletreet i år?” 

”Vet ikke. Onkel Kristoffer har jo allerede kuppet ideen om å gi penger til et veldedig formål i tante Sylvis navn.”

”Ah, julen er en deilig høytid for de passiv-aggressive.”

”Ja, det ER viktig at vi NIKOSER oss SAMMEN i de fem timene fra Sølvgutta synger julen inn og til vi ruller hjem igjen glinsende av glitterlim og dyrefett.”

”Ja.”

”Det er tross alt jul bare en gang i året.”

”Mja. I ca halvannen måned.”

”Visste du at det finnes folk som ikke feirer jul med noen? Som sitter alene på julaften med en flaske whisky og grandiosa?”

”Har hørt om de, ja. Hva tenkte du på?”

”Nei, jeg bare tenkte.”

”Synes du vi burde invitere en av dem til oss? Blir ikke det litt komplisert? Hvordan skal de komme seg inn i julekarusellen? Og hva skal vi gi dem i gave? Det er ikke bare-bare, det der, har jeg hørt.”

”Nei, jeg mente bare at de kanskje er inne på noe. Digg kveld alene. Whisky og grandiosa.”Marthe Reienes (37) er journalist og spaltist på tara.no. Hun er tilbake i totakts vestlandsrotasjon fra og med julen 2016. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...