Gunnhild Bjørnsti Tara vinekspert

Taras vinekspert, Gunnhild Bjørnsti, hedres for sitt brennende engasjement for fransk kultur.

© Åshild Breian

Taras vinekspert mottar fransk hederspris!

Bare én norsk person har tidligere mottatt den høythengende prisen fra det franske Utenriksdepartementet. I går ble Gunnhild Bjørnsti hedret med «Médaille de Tourisme».

29. april 2022 av Cecilie Espensen

– Dette er så stort for meg og ikke til å fatte. Det kom som lyn fra klar himmel, sier en takknemlig Gunnhild Bjørnsti.

I høytidelige omgivelser i den franske residens i Oslo ble Gunnhild hedret med «Médaille de Tourisme» for sitt livslange arbeid med å formidle fransk kultur.

Utmerkelsen utgis av det franske Utenriksdepartementet, og beskrives slik:

«Opprettet ved dekret av 21. september 1989, er reiselivsmedaljen ment å «belønne mennesker som gjennom sitt frivillige bidrag eller sin faglige verdi, samt varigheten og kvaliteten på tjenestene som ytes, effektivt har bidratt til utviklingen av turisme», og relaterte aktiviteter (inkludert spesialiserte foreninger og organisasjoner), i Frankrike eller i utlandet.

Utmerkelsen kom som en overraskelse forteller hun:

– Jeg fikk et brev fra den franske stat som jeg ikke skjønte noen ting av. Jeg endte opp med å kontakte Sissel Dahl fra det franske turistkontoret og hun bekreftet at det franske Utenriksdepartementet ønsket å hedre meg. Det kom som et positivt sjokk må jeg innrømme.

Begrunnelsen er som følger:

Prisen «Médaille de Tourisme» blir gitt til skribent Gunnhild Bjørnsti som i sin yrkeskarriere har kontinuerlig formidlet sitt engasjement for fransk kultur og turisme gjennom artikler, magasinkonsepter og foredrag.

Gunnhild har siden siden oppstarten av magasinet Tara for 17 år siden, formidlet vinglede til Taras lesere gjennom spalten «Gunnhilds vin». Og mange har opplevd hennes smittende entusiasme og kunnskap om vin gjennom livlige vinsmakinger på blant annet vår årlige Tara-weekend-tur til Vestlia Resort på Geilo. 

Medaljen ble overrakt av Pierre-Mathieu Duhamel, Frankrikes ambassadør til Norge i den franske residensen.

– Monsieur Duhamel overrasket meg virkelig med sin tale. Jeg hadde sett for meg en kort og formell tale, men han hadde virkelig gjort sin research og hadde fått med seg at min interesse og lidenskap for Frankrikes unike kultur startet med franskundervisningen på Nadderud videregående skole, forteller Gunnhild og fortsetter:

– Det stemmer at min lidenskap for det franske startet allerde på videregående. Jeg begynte på jusstudiet etter det, men allerede etter et år med mye selvstudium fant jeg ut at det var altfor tørt og kjedelig for meg. Jeg ville heller finne en vei som ga meg glede og som var kreativ. Dette var på det glade 80-tallet og jeg fikk muligheten til å reise Paris og skrive om alt det vakre som foregikk innen mote og skjønnhet til magasiner som Tique. Siden da har jeg vært forelsket i Frankrike og «art de vivre», kunsten å leve og nyte det!

Og at hun har vært dyktig til å formidle det ekte franske, har også Benoit Chollet, direktør for det franske turistkontoret merket seg:

– Gunnhilds hengivenhet til Frankrike og hva landet har å by på av skatter er meget godt synlig, og jeg er veldig glad for på vegne av Atout France å ha fått henne forfremmet til utmerkelsen av Reiselivsmedaljen. Det er alltid med stor «joie de vivre» at Gunnhild forteller om sine reiser og samtidig avslører sine anbefalinger. Med stor harmoni forteller hun sine mange lesere om turismens gleder og uoppdagede hemmeligheter. At denne kjære vennen av alt hva Frankrike kan tilby, i dag har blitt anerkjent for sin fortjeneste og hennes talenter i tjeneste for å fremme destinasjonen Frankrike, er jeg meget glad for.

Hva nå Gunnhild?

Dette er bare starten! Når folk spør meg om når jeg skal pensjonere meg, svarer jeg aldri! Jeg kommer til å fortsette å skrive om og formidle alt det fine og vakre som finnes både her hjemme og ute i den store verden. Jeg har 1000 idéer og tanker og først på dagsordenen er et prosjekt som jeg drømt om lenge: Å skrive en bok om vin!

Apropos vin, hvilke vin vil du anbefale akkurat nå?

Det ble servert en helt fantastisk rosévin i den franske residensen i forbindelse med utdelingen av medaljen som jeg gjerne vil tipse om. Den har den deilige rødbærsfrukt-smaken som passer perfekt å nyte på balkongen eller terrassen i vårsolen:

Croix de Basson Côtes de Provence Rosé 2021 (8051501), 179,90 kr (basis).

Avslutningsvis, hva er ditt beste reisetips for de som vurderer Frankrike i sommer?

–Åh, det er så mange fantastiske steder og områder å besøke i Frankrike. Men hvis jeg lukker øynene, ser jeg for meg den fantastiske naturen i Loiredalen, kledd i sommerkjole med den varme vinden som løfter håret mitt. Loiredalen er fredelig og har noen fantastiske slott som man kan besøke. Her er det bare å parkere bilen og heller nyte de eventyraktige omgivelsene og blomstrende markene fra sykkelsetet. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...